REM Project meeting – 17 octombrie 2023
În calitate de partener la implementarea proiectului cu titlul ”REduction of Methane emissions from post mining goafs to minimise their inflow into VAM” (Reducerea emisiilor de metan din lucrările miniere închise pentru a minimiza afluxul lor în aerul de ventilație), INSEMEX Petroșani a organizat cea de-a doua întâlnire tehnică a consorțiului de cercetare, la București, în data de 17 octombrie 2023.
Proiectul al cărui acronim este REM, se desfășoară pe o perioadă de 54 de luni (2023-2027) și beneficiază de finanțare prin intermediul Fondului de Cercetare pentru Cărbune și Oțel (RFCS) al Comisiei Europene, având o valoare totala de peste 21 de milioane de EURO, din care 50% reprezintă contribuția Comisiei, cea de-a doua jumătate din valoare reprezentând co-finanțarea din partea partenerilor.
Consorțiul de cercetare care dezvoltă proiectul REM cuprinde 6 parteneri, entități academice, institute de cercetare și agenți economici din Polonia, Spania și România, după cum urmează: Institutul Central Minier – GIG Katowice, Institutul Național de Cercetare pentru Petrol și Gaze INIG-PIB din Cracovia, Institutul Național de Cercetare pentru Geologie PIG-PIB din Varșovia, Compania minieră JSW SA, INCD INSEMEX Petroșani și Universitatea din Oviedo.
Întâlnirile tehnice dintre parteneri se desfășoară de două ori pe an, prima dintre acestea și cea care a reprezentat întâlnirea de start a proiectului, fiind organizată de coordonatorul din Polonia, la sfârșitul lunii martie.
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a organizat cea de-a XI-a Ediție a Simpozionului Internațional Securitate și Sănătate în Muncă – SESAM, manifestare ştiinţifică care a avut loc la Bucuresti, la Hotel Novotel Bucharest City Centre în data de 18 octombrie 2023, cu sprijinul şi colaborarea Universităţii din Petroşani, a Inspecţiei Muncii, sub auspiciile Ministerului Cercetării, Inovării si Digitalizarii și sub înaltul patronaj al Academiei de Științe Tehnice din România.
Lucrarile prezentate si dezbatute in cadrul simpozionului au acoperit topicuri variate, de la riscuri ocupationale si industriale, explozivi de uz civil si articole pirotehnice, echipamente de protectie de ultima generatie si protectia mediului, la psihologie si sociologie ocupationala.
La manifestare au participat aproximativ 100 de specialiști în domeniul SSM din mediul universitar, academic, legislativ, de cercetare și din domeniul privat din România, Bulgaria, Spania, Georgia, Polonia. Simpozionul Internațional Securitate și Sănătate în Muncă – SESAM este o manifestare științifică devenită tradiție pentru INCD INSEMEX Petroșani și care contribuie decisiv la menţinerea contactului şi integrarea specialiştilor români în activităţile comunităţii ştiinţifice internaţionale, precum şi creşterea capacităţii de a oferi soluţii originale în domeniul securității și sănătății în muncă.
În perioada 1-6 octombrie 2023, în Africa de Sud, a avut loc cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, manifestare științifică la care a participat o delegație a INCD INSEMEX Petroșani. Reprezentantii Institutului si a Romaniei la aceasta intalnire au fost domnul director general dr. ing. George Artur GĂMAN, care reprezintă INSEMEX și România în calitate de membru fondator și ocupă un loc în Comitetul Director al acestei entități, de asemenea fiind si presedinte de onoare al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS si de domnul director tehnic dr. ing. Daniel PUPAZAN, presedintele executiv al aceleasi asociatii.
600 de participanți din 23 de țări s-au întrunit in Sun City Conference Center, obiectivele principale al Conferinței fiind dezbaterea incidentelor din domeniul minier petrecute in ultimii ani precum si modul lor de abordare si rezolvare, ultimele inovatii in domeniul salvarii miniere si propuneri de noi colaborari.
In cadrul evenimentului, a avut loc o vizita tehnica la statia de salvare “Carletonville Rescue Station” si la mina “Impala Platinum Mine”, unde salvatorii au prezentat exercitii si metode de antrenament si interventie in domeniul salvarii miniere.
La întâlnirea reprezentanților din fiecare țară, au fost discutate subiecte legate de evenimentele de interes comun petrecute în ultimii doi ani, precum și planificarea locației unde se va desfășura următoarea conferința, respectiv Austria în 2025.
Lucrările științifice prezentate în cadrul Conferinței au abordat teme precum intervențiile în situații de urgență, tactica medicala in salvarile miniere, tranzitia antrenamentelor clasice catre cele operate cu ajutorul realitatii virtuale, managementul operațiilor de salvare minieră, ultimele tehnologii in salvare miniera.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a participat cu lucrarea “Mobile training systems for mines rescue ” echipament care face parte din Instalatia de Interes National PCDIEX, prezentată de domnul Director General Dr. ing. George Artur GĂMAN, lucrare care a accentuat importanta utilizarii poligoanelor mobile de antrenament, acestea impreuna cu realitatea virtuala reprezentand viitorul operatiunilor de salvare miniera.
In cadrul evenimentului, au fost prezentate ultimele noutăți în domeniul echipamentelor de protecție prezentate de companiile DEZEGA, DRAEGER, LTE Medical Solutions, etc.
In perioada 18-22 septembrie 20223 reprezentanti ai INSEMEX – SECEEx au participat la Intalnirea Organismelor de Certificare IECEx SYSTEM(Schema internațională de certificare referitoare la echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive), organizata in Edinburgh, Scotia.
La această întâlnire, s-a discutat despre standardele referitoare la siguranța și conformitatea echipamentelor electrice utilizate în medii periculoase precum si actualizarea lor. Aceste actualizări trebuie sa tina pasul cu evoluțiile tehnologice sau cu noile reglementări de siguranță. De asemenea, intalnirea a evaluat progresul făcut în ceea ce privește certificarea și conformitatea echipamentelor electrice în industrie. Acest lucru include statistici privind numărul de certificate emise, numărul de produse testate și alte date relevante.
Reprezentanții din diferite țări și organizații au discutat despre experiențele lor cu implementarea sistemului IECEx, împărtășind cunoștințe și bune practici, ca in fiecare an, aceasta intalnire dovedindu-se de bun augur.
În perioada 18-20 septembrie 2023, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, reprezentat de domnul Director General Dr. ing. George Artur GĂMAN şi domnul Director Tehnic Dr. ing. Daniel PUPĂZAN, a participat la cea de-a 27-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa. Evenimentul care a avut loc în oraşul Praga a fost organizat de către Autoritatile Miniere din Republica Ceha, tema principală de dezbatere din acest an fiind “Organizarea, structura si competenta Autoritatilor Miniere”. La această întâlnire de lucru au participat conducători ai Autorităţilor Miniere din Romania, Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Autoritățile miniere variază de la țară la țară, în funcție de legislația și reglementările specific fiecărei țări. Cu toate acestea, în general, autoritățile miniere au o structură și competențe similare pentru a reglementa și supraveghea industria minieră. Pornind de la aceasta idee, delegaţiile din ţările participante la întâlnire au prezentat şi discutat aspect organizatorice privind structura si competentele Autoritatilor Miniere ale tarii reprezentate, fapt ce a condus la un schimb de idei și experiențe în domeniul autorităților miniere care poate aduce multiple beneficii, inclusiv îmbunătățirea eficienței, promovarea sustenabilității și creșterea transparenței în industrie.
S-a discutat de asemenea despre continuarea cooperarii internationale,in contextul in care multe resurse minerale traversează granițele naționale, iar cooperarea între autoritățile miniere din diferite țări poate fi esențială pentru gestionarea eficientă a acestor resurse și prevenirea conflictelor. La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere si-au exprimat recunostinta fata de Autoritatile Miniere din Cehia, au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema întâlnirii din anul 2024 care va avea loc în Germania, şi anume “Educatia, training-ul si recrutarea tinerilor specialisti in companiile si autoritatile miniere”.
INSEMEX în ”Topul Național al Firmelor – TNF 2022”
INSEMEX Petroșani a obținut Locul 3 la nivel național, în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Galei ”Topul Național al Firmelor – TNF 2022”, în domeniul ”Cercetare, Dezvoltare și High-Tech”, grupa ”Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”, categoria ”Întreprinderi Mijlocii”, premiul fiind acordat de către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru rezultatele economico-financiare deosebite ale institutului din anul 2021.
Evenimentul desfășurat în data 23 noiembrie 2022 la ROMEXPO, cel mai important centru expozițional din București și din România, a reunit peste 500 de reprezentanți ai celor mai performante companii din țară, ai camerelor de comerț și industrie județene, precum și ai autorităților publice centrale.
Gala ”Topul Național al Firmelor”, eveniment de tradiție și referință pentru mediul economic din România, este un clasament realizat în exclusivitate de către CCIR, reprezentând un barometru al performanței în afaceri. Cele 7 domenii domenii de activitate în care activează companiile premiate sunt: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit, construcții.
Vizită de studiu consorțiu european TRACER
În data de 15 martie 2022, INSEMEX Petroșani a găzduit o vizită de studiu pentru delegația consorțiului care implementează proiectul european TRACER – ”Strategii inteligente pentru tranziția regiunilor cu utilizare intensivă a cărbunelui”.
Cu ocazia vizitei efectuate la sediul INSEMEX, liderul de consorțiu și partenerii din Grecia, Serbia, Bulgaria, Polonia, Belgia și România s-au familiarizat cu domeniile de activitate ale institutului, în vederea inițierii de noi colaborări și schimburi de experiențe științifice.
In perioada 28-02 octombrie 2020 reprezentanti ai INSEMEX – SECEEx au participat la Intalnirea Organismelor de Certificare )ExCB) din cadrul sistemului IECEx (Schema internațională de certificare referitoare la echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive).
Intalnirea a avut loc online, avand in vedere situatia epidemiologica la nivel mondial. Subiectele abordate au fost complexe si diverse, precum: Raportări ExMC, Raportări ExTAG,
Dezbaterea unor probleme tehnice pentru evaluarea unor echipamente, Dezbaterea diverselor documente, proceduri, ghiduri pentru certificarea în diversele scheme IECEx.
In perioada 04-05 februarie 2020 reprezentanti INSEMEX OEC au participat la Intalnirea Grupului Organismelor Notificate (ATEX ExNB) pentru Directiva ATEX 2014/34/EU. Evenimentul s-a desfasurat in Bruxelles – Belgia.
Subiecte discutate: Raportul Comitetului ATEx, Cooperarea cu organisme internaționale de certificare (IECEx) din afara UE, Ghidul de aplicare al Directivei ATEX 2014/34/E. Precizări din partea grupurilor de lucru, Dezbatere a fișelor de clarificare (Clarification Sheets) inclusiv a celor propuse de INSEMEX.
De asemenea, au fost atinse subiecte precum Comunicări din partea comitetelor tehnice de standardizare, Dezbaterea diverselor chestiuni referitoare la certificarea produselor destinate utilizării în atmosfere potențial explozive.
Camera de Comerț și Industrie Hunedoara a organizat festivitatea de premiere a celor mai performante firme din județ – GALA EXCELENȚEI ÎN AFACERI – TOPUL FIRMELOR DIN JUDEŢUL HUNEDOARA, ediția a 26-a, în data de 22 noiembrie 2019.
Topul firmelor a devenit an de an, fără nici o îndoială, cea mai importantă competiţie în afaceri, care a câştigat notorietate şi prestigiu la nivel local şi naţional. Organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, acest Top constituie un mijloc eficient de a promova activ firmele locale, care au obţinut în fiecare an rezultate economice foarte bune.
La eveniment au participat peste 200 de invitați – reprezentanți ai celor mai performante companii, ai mediului politico-administrativ, social şi massmediei locale.
Clasamentul firmelor premiate este realizat pe baza rezultatelor financiare ale fiecărei firme pe anul 2018, înregistrate la Ministrul Finanţelor Publice. Datele de identificare ale firmelor provin de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, domeniul de activitate din bilanţurile acestora, iar actualizarea lor s-a făcut în baza declaraţiilor comercianţilor.
Criteriile de grupare au fost stabilite în funcţie de domeniile de activitate şi mărimea firmei, indicatorii de eficienţă au luat în considerare cifra de afaceri, profitul de exploatare, rata profitului curent, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare, eficienţa utilizării capitalului angajat.
La întocmirea clasamentului din acest an au participat 10.770 societăţi comerciale hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome.
INCD INSEMEX incadrat in domeniul Cercetare-Dezvoltare si High-Tech, grupa Cercetare-Dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie, categoria Intreprinderi mijlocii, a obtinut LOCUL 1 pentru rezultate economice-financiare deosebite in anul 2018.
În data de 11 decembrie 2019, la Palatul Victoria s-a desfășurat întâlnirea Prim-Ministrului Ludovic Orban, a Viceprim-Ministrului Raluca Țurcan și a Ministrului Educației și Cercetării Monica Cristina Anisie, cu o delegație reprezentativă a Consiliului Institutelor de Cercetare-Dezvoltare din Romania, delegație formată din 28 de Directori Generali ai INCD-urilor.
Discuțiile purtate au vizat importanța activității de cercetare-dezvoltare-inovare atât în sfera tehnologică și economică internă, cât și internațională. De asemenea, s-a pus accent pe o abordare mai predictibilă a viitoarelor programe de cercetare-dezvoltare, o creștere semnificativă a finanțării sistemului de C-D-I, precum și rolul și importanța acestui sistem în cadrul societății actuale.
Se poate afirma faptul că discuțiile purtate au avut parte de asemenea de o susținere fermă și din partea altor ministere, concluzia finală reliefând importanța permanentei implicări guvernamentale în susținerea activităților desfășurate în cadrul INCD-urilor din România.
INCD INSEMEX Petroșani a fost reprezentat în cadrul acestei întalniri de către domnul Director General dr. Ing. George – Artur Găman.
În perioada 14 – 15 noiembrie 2019, la sediul INCD INSEMEX Petroşani s-a desfăşurat cea de-a XII-a Ediţie a Concursului Naţional de Salvare Minieră şi de Suprafaţă, organizat de Asociaţia Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă din România – ASMS, membră a Organismului Internaţional de Salvare Minieră – IMRB. În deschiderea ediţiei a XII-a a concursului au luat cuvântul domnul dr. ing. George Artur Găman – Preşedinte ASMS şi Director General al INCD INSEMEX Petroşani, respectiv domnul dr. ing. Nicolae Voinoiu – Preşedinte de onoare al ASMS și Director Direcția Securitate și Sănătate în Muncă din cadrul Inspecției Muncii.
Prima zi a concursului a fost dedicată activităţilor de intervenţie şi salvare pentru subteran, în concurs înscriindu-se cinci echipe de salvatori: Mina Lonea, Mina Livezeni, Mina Vulcan şi Mina Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv echipa salvatorilor din cadrul Societăţii Naţionale a Sării – Salina Praid. Cele cinci echipe de salvare subterană înscrise în concurs au avut de parcurs un traseu care a presupus un scenariu complex de intervenție și salvare.
Cea de-a doua zi a concursului a fost rezervată secţiunii de salvare de suprafaţă, la start fiind prezente opt echipe de salvatori. Patru dintre acestea sunt parte din Complexul Energetic Oltenia, respectiv Electrocentrale Craiova II, Electrocentrale Ișalnița, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Turceni. Celelalte echipe de salvatori înscrise în concurs fiind de la Metrorex București, Falck Fire Services – OMV Petrobrazi Ploieşti, Fireproof Team – Petrotel Lukoil Ploiești şi Liberty Galaţi.
Locul I la secțiunea de salvare subterană a fost obţinut de Mina Lonea, podiumul fiind completat de Salina Praid – Locul II şi Mina Lupeni – Locul III. Pe locurile IV şi V s-au clasat Mina Livezeni, respectiv echipa de salvatori a Minei Vulcan. Pentru secţiunea de salvare de suprafaţă, la finalul concursului clasamentul a fost următorul: Locul I – Fireproof Team Ploiești – Petrotel Lukoil, Locul II – Metrorex București, Locul III – Falck Fire Services – OMV Petrobrazi Ploieşti și mențiuni pentru echipele: Electrocentrale Craiova II, Liberty Galați, Electrocentrale Rovinari, Electrocentrale Ișalnița și Electrocentrale Turceni.
În perioada 29.10 – 02.11.2019, în Turcia (Antalya), a avut loc Conferința Internațională IMPC – EURASIA 2019 (1st Regional Mineral Conference Organised under the auspices of the International Mineral Processing Council), eveniment cu caracter științific la care a participat o delegație a INCD INSEMEX Petroșani formată din dr. ing. Toth Lorand – cercetător științific gr. I în cadrul laboratorului Riscuri – Salvare și drd. ing. Simion Alexandru – asistent cercetare în cadrul laboratorului Protecția Mediului. Lucrările aferente evenimentului „1st Regional Mineral Conference Organised under the auspices of the International Mineral Processing Council, Antalya/ TURKEY” s-au desfășurat în Antalya, având ca organizatori: Ministerul Energiei și Resurselor Naturale, Fundația dezvoltării activității miniere din Turcia, Consiliul Internațional al Preparatorilor de Resurse Minerale precum și Universitatea Tehnica din Istanbul.
Lucrările prezentate în cadrul „Conferința internațională IMPC – EURASIA 2019 „ au avut ca teme principale: îmbogățirea fizică a minereurilor, tehnologia și fundamentele flotației, prepararea cărbunilor, biohidrometalurgie, protecția mediului – managementul depozitelor de materiale sterile – reprocesare, prepararea zacamintelor de metale rare precum și proiectarea proceselor asistate de calculator, fiind prezentate o suta douazeci si trei de lucrări, una dintre acestea fiind expusă de către reprezentanții INCD-INSEMEX Petroșani, cu titlul:
– Managementul și reutilizarea terenurilor afectate de către haldele de steril – E.M. Lonea studiu de caz;
Un alt moment important, în ordine cronologică, a fost stabilirea locației celei de-a II-a conferințe internaționale, ce va fi găzduită de către Africa de Sud.
În concluzie, caracterul internațional al acestei Conferințe a fost dat de prezența specialiștilor din diferite țări (Statele Unite ale Americii, China, Turcia, Iran etc.), cu o bogată experiență în domeniul mineritului și implicit al preparării substanțelor minerale utile.
În perioada 17-18 octombrie 2019, la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, s-a desfășurat a 14-a ediție a Conferinței „Zilele Academiei de Științe Tehnice din România”. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de o delegație condusă de domnul director general Dr. Ing. George Artur Găman, împreună cu domnul director tehnic Dr. Ing. Daniel Pupăzan, Dr. Ing. Sorin Burian și Drd. Ing. Robert Laszlo, a prezentat lucrarea “Utilizarea tehnologiilor inovatoare în evaluarea și pregătirea psihologică a personalului care desfășoară activități în medii periculoase”.
Desfășurate în premieră la Chișinău, Zilele Academiei de Științe Tehnice din România, reunind cercetători științifici și ingineri de pe ambele maluri ale Prutului, își propun să sensibilizeze societatea în rolul pe care îl are creativitatea în perpetuarea civilizației umane.
Sub sloganul „Creativitatea în dezvoltarea Societății Cunoașterii”, tematica generală a evenimentului a vizat subdomenii de interes precum Creativitate si inovare, Inginerie mecanică, mecanisme și tehnologii de fabricație, Ingineria construcțiilor, Ingineria materialelor, Electronică, automatizări și tehnologia informației, Energetică și inginerie electrică, Ingineria transporturilor.
În cadrul acestui eveniment științific, domnul Director General Dr. Ing. George Artur Găman a fost premiat cu “Diplomă de apreciere pentru promovarea active a valorilor științifice și inginerești”.
ZASTR 2019 a fost organizată în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cu sprijinul filialei ASTR din Republica Moldova și a Asociației Inginerilor din Republica Moldova.
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a organizat cea de-a IX-a Ediție a Simpozionului Internațional Securitate și Sănătate în Muncă – SESAM, manifestare ştiinţifică care a avut loc la Universitatea din Petroșani în data de 03 octombrie 2019, cu sprijinul şi colaborarea Universităţii din Petroşani, a Inspecţiei Muncii, sub auspiciile Ministerului Cercetării și Inovării și sub înaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Tehnice din România.
La deschiderea evenimentului desfășurat în Aula Magna a Universității din Petroșani, au luat cuvântul: Fabius Tiberiu Kiszely, prefectul județului Hunedoara, Flavius Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mihail Adrian Oprescu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii, Nicolae Dantes Bratu, secretar general al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani, Nicolae Iliaș, fost rector al Universității din Petroșani și actualmente președinte de secție al Academiei de Științe Tehnice din România, Lucian Cioca, din partea Academiei Oamenilor de Știință din România și profesor în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Constantin Lupu, fost director al INCD-INSEMEX Petroșani.
Ediţia a noua a Simpozionului Internaţional pentru Securitate şi Sănătate în Muncă – SESAM a pus în dezbatere lucrări științifice care au acoperit tematica stabilită, la manifestare participând aproximativ 100 de specialiști în domeniul SSM din mediul universitar, academic, legislativ, de cercetare și din domeniul privat din România, Ucraina, Bulgaria, Georgia sau Polonia. Simpozionul Internațional Securitate și Sănătate în Muncă – SESAM este o manifestare științifică devenită tradiție pentru INCD INSEMEX Petroșani și care contribuie decisiv la menţinerea contactului şi integrarea specialiştilor români în activităţile comunităţii ştiinţifice internaţionale, precum şi creşterea capacităţii de a oferi soluţii originale în domeniul securității și sănătății în muncă. Evenimentul a coincis anul acesta si cu împlinirea a 70 de ani de existență INCD INSEMEX, acest eveniment fiind sărbătorit cum se cuvine cu o fastuoasă cină aniversară.
În perioada 24 – 28 septembrie, în Germania (Cottbus), a avut loc cea de-a 25-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa, la Cottbus, eveniment cu caracter științific la care a participat o delegație a INCD INSEMEX Petroșani formată din domnul director științific dr. ing. Emilian GHICIOI și dr. ing. Lorand TOTH cercetător științific gr. I în cadrul laboratorului Riscuri – Salvare.
Lucrările aferente evenimentului „Întâlnirea Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa” s-au desfășurat în clădirea Landesamt für Bergbau, Geologie und Rohstoffe, Cottbus, având ca organizatori: Ministerul Federal pentru Afaceri Economice – Energie precum și Oficiali ai Land-ului Brandenburg.
Lucrările prezentate în cadrul „Întâlnirii Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa„ a avut ca temă principală – Protecția comunitară și a mediului în arealul minelor / carierelor active / abandonate, fiind prezentate treisprezece lucrări, una dintre acestea fiind expusă de către reprezentanții INCD-INSEMEX Petroșani cu titlul: „Impactul de mediu pentru minele de cărbuni active în contrast cu impactul comunitar în arealul minelor închise”.
După expunerea lucrărilor în cea de a doua zi a manifestării, s-a prezentat Memorandumul de înțelegere, care a fost semnat de către reprezentanții statelor participante la eveniment. Un alt moment important, a fost stabilirea celei de-a 26-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităților Miniere de Stat din Europa, ce va fi găzduită de către Slovenia.
Caracterul internațional al acestei Întâlniri a fost dat de prezența specialiștilor din țări ale UE, cu o bogată experiență în domeniul mineritului și implicit al protecției mediului..
În perioada 1-6 octombrie 2023, în Africa de Sud, a avut loc cea de XI-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, manifestare științifică la care a participat o delegație a INCD INSEMEX Petroșani formata din domnul director tehnic dr. ing. Daniel PUPAZAN si condusă de domnul director general dr. ing. George Artur GĂMAN, care reprezintă INSEMEX și România în calitate de membru fondator și ocupă un loc în Comitetul Director al acestei entități.
600 de participanți din 23 de țări s-au întrunit in Sun City Conference Center, obiectivele principale al Conferinței fiind dezbaterea incidentelor din domeniul minier petrecute in ultimii ani precum si modul lor de abordare si rezolvare, ultimele inovatii in domeniul salvarii miniere si propuneri de noi colaborari.
In cadrul evenimentului, a avut loc o vizita tehnica la statia de salvare “Carletonville Rescue Station” si la mina “Impala Platinum Mine”, unde participantii au beneficiat direct de programele de instruire de clasă mondială și de răspuns în situații de urgență.
La întâlnirea reprezentanților din fiecare țară, au fost discutate subiecte legate de evenimentele de interes comun petrecute în ultimii doi ani, precum și planificarea locației unde se va desfășura următoarea conferința, respectiv Austria în 2025. Lucrările științifice prezentate în cadrul Conferinței au abordat teme precum intervențiile în situații de urgență, managementul operațiilor de salvare minieră, ultimele tehnologii in salvare miniera, psihologia in urgentele miniere.
De asemenea, au fost prezentate ultimele noutăți în domeniul echipamentelor de protecție prezentate de companiile DEZEGA, DRAEGER, LTE Medical Solutions, etc.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani a participat cu lucrarea “Mobile training systems for mines rescue ” prezentată de domnul Director General Dr. ing. George Artur GĂMAN.
În perioada 10-11 septembrie 2019, reprezentanții INCD INSEMEX Petroșani au participat la a doua întâlnire a Forumului Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Securităţii Industriei Miniere. Evenimentul internațional a avut loc in Sankt Petersburg, Rusia, fiind organizat de către Serviciul Federal pentru Supraveghere Ecologică, Tehnologică și Nucleară – ROSTECHANDZOR, țara noastră fiind reprezentată în cadrul întâlnirii de domnii Dr. ing. Emilian Ghicioi si Dr. ing. Nicolae Vlasin, institutul din Petroșani fiind membru fondator din partea României al acestui organism internațional.
Forumul Internațional al Autorităților de Reglementare în Domeniul Securității Industriei Miniere este conceput ca un cadru care să faciliteze dezbaterile și discuțiile tehnice pe probleme de tehnica securității în industria minieră de cărbune, cadru ulterior extins pentru întreaga industrie minieră, incluzând pe agenda permanentă de lucru și problemele de protecția mediului implicate în activitățile miniere. Deschiderea dezbaterilor a fost marcată de discursul președintelui Serviciului Federal pentru Supraveghere Ecologică, Tehnologică și Nucleară, domnul Alexey Aleshin.
Fiecare sesiune a cuprins prezentări ale materialelor din domeniu, fiind urmate de comentarii și întrebări pe marginea celor expuse.
Dezbaterile au continuat cu ultimele concluzii și observații asupra Termenilor de Referință (Terms of Reference), parte constitutivă a Statutului Forumului Internațional al Autorităților de Reglementare în Domeniul Securității Industriei Miniere
Ședința s-a încheiat cu aprobarea, în unanimitate, a Termenilor de Referință, cu modificările propuse de membrii forumului, reprezentanți ai Republicii Populare Chineze.
Întrunirea a adus la aceeași masă participanți ai statelor din Uniunea Europeană cât și din afara acesteia, respectiv din Germania, România, Belarus, Azerbaidjan, Kazahstan, Tadjikistan, Turcia, Republica Kârgâză (Kirghizstan), Vietnam, China, Uzbekistan și Rusia, un total de 48 reprezentanți din 12 țări.
La data de 9 aprilie 2019, o delegatie condusa de domnul Director General Dr. Ing. George Artur Gaman, a reprezentat Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, la Conferinta “Securitate si sanatate in munca in contextul noilor forme de munca. Experiente si bune practici in statele membre”, conferinta organizata de catre Comisia Europeana si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Conferinta a avut loc la Palatul Parlamentului si a fost un eveniment de amploare, reunind participanti din statele membre UE.
Ceremonia de deschidere a revenit reprezentantilor ministerelor si Comisiei Europene, dupa cum urmeaza: Dl. Marius Constantin Budai – Ministru, Ministerul Munci si Justitiei Sociale, Romania, Dna. Gertrud Breindl – Director, Unitatea Federala a Ministerului Muncii, Afacerilor Sociale, Sanatatii si protectiei Consumatorilor, Austria, Dna. Zinta Podniece – Director, Directia Generala Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune, Comisia Europeana.
Principalele obiective ale conferintei au fost promovarea culturii de preventie de-a lungul vietii profesionale, prin implicarea tuturor partilor si sublinierea beneficiilor pe termen lung care vin odata cu aceasta, laolalta cu constientizarea cu privire la afectiunile musculo-scheletice legate de noile forme de munca.
Raspunzand la aceste noi provocari prin dezbateri continue la nivel European, va fi facilitata adaptarea la noile riscuri de securitate si sanatate pe care formele atipice de munca le reprezinta atat pentru angajatori cat si pentru lucratori.
Pe data de 23 noiembrie 2018, cele mai performante firme din judeţul Hunedoara au fost premiate, aseară, în cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Domeniile Streiului, de lângă Simeria. Evenimentul aniversar, desfășurat sub semnul Centenarului Marii Uniri și a 25 de ani de excelență în afaceri, a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Hunedoara. Peste 200 de invitați, reprezentanți ai celor mai performante companii, ai mediului politico-administrativ şi social, au luat parte la „Topul firmelor din judeţul Hunedoara”.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva INCD INSEMEX Petrosani a castigat LOCUL I in domeniul Cercetare-Dezvoltare si High-tTech, grupa Cercetare-Dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie, categoria Intreprinderi mijlocii, pentru rezultate economico-financiare deosebite in anul 2017.
Evenimentul este organizat de 25 de ani, de către CCI Hunedoara. „Topul firmelor” îi prezintă pe cei care şi-au respectat angajamentul la performanţă, cartea de vizită a succesului în afaceri. Evenimentul este, în același timp, un barometru pentru firme, în scopul cunoașterii locului ocupat în clasamentul celor mai competitive firme din județ, dar și un prilej de a-și întâlni competitorii și colaboratorii din piața locală, care au rezultate notabile în mediul de afaceri.
Anul acesta, la întocmirea clasamentului, au participat 10.528 de firme hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii, au fost selecţionate, conform metodologiei, 2.867 de firme, 1.042 dintre acestea fiind clasate în top pe primele 3 locuri. Şi în acest an, au fost premiate cele mai bune firme din judeţ, în cadrul unui „Top 10”.
In data de 21 noiembrie 2018, o delegație formată din specialiști din cadrul companiei OMV Petrom s-a aflat la sediul INCD INSEMEX Petroșani, unde a avut loc o întâlnire de lucru comună cu reprezentanții institutului din Petroșani. Prin organizarea acestei întâlniri de lucru, cele două entități au căutat să exploreze noi posibile arii de cooperare, în vederea îmbunătățirii nivelului de securitate și sănătate în muncă, în special în cadrul Diviziei Upstream a companiei OMV Petrom, divizie care are ca activitate principală explorarea și producția de țiței și gaze.
La întâlnirea de la sediul INSEMEX au participat reprezentanți ai OMV Petrom, atât de la sediul central din board-ul grupului, cât și specialiști din cadrul zonelor de producție, acestora fiindu-le prezentate în detaliu întreg portofoliul de activități desfășurate și infrastructura de cercetare deținută INSEMEX, la finalul întâlnirii cele două părți reușind să evidențieze noi direcții și posibilităţi concrete de extindere a cooperării.
În data de 20 noiembrie 2018, delegația a vizitat incinta Minei Petrila, unde a fost inaugurată Statuia Salvatorului și Muzeul Salvatorului, acestea reprezentând un omagiu adus victimelor din subteran de-a lungul anilor. De asemenea au fost vizitate fosta Bibliotecă a Minei Petrila precum și Mina Școală.
Gala Topul Național al Firmelor 2018 – Ediția a XXV-a
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a fost prezent la Ediția aniversară cu numărul 25 a Galei Topul Național al Firmelor, eveniment anual organizat de Camera de Comerț și Industrie a României și care în acest an a avut loc în data de 7 noiembrie, la Centrul Expozițional Romexpo București, institutul numărându-se din nou printre laureații acestei gale.
Pe baza unei metodologii complexe şi unitare la nivel naţional, prevăzută de lege şi implementată de fiecare Cameră de Comerţ la nivel de judeţ, Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani i-a fost acordat Premiul II în domeniul de activitate ”Cercetare-Dezvoltare și High-Tech”, grupa „Cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie”, categoria „Întreprinderi mijlocii”.
Ediția de sfert de secol a Galei Naționale Topul Național al Firmelor a fost deschisă de către domnul Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie din România în calitate de organizator al evenimentului, printre invitații care au luat cuvântul în deschiderea acestei gale aniversare regăsindu-se Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis și Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa domnul Hans Klemm.
Camera de Comerț și Industrie a României premiază în cadrul acestui eveniment devenit reper pentru mediul de afaceri din România, cele mai performante companii din următoarele domenii de activitate: industrie, servicii, comerţ, turism, cercetare-dezvoltare şi high-tech, construcții, agricultură, silvicultură şi pescuit.
Ediția a XXV-a a Topului Național al Firmelor a clasat pe primele 10 locuri (1-10) la nivel național 12.472 companii – operatori economici din diferite sectoare de activitate: 4.381 din industrie, 3.478 din servicii, 2.627 din comerț, 307 din turism, 460 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 din agricultură, silvicultură și pescuit și 586 din construcții. Cele 12.472 companii au o cifră de afaceri de aproximativ 165 mld. Euro, un profit din exploatare de circa 13,9 mld. Euro și 1.380.304 de salariați.
A 3-a Întâlnire Națională a Salvatorilor Minieri – Santa Marta, Columbia
În perioada 18.10.2018 – 19.10.2018, INSEMEX Petroșani a luat parte la cea de-a III-a Întâlnire Națională a Salvatorilor Minieri din Columbia, organizată în localitatea Santa Marta de către Grupul pentru Securitate și Salvare Minieră din cadrul Agenției Naționale pentru Minerit din Columbia.
La această întâlnire de lucru, institutul din Petroșani a fost reprezentat de domnii Dr. ing. George Artur GĂMAN – Director General și Dr. ing. Daniel PUPĂZAN – Director Tehnic, care au participat la eveniment în calitate de lectori pentru personalul de salvare minieră din Columbia, Agenția Națională pentru Minerit suportând integral cheltuielile ocazionate de deplasarea şi cazarea celor doi specialişti.
În cadrul manifestării, specialiștii INSEMEX au prezentat două teme care au trezit un interes deosebit în rândul participanților:
– Prevenirea, controlul și utilizarea metanului din minele grizutoase;
– Pregătirea psihologică a salvatorilor minieri.
Scopul principal al acestei întâlniri a fost reprezentat de pregătirea Serviciului Național de Salvare Minieră pentru prevenirea accidentelor miniere și cu privire la standardele de competență necesare operațiunilor de salvare minieră, precum și pentru a întări relațiile dintre cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu.
Evenimentul s-a adresat în principal salvatorilor minieri, personalului care coordonează logistica acțiunilor de salvare, dar și conducătorilor companiilor miniere și a cuprins pe lângă componenta teoretică și o componentă practică concentrată asupra psihologiei activităților de intervenție și salvare.
Pe parcursul vizitei în Columbia, specialiștii INSEMEX au avut o întâlnire la sediul din Bogota al Agenției Naționale pentru Minerit din Columbia cu Președintele și Vice-președintele agenției, doamna Silvana Habib Daza și domnul Javier Garcia, purtând discuții privind problematica securității miniere.
În urma acestei întâlniri, s-a stabilit ca INSEMEX Petroșani să fie implicat anul viitor în două proiecte ale Agenției Naționale pentru Minerit din Columbia. Astfel, INSEMEX va avea sarcina de a restructura manualul salvatorului minier existent, pentru a-l aduce la o formă cât mai ușoară de înțeles și asimilat de către personalul implicat în activitățile de intervenție și salvare minieră. Totodată, specialiștii INSEMEX vor participa la instruirea personalului din industria minieră Columbiană, în domeniul securității și sănătății în muncă (securitatea echipamentelor antiexplozive, aeraj minier, explozivi și tehnicilor de împușcare).
Vizită de lucru a cercetătorilor INSEMEX la Institutul Central Minier – GIG Katowice
În perioada 03.10.2018 – 05.10.2018, o delegaţie cuprinzând 8 cercetători ştiinţifici din domeniile care acoperă întreg spectrul de activitate al INCD INSEMEX Petroşani, condusă de către domnul Director General – Dr. ing. George Artur GĂMAN, a participat la un stagiu de schimb de experiențe și bune practici cu specialiștii de la institutul omolog GIG (Institutul Central Minier) din Katowice, entitate de cercetare cu care INCD INSEMEX Petroşani are încheiat un acord de colaborare tehnico-ştiinţifică, semnat în anul 2015, pe durată nedeterminată.
Discuţiile bilaterale din prima zi au avut loc la sediul Institutului Central Minier din Katowice, în sala de conferinţe “European Hall”, conducătorii INSEMEX şi GIG prezentând activităţile CDI desfăşurate de institutele pe care le conduc, fiind purtate discuţii asupra similarităţii unor activităţi, precum şi a complementarităţii acestora, identificând nevoia clară de întărire şi extindere a relaţiei de cooperare pe viitor.
Cercetătorii INSEMEX au vizitat Centrul Silesian pentru Radioactivitatea Mediului din cadrul Institutului Central al Minier (GIG), precum şi laboratoarele de cercetare care sunt parte integrantă a Centrului Tehnologic pentru Cărbune Curat (Clean Coal Technology Centre – CCTC), fiind familiarizaţi cu principalele activităţi de cercetare desfăşurate în cadrul acestora.
A doua zi de lucru a fost dedicată exclusiv vizitării laboratoarelor de cercetare ale GIG localizate în cadrul Minei Experimentale “Barbara” (Mikolov, Polonia), aceasta fiind una dintre cele mai importante facilități de cercetare din cadrul Institutului Central Minier – GIG, o locaţie unde poate fi efectuată o gamă largă de teste şi experimentări. Activităţile principale desfășurate în cadrul acestei facilități de cercetare vizează îmbunătăţirea securităţii și eliminarea prafului și gazelor periculoase din exploatările miniere de adâncimi mari.
Cea de-a treia zi a întâlnirii a debutat în sala de conferinţe “European Hall” din cadrul GIG, prin discuţii şi dezbateri între experţii INSEMEX şi GIG asupra celor prezentate în cele două zile anterioare.
În urma discuţiilor purtate pe întreg parcursul celor trei zile ale stagiului de documentare, acordul de colaborare dintre cele două institute omoloage a fost actualizat şi semnat în încheierea vizitei de către cei doi directorii generali, Prof. dr. Stanislaw PRUSEK şi Dr. ing. George Artur GĂMAN, respectiv de către cei doi directori științifici, Prof. dr. Zbigniew LUBOSIK şi Dr. ing. Emilian GHICIOI.
În perioada 24-25 septembrie 2018, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, reprezentat de domnul Dr. ing. George Artur GĂMAN şi domnul Dr. ing. Daniel PUPĂZAN, a participat la cea de-a 24-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa. Evenimentul care a avut loc în oraşul Salzburg a fost organizat de către Ministerul Federal pentru Sustenabilitate şi Turism din Austria, tema principală de dezbatere din acest an fiind “Planuri de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză pentru operaţiunile miniere de suprafaţă şi subteran”. În deschiderea evenimentului, reprezentanţii ţării gazdă au prezentat participanţilor punctul de vedere primit din partea Unităţii pentru Eficienţa Resurselor şi Materii Prime din cadrul Comisiei Europene, cu privire la potenţialul minier al Europei.
La această întâlnire de lucru au participat conducători ai Autorităţilor Miniere din Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, delegaţiile din ţările participante la întâlnire prezentând şi discutând asupra specificităţii situaţiilor de urgenţă şi a planurilor de reacție la situaţiile de criză pentru operaţiunile miniere din fiecare stat participant în parte, dar mai ales asupra modalităţilor de prevenire a apariţiei unor astfel de situaţii care pun în pericol viaţa lucrătorilor din industria minieră. A 24-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa a contribuit la schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe referitoare la planurile de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză întâlnite în industria minieră subterană şi de suprafaţă, relevând faptul că tehnicile de exploatare şi procesare minieră utilizate actualmente în spaţiul european au fost îmbunătăţite semnificativ de-a lungul anilor, reducând astfel riscurile pentru muncitori şi comunităţile din zonele miniere şi minimizând impactul acestor activităţi asupra mediului înconjurător.
Participanţii au stabilit de comun acord că este esenţială stabilirea unei baze legale pentru planurile de urgenţă şi de reacţie la situaţiile de criză la nivel naţional în concordanţă cu regulamentele internaţionale. Prevederile legale minime ar trebui să garanteze protecţia lucrătorilor şi a mediului înconjurător. La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema întâlnirii din anul 2019 care va avea loc în Germania, şi anume “Protecţia comunităților şi a mediului în zonele de influenţă a lucrărilor miniere subterane şi de suprafaţă, active şi abandonate”.
În perioada 13-14 septembrie 2018, reprezentanții INCD INSEMEX Petroșani au participat la prima întâlnire a Forumului Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Securităţii Industriei Miniere. Evenimentul internațional a avut loc în capitala Federației Ruse, la Moscova, fiind organizat de către Serviciul Federal pentru Supraveghere Ecologică, Tehnologică și Nucleară – ROSTECHANDZOR, țara noastră fiind reprezentată în cadrul întâlnirii de domnii Dr. ing. George Artur Găman (Director General al INCD INSEMEX Petroșani) și Dr. ing. Emilian Ghicioi (Director Științific al INCD INSEMEX Petroșani), institutul din Petroșani devenind membru fondator din partea României al acestui organism internațional.
Gândit inițial ca un cadru care să faciliteze dezbaterile și discuțiile tehnice strict pe probleme de tehnica securității în industria minieră de cărbune, reprezentanții țărilor fondatoare au ajuns la concluzia ca acest domeniu să fie extins pentru întreaga industrie minieră și au stabilit necesitatea de a include pe agenda permanentă de lucru a forumului și problemele de protecția mediului implicate de activitățile miniere. La întâlnire au participat peste 30 de specialiști, reprezentanți ai autorităților din China, Germania, Marea Britanie, România, Rusia și Turcia, precum și din partea Organizației Internaționale a Muncii, pe parcursul celor două zile fiind discutate particularitățile activității miniere din fiecare stat participant, precum și posibilitățile și modalitățile de cooperare viitoare.
La finalul acestei prime ediții, membrii fondatori ai Forumului Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Securităţii Industriei Miniere au discutat pe marginea organizării activităților viitoare, specialiștii INSEMEX propunând o serie de modificări și adăugiri care să îmbunătățească semnificativ statutul Forumului, toate sugestiile fiind analizate și agreate de către ceilalți membri.
În perioada 30 iunie-8 iulie 2018 s-a desfasurat editia numarul 18 a Conferintei 18th International Multidisciplinary Scientific Geoconference SGEM 2018” din Albena, Bulgaria. Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de o delegatie comuna, s-a alaturat celor 42 de tari participante si celor peste 1400 de participanti. Sectiunile stiintifice tratate in cadrul manifestarii au fost dintre cele mai diverse, din care amintim: Geologie, Hidrogeologie, Inginerie Geologică și Geotehnică, Minerit și Explorare, Explorarea Petrolului și Gazului, Informatica, Ecologie si Protectia Mediului etc.
Secțiunile mai sus menționate au prezentat deosebit interes pentru cei peste 1400 de participanți înregistrați la conferința. Comitetul de recenzie a acceptat pentru publicare un număr de peste 2040 lucrări științifice, 30 dintre acestea aparținând Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani. Participanții din partea INSEMEX au prezentat 16 lucrări științifice pe parcursul derulării conferinței, dupa cum urmeaza:
- PHOTOVOLTAIC ENERGY SYSTEMS – AN ENVIRONMENTALLY FRIENDLY SOLUTION FOR A COAL MINE, prezentata de: drd. ing. Ilie Ciprian JITEA
- METHOD FOR DETERMINATION THE INITIATION TIME OF THE ELECTRIC IGNITERS TO CATEGORY P – PYROTECHNIC ARTICLES ACCORDING TO THE ENVIRONMENTAL REQUIREMENTS, prezentata de: drd. ing. Ilie Ciprian JITEA
- RESEARCHES REGARDING GAS EXPLOSIONS BY COMBINED IMAGISTIG METHODS, prezentata de: dr. ing. Nicolae Ioan VLASIN
- DEVELOPING THE RESEARCH METHODS FOR THE EXPLOSION/FIRE EVENTS FROM REFFINERIES, prezentata de: dr. ing. Nicolae Ioan VLASIN
- STUDY OF MULTI-FLOOR BUILDING EVACUATION BY MEANS OF NUMERICAL SIMULATION, prezentata de: dr. ing. Marius Cornel ȘUVAR
- DEVELOPMENT OF A SUSTAINABLE SAFETY DEGREE OF THE ACTIVITY WITH PYROTECHNIC ARTICLES FOR PROFESSIONAL USE (F4), prezentata de: dr. ing. Marius Cornel ȘUVAR.
- THE EXPLOITATION OF THE HARD COAL OF THE JIU VALLEY COALFIELD IN TERMS OF PROFITABILITY, ON THE CONCEPTS OF ENERGY SECURITY AND SOCIAL SECURITY, prezentata de : dr. ing. Cristian TOMESCU
- IMPROVEMENT OF INDUSTRIAL VENTILATION SYSTEMS, prezentata de: dr. ing. Cristian TOMESCU
- BIOACCUMULATION OF HEAVY METALS IN AREAS ADJACENT TO JIU RIVER, prezentata de: dr. ing. Lorand TOTH
- ANALYSIS OF OLFACTIVE DISCONFORT, GENERATED BY INDUSTRIAL ACTIVITIES NEIGHBORING RESIDENTIAL AREAS, AFFECTING THE QUALITY OF LIFE AND HEALTH OF POPULATION, prezentata de: dr. ing. Lorand TOTH
- RESEARCH ON CHANGES OF RESCUER’S ENERGY CONSUMPTION DEPENDING ON THEIR ACTIVITY AND TYPE OF RESPIRATORY PROTECTION EQUIPMENT, prezentata de: dr. ing. Andrei-Lucian GIREADĂ
- RESEARCHES ON THE DEVELOPMENT OF DEFECTOSCOPY TECHNOLOGY USED IN THE PROCESS OF PRESSURE NETWORKS TECHNICAL VERIFICATION, prezentata de: dr. ing. Andrei-Lucian GIREADĂ
- RESEARCHES ON THE EVALUATION OF THE PARAMETERS OF ELECTRIC MOTORS ACTING ON FANS OPERATING IN EXPLOSIVE ATMOSPHERES, prezentata de: dr. ing. Marcel Daniel RAD
- ASPECTS REGARDING THE IMPORTANCE OF THERMAL ENDURANCE TESTS PERFORMED ON EQUIPMENT USED IN POTENTIALLY EXPLOSIVE ATMOSPHERE, prezentata de: dr. ing. Marcel Daniel RAD
- SPARK TEST APPARATUS SIMULATOR FOR LINEAR CIRCUITS, prezentata de: dr. ing. Dănuț GRECEA
- STUDY OF THE INFLUENCE FACTORS FOR QUALITY ASSURANCE OF DETERMINATION TESTS OF CHARGE DECAY TIME FOR ANTISTATIC TEXTILE MATERIALS, prezentata de: dr. ing. Dănuț GRECEA
În afara articolelor științifice prezentate în plen, au mai fost publicate un număr de 14 lucrări, în volumele manifestării.
In timpul prezentei la Conferinţa Internaţională Multidisciplinară SGEM 2018 au avut loc mai multe activități:
- prezentări orale;
- prezentări poster;
- prezentări ale doctoranzilor;
- Workshop-uri:
- STABILIZATION OF LANDFILLS – ENVIRONMENTAL IMPACT AND RESOURCES POTENTIAL IN FRAMES OF CIRCULAR ECONOMY – indoor workshop, 03 iulie 2018;
- GEOLOGICAL PHENOMENA – UPRIGHT STONES – indoor & outdoor workshop, 04 iulie 2018;
- SHAPING SUSTAINABLE SETTLEMENTS – indoor workshop, 06 iulie 2018;
- MODERN POWER SOURCES – BIOGAS INSTALLATION WITH CLOSE CYCLE- outdoor workshop, 07 iulie 2018.
Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, pe parcursul a două ceremonii, prima ceremonie la mijlocul perioadei iar urmatoarea la finalul evenimentului.
Lucrările în extenso vor fi trimise spre evaluare și indexare în cele mai importante baze de date științifice internaționale: Clarivative Analytics ISI Web of Science/ Web of Knowledge, SCOPUS, Engineering Village/Compendex, CrossRef, Active DOI, ProQuest, EBSCOhost, British Library, Mendeley, Google Scholar, etc.
În concluzie, caracterul internațional al acestei conferințe a fost dat de prezența specialiștilor din 43 de țări, cu o bogată experiență în domeniile de interes, institute de cercetare, universități și agenți economici și a reprezentat o bună oportunitate pentru diseminarea rezultatelor cercetării și pentru acumularea de noi cunoștințe în domeniu.
INSEMEX Petroșani – Expozant în cadrul ”Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2018”
În perioada 16-18 mai 2018 în cadrul complexului ROMAERO Băneasa s-a desfășurat ediția a VII-a a Expoziției și Conferinței Internaționale dedicată Industriei Aeronautice, Apărării, Securității Naționale, Securității Cibernetice și Securității Private – Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2018, cea mai mare expoziție de tehnică militară din estul Europei.
În cadrul standului expozițional al Ministerului Cercetării și Inovării, INCD INSEMEX Petroșani s-a alăturat altor 11 institute de cercetare din țară, prezentând oferta de servicii de cercetare și cele mai semnificative rezultate obținute, având în același timp posibilitatea de a interacționa cu specialiștii din cele peste 270 de companii din 25 de țări din America, Europa și Asia care și-au prezentat noile capabilități tehnologice obținute în urma proceselor de cercetare-dezvoltare în domeniul apărării, securității și aeronauticii.
INCD INSEMEX Petroșani a prezentat două invenții în cadrul standului expozițional dedicat institutelor naționale de cercetare din România: ”Instalaţie automată de realizare a ciclurilor termice pentru condiţionarea îngrăşămintelor chimice cu conţinut ridicat de azot” și ”Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze”
Pe durata expoziției au avut loc demonstrații și a fost expusă tehnica din dotarea Armatei României, din dotarea Forțelor Armate ale SUA, cât și cea a Ministerului Afacerilor Interne.
10 mai 2018 – Vizita Ministrului Educaţiei Naţionale, domnul Prof.dr.ing. Valentin POPA, la sediul INCD INSEMEX Petroşani
Aflat în oraşul Petroşani cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a Universităţii din Petroşani, Ministrul Educaţiei Naţionale, domnul Prof.dr.ing. Valentin POPA, a fost şi oaspetele Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani.
Astfel, în după-amiaza zilei de 10 mai 2018, domnul Ministru Valentin POPA împreună cu reprezentanţii Universității din Petroşani şi oaspeţii acestora din ţară şi de peste hotare au vizitat sediul INSEMEX Petroşani, conducerea institutului prezentându-le principalele activităţi desfăşurate, precum şi laboratoarele şi infrastructura de cercetare de ultimă generaţie de care INSEMEX dispune.
La finalul vizitei, domnul Ministru Valentin POPA a lăsat un mesaj pentru cercetătorii INSEMEX şi a semnat în „Cartea de Aur” a institutului, document care datează din anul 1967 şi în care sunt expuse principalele mesaje primite de la oaspeţii de marcă pe care institutul i-a găzduit de-a lungul anilor.
În perioada 11 – 15 iunie 2017, o delegaţie comună a Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de Dr. ing. George Artur GĂMAN – Director General şi Dr. ing. Vlad Mihai PĂSCULESCU – Şef Laborator Cooperări şi Proiecte Internaţionale, şi a Universităţii din Petroşani, reprezentată de Prof. dr. ing. Sorin Mihai RADU – Rector, Prof. dr. ing. Roland Iosif MORARU – Prorector Cercetare Ştiinţifică şi Relaţii Internaţionale şi Prof. dr. ing. Nicolae ILIAŞ, a efectuat o vizită la Tbilisi, în Republica Georgia, la invitaţia a două prestigioase instituţii de învăţământ superior şi, respectiv, de cercetare din această ţară.
Pe parcursul vizitei, INCD INSEMEX Petroşani şi Universitatea din Petroşani au semnat Memorandumurile de Cooperare tehnico-ştiinţifică cu Institutul de Mine LEPL Grigol Tsulukidze, identificând posibilități de cooperare pentru domeniile de activitate comune sau conexe. Astfel, conducerea INSEMEX intenționează să demareze procedura de realizare a unor schimburi de experienţă şi acţiuni de transfer tehnologic între cercetătorii din Petroșani şi cercetătorii georgieni, îndeosebi în domeniul materiilor explozive.
La Universitatea Tehnică a Georgiei (GTU) din Tbilisi, delegaţia română a purtat un amplu dialog cu conducerea instituției academice, punându-se în evidenţă direcţiile de bază şi acţiunile imediate care urmează a fi întreprinse în baza memoranumului de cooperare care a fost semnat cu această ocazie între Universitatea din Petroşani şi Universitatea Tehnică a Georgiei
Cele două universități au convenit în baza memorandumului de cooperare să iniţieze acordul ERASMUS PLUS privind mobilităţile studenţilor şi cadrelor didactice şi s-a stabilit principiul reciprocităţii privind publicarea rezultatelor cercetării în revistele editate de cele două instituţii de învăţământ superior.
Cunoscută fiind preocuparea constantă a INSEMEX Petroşani pentru îmbunătăţirea stării de securitate şi sănătate în muncă, precum şi strânsa relaţie de cooperare a institutului cu Inspecţia Muncii din România, reprezentanţii institutului de cercetare au fost invitaţi de către Organizaţia Internaţională a Muncii la o şedinţă de lucru care a avut loc la sediul Business Association of Georgia (foto 5). Activitatea Inspecţiei Muncii din Georgia a fost suspendată în anul 2006, iar problematica ridicată de acest fapt a condus la accidente de muncă cu consecinţe ireversibile, în acest moment Guvernul georgian, împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii şi Asociaţia de Afaceri a Georgiei desfăşurând un proiect amplu de reinstituire a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă şi de organizare a Inspecţiei Muncii în această ţară.
La invitaţia domnului Valentin Mocanu – Specialist pentru Inspecţia Muncii şi Securitate şi Sănătate în Muncă şi a domnului Zsolt Dudas – Consilier Tehnic Principal, responsabilii din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru reorganizarea activităţii Inspecţiei Muncii în Georgia, Directorul General al INSEMEX, domnul Dr. ing. George Artur Găman a prezentat activitatea şi posibilităţile de asistenţă ale institutului pentru desfăşurarea acestui proces de reorganizare, în faţa unei audienţe considerabile formată din viitorii inspectori de muncă georgieni şi de reprezentanţi ai ministerului coordonator. S-a concluzionat ca fiind extrem de benefic suportul tehnic pe care-l poate oferi institutul de cercetare în această problemă, stabilindu-se un acord de principiu ca viitori inspectori de muncă să fie instruiţi de către experţii INSEMEX în ceea ce priveşte aspectele tehnice specifice activităţilor desfăşurate în medii cu pericol de atmosferă explozivă, toxică sau inflamabilă.
Astfel, cel mai probabil la finalul acestui an, institutul va delega o echipă de experţi care să ofere asistenţă şi instruire tehnică, în primă instanţă privind problematica specifică securităţii şi sănătăţii în muncă pentru activitatea minieră. Se preconizează ca echipa care va efectua instruirea tehnică a viitorilor inspectori de muncă să fie formată şi de reprezentanţi ai Inspecţiei Muncii din România, care pot clarifica şi oferi sprijin privind aspectele de natură legislativă.
În perioada 13-14 septembrie 2016, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a organizat cea de-a 22-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa. Evenimentul a fost organizat la Hotelul Novotel Bucureşti, beneficiind de sprijin şi susţinere din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi avut ca temă principală de dezbatere problemele de Mediu, Securitate şi Sănătate în Muncă în industria minieră, la şedinţa de lucru participând peste 30 de personalităţi, conducători ai Autorităţilor Miniere de Stat din Anglia, Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Irlanda de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia şi Ungaria.
A 22-a întâlnire a contribuit la schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe cu privire la problemele de mediu, securitate şi sănătate în muncă în activitatea minieră din ţările participante. S-a identificat necesitatea ca activitatea minieră să continue, astfel încât să fie menţinută securitatea energetică şi furnizarea de materii prime, având în vedere şi preocupările pentru protecţia mediului înconjurător. De asemenea, reprezentanţii autorităţilor au stabilit ca fiind necesară promovarea unei noi imagini a mineritului, existând o multitudine de exemple de bune practici în care activitatea minieră desfăşurată în mod responsabil conduce la un impact de mediu minimizat, în acelaşi timp generând areale utilizate pentru agricultură sau baze de agrement.
Ținând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfășurat in Dublin, Autoritățile Miniere din Anglia, Austria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Serbia au prezentat şi au notificat celelalte ţări participante asupra unor accidente miniere majore ce au avut loc în industria lor minieră, în anul precedent. Notificarea asupra unor astfel de experienţe şi împărtăşirea cunoştinţelor dobândite în urma lor va continua şi în cadrul următoarelor întâlniri anuale.
Participanţii au stabilit de comun acord extinderea cooperării între Autorităţile Miniere de Stat din Europa privind temele de interes comun sau cele de interes general, precum şi furnizarea de asistenţă reciprocă, evitând duplicarea activităţii lor cu cea a altor Organisme Europene. Statele care nu au participat până acum la aceste întâlniri vor fi invitate la acţiunile viitoare, iar o invitaţie deschisă de participare va fi lansată şi către organismele relevante ale Comisiei Europene.
La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema de anul viitor a întâlnirii care va avea loc în anul 2017 în Slovacia, şi anume “Politica privind materiile prime şi impactul acesteia asupra exploatării zăcămintelor de minerale utile”. În acelaşi timp, autorităţile din Austria şi Germania şi-au manifestat interesul de organizare şi au lansat invitaţia de participare la următoarele întâlniri anuale din 2018, respectiv 2019.
9-11 mai 2016, Sibiu, Romania – INCD INSEMEX Petroşani, în calitate de unic organism de certificare a produselor din Romania, notificat la Bruxelles, cu numărul NB 1809, pentru produsele aflate sub incidența Directivelor Europene 2014/28/UE – Explozivi pentru uz civil şi 2013/29/UE – Articole pirotehnice, a găzduit la Sibiu, în perioada 9-11 mai 2016, cel de-al 17-lea Forum al Organismelor Notificate pentru Articole Pirotehnice, respectiv cel de-al 25-lea Forum al Organismelor Notificate pentru Explozivi de Uz Civil.
Cele două întâlniri la care au luat parte reprezentanții Organismelor Notificate din Statele Membre ale Uniunii Europene, precum Bulgaria, Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehă, Spania, reprezentanţi ai autorităţilor statului şi ai Comisiei Europene care reglementează domeniile explozivilor de uz civil şi articolelor pirotehnice, au reprezentat un bun prilej pentru discuţii şi dezbateri tehnice privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate aplicabile acestor produse în vederea introducerii lor piaţa Uniunii Europene, în conformitate cu cerinţele expuse de noile Directive Europene.
Este pentru a doua oară când INCD INSEMEX Petroşani organizează aceste întâlniri în România, prima dată fiind organizat la Bucureşti, în anul 2009.
Cu prilejul celor două forumuri, participanţii au efectuat şi o vizita la sediul institutului în Petroşani, fiindu-le prezentate domeniile şi direcţiile principale de cercetare, departamentele şi laboratoarele de încercări, dar mai ales Poligonul de încercare a explozivilor de uz civil si a articolelor pirotehnice şi infrastructura de care acesta dispune, deschizând astfel noi oportunităţi de colaborare în aceste domenii de interes comun.
Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România – 19 noiembrie 2015
Sărbătorită în fiecare an la 19 noiembrie, Ziua Cercetătorului și Proiectantului din România a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea Guvernului nr.764 și a fost aleasă astfel ca fiind ziua de naștere a savantului de origine română, George Emil PALADE, laureat al Premiului Nobel. Ea aduce un omagiu Comunității celor care s-au dedicat nobilei munci de concepție intelectuală, celor care caută răspuns problemelor societății și creează noi valori ale cunoașterii spre beneficiul ei.
Inventivitatea remarcabilă a cercetătorilor și proiectanților români, dovedită prin rezultatele obținute în numeroase confruntări naționale și internaționale și recunoscute prin premiile acordate, constituie o dovadă în plus a potențialului de care dispune cercetarea-dezvoltarea autohtonă și a cărui valorificare constituie o oportunitate deosebită.
Cu prilejul aniversării Zilei Cercetătorului și Proiectantului din România INCD INSEMEX Petroșani vă invită joi – 19 noiembrie 2015, ora 12:00, la evenimentul Ziua Porților Deschise, ocazie cu care vor putea fi vizitate Departamentele de cercetare, laboratoarele INSEMEX si facilitățile de încercare.
Evenimentul va avea loc în intervalul orar 12:00-17:00 la sediul INCD INSEMEX (Petroșani, Strada General Vasile Milea, Nr. 32-34, Jud. Hunedoara).
La orele 15.00 si 16.00 se vor efectua 2 vizite successive la Poligonul de Explozivi și Tehnici de Împușcare, participarea la acestea fiind condiționată de înscrierea prealabilă (e-mail: insemex@insemex.ro, tel. 0254541621).
Vă așteptăm cu drag!
5-16 septembrie 2015 – Helsinki, Finlanda – Cea de-a XXI-a Întâlnire a Autorităţilor Miniere de Stat din Europa
În perioada 15.09.2015 – 16.09.2015, o delegație a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, condusă de domnul Director General Dr. Ing. George Artur GĂMAN, a participat la cea de-a XXI-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa. Întâlnirea s-a desfășurat în Helsinki, Finlanda, având ca participanți reprezentanți ai autorităților miniere de stat din 13 state membre: Austria, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Irlanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovacia și Suedia.
Tema tratată în cadrul întâlnirii din acest an a fost reprezentată de acceptabilitatea socială a activităților miniere în Europa. Deși activitățile miniere au avut în trecut un impact negativ, practicile miniere moderne instituite prin norme legislative sunt desfășurate într-un mod acceptabil social și sigur pentru mediul înconjurător, cu multe aspecte pozitive. Nevoia de a obține și menține suportul celor ce locuiesc în zonele afectate de activități miniere a fost recunoscută de către toate țările participante. Autoritățile Miniere de Stat din Europa vor continua colaborarea privind probleme specifice importante, dar si privind problemele de interes general, inclusiv asistența comuna cu privire la acceptabilitatea sociala a mineritului, evitând duplicarea activităților altor organisme Europene.
Ținând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfășurat în Dublin, Autoritățile Miniere din Austria, Estonia, Irlanda și Polonia au prezentat și au notificat celelalte țări participante asupra unor accidente miniere majore ce au avut loc in industria lor miniera, in timpul scurs de la cea de-a XX-a Întâlnire din Irlanda.
In cadrul ceremoniei de încheiere a întâlnirii s-a semnat Memorandumul de Înțelegere dintre Autoritățile Miniere de Stat din Europa, prin care s-au concluzionat principalele beneficii ale acestei manifestări ajunsa la cea de-a XXI-a ediție. La invitația reprezentanților INCD INSEMEX Petroșani, cea de-a XXII-a Întâlnire a Autorităților Miniere de Stat din Europa va avea loc in Romania in 2016. In cadrul întâlnirii ce va fi găzduită de INCD INSEMEX Petroșani în 2016 vor fi tratate si discutate probleme de mediu, securitate și sănătate cu privire la activitatea miniera din Europa.
05-12 septembrie 2015 – Hanovra, Germania – Cea de-a 7-a Conferință a Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB 2015
In perioada 05.09.2015 – 12.09.2015, o delegație a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani, condusă de domnul Director General Dr. Ing. George Artur GĂMAN, a participat la cea de-a 7-a conferință a International Mines Rescue Body din Hanovra, Germania. Organismul se ocupă cu activități de salvare minieră și prim ajutor, stingerea focurilor în subteran precum și alte alte activități legate de pericolele din subteran.
International Mines Rescue Body (IMRB) a fost fondat în mai 2001 ca o asociație non- profit a organismelor de salvare din întreaga lume. Membrii IMRB sunt Cehia, Franța, SUA, România, Slovacia, Africa de Sud, Australia, Marea Britanie, Polonia, Canada, China, Germania, India, Ucraina, Noua Zeelandă, Norvegia, Austria, Mongolia, Rusia, Vietnam, Zambia și Kazahstan.
În cadrul conferinței au fost dezbătute aspecte privind sistemele de management a crizelor, strategii îmbunătățite de salvare și autosalvare, planificarea intervențiilor, antrenamentul și autorizarea salvatorilor, echipament tehnic specific echipelor de salvare minieră, ghiduri de salvare, noi soluții tehnice și strategii pentru viitor, echipamente auxiliare pentru urgențele medicale.
Au fost facute vizite de lucru la mina Ibbenbüren și la firma Dräger.
Domnul Director General George Artur Găman a prezentat lucrarea cu titlul Regulation For Romanian Mining Rescue Teams Intervention