PREMII SI DISTINCTII
In perioada 13 – 15 iunie 2024, a avut loc la Timisoara cea de a X-a ediție a Salonului internațional de invenții și inovații ”Traian Vuia”, organizată de Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara în parteneriat cu Societatea Inventatorilor din Banat și Consiliul Județean Timiș.
Inventatori din România, Franţa, Italia și alte ţări ale Uniunii Europene, cercetători, reprezentanți ai universităților din țară și companii au fost prezenți la cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”. Evenimentul a adus la un loc aproape 300 de invenţii din peste 20 de domenii precum alimentație, mediu, medicină, arhitectură, mecanică, informatică, construcții, agricultură, horticultură, sport sau muzică. Evenimentul a avut loc in incinta Palatul Administrativ al Consiliului Județean Timiș.
Aceasta este cea de-a doua ediţie a Salonului organizat de Universitatea de Ştiinţele Vieţii (USV) “Regele Mihai I” din Timişoara în colaborare cu SIB, reuşind să aducă la eveniment, pentru prima dată, inventatori din Franţa, Italia şi din alte ţări ale Uniunii Europene.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriu cu un numar de 7 medalii de aur si un premiu de excelenta.
Salonul este un eveniment științific devenit un brand al orașului Timișoara, care, anul acesta împlinește 10 ani și celebrează cercetarea, inventica și demonstrează că rezultatul colaborării reprezintă un flux permanent și reciproc de informație, noutate și progres.
În perioada 6-8 iunie 2024 s-a desfasurat cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Europene de Creativitate și Inovație „EuroInvent” 2024, sub Patronajul Ministerului Cercetării, Inovării, Dezvoltării și Digitalizării.
În perioada 04-06 aprilie 2024 s-a desfasurat la Deva cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional „INVENTCOR” 2024.
Evenimentul a fost organizat de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Hunedoara – Universitatea Politehnică Timișoara, și s-a desfasurat în format hibrid (fizic și online), în incinta Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Editia a V-a Inventcor s-a bucurat de o mare popularitate, aceasta însumând peste 300 de inscrieri din 31 de țări participante.
Evenimentul este dedicat educației non-formale pentru toate vârstele. INVENTCOR prezintă invenții, proiecte de cercetare, produse, programe educaționale, standuri didactice experimentale ale universităților, institutelor de cercetare, companiilor multinaționale și inventatorilor privați.
Salonul Internațional INVENTCOR acoperă următoarele domenii: protecția mediului, materiale, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectura, informatică, electronică, automotive, aeronautică, publicații, istorie, medicină, agricultură, textile, include KidsCorner și InnovativeART.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani a participat la acest eveniment cu o serie de brevete de inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriu cu un numar impresionat de 17 medalii de aur, 3 premii speciale si un premiu de excelenta.
Tema principală a Expoziției Internaționale INVENTCOR: importanța dezvoltării spiritului creativ – inovativ prin puterea exemplului și a implicării tinerilor.
La data de 22 noiembrie 2023 a avut loc online evenimentul “Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT “.
Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT” este un for al proprietății intelectuale, care susține și promovează creativitatea, atragerea investițiilor în activitatea de inovare și transfer tehnologic, realizarea proiectelor mixte privind implementarea invențiilor, tehnologiilor și materialelor noi în economia națională, precum și dezvoltarea cooperării tehnico-științifice internaționale.
Evenimentul este organizat o dată la doi ani de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), de competența căreia ține asigurarea tehnico-organizatorică a expoziției, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării (MEC), Ministerul Culturii (MC), Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC).
Obiectivele expozitiei de anul acesta au fost:
-
promovarea celor mai bune realizări/elaborări din diverse domenii tehnico-științifice pe piața națională și internațională;
-
acordarea asistenţei inovatorilor autohtoni şi titularilor de drepturi asupra obiectelor de proprietate industrială în promovarea realizărilor lor inovaţionale;
-
familiarizarea publicului cu realizările tehnico-ştiinţifice şi cultural-creative de ultimă oră din Republica Moldova şi de peste hotare;
-
promovarea creațiilor tinerilor;
-
contribuirea la dezvoltarea pieței de noi obiecte de proprietate industrială, produse și servicii inovative;
-
promovarea întreprinderilor inovative din sectorul businessului mic și mijlociu;
-
facilitarea procesului de atragere a investițiilor în activitatea de inovare și transfer tehnologic;
-
organizarea unei platforme pentru schimb de experienţă şi cele mai bune practici de elaborare, protecţie, valorificare şi implementare a realizărilor ştiinţifice şi inovaţionale prin intermediul unor forumuri, conferinţe, seminare, ateliere de lucru;
-
consolidarea cooperării internaţionale în domeniul cercetării, inovării şi dezvoltării.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul expozitiei cu 9 medalii, 5 de aur, 3 de argint si una de bronz, precum si un prestigios trofeu “Most Representative Participation in the Exhibition”
La data de 17 noiembrie 2023, la Hotel Werk din Hunedoara, a avut loc Topul Firmelor din judetul Hunedoara, eveniment care a ajuns la cea de-a 30-a editie. Devenit tradiție, evenimentul Topul firmelor este un barometru al competitivității firmelor, care a câştigat an de an faimă şi prestigiu, atât la nivel local cât şi naţional, datorită metodologiei unitare la nivel naţional, a indicatorilor fără echivoc luaţi în calcul şi a seriozităţii de care toţi factorii implicaţi au dat dovadă.
La eveniment au participat peste 200 de invitati, reprezentanți ai celor mai performante companii, ai mediului politico-administrativ, social şi mass-mediei locale. Clasamentul firmelor premiate este realizat pe baza rezultatelor financiare ale fiecărei firme pe anul 2022 înregistrate la Ministrul Finanţelor Publice. Criteriile de grupare au fost stabilite în funcţie de domeniile de activitate şi mărimea firmei, indicatorii de eficienţă au luat în considerare cifra de afaceri, profitul de exploatare, rata profitului curent, eficienţa utilizării resurselor umane, efortul de dezvoltare, eficienţa utilizării capitalului angajat.
La întocmirea clasamentului din acest an au participat 12.773 societăţi comerciale hunedorene, societăţi cooperative/organizaţii cooperative, institute de cercetare şi regii autonome, dintre care, după aplicarea criteriilor eliminatorii, au fost selecţionate conform metodologiei 4.369 firme, 1.161 dintre acestea fiind clasate în top pe primele 3 locuri.
Prin realizarea clasamentului și premiile acordate, Camera de Comerț și Industrie Hunedoara certifică în cel mai obiectiv mod performanțele și realizările celor mai importante companii locale, din toate sectoarele de activitate.
INCD INSEMEX a fost de asemenea participant la acest eveniment, Institutul obtinand un prestigios premiu, Locul I la categoria Cercetare-Dezvoltare in alte stiinte naturale si ingineresti.
Topul firmelor a devenit an de an, fără nici o îndoială, cea mai importantă competiţie în afaceri, care a câştigat notorietate şi prestigiu la nivel local şi naţional. Organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, acest Top constituie un mijloc eficient de a promova activ firmele locale, care au obţinut în fiecare an rezultate economice foarte bune.
In perioada 25 – 27 octombrie 2023, la Clădirea UTCN din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a 21-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei și Ministerului Cercetării, Inovarii si Digitalizarii.
Salonul a reunit şi în acest an universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 300 de invenții, brevete si cereri de brevet din toate domeniile de activitate, energie, mediu, sănătate, agricultură, resurse și multe altele.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome Speciale, 3 medalii de aur si 4 diplome de excelenta PRO INVENT 2023.
În perioada 14-16 septembrie 2023 s-a desfasurat la Deva cea de-a IV-a ediție a Salonului Internațional „INVENTCOR” 2023.
Evenimentul este organizat de renumitul inventator Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut și apreciat pentru invenţiile sale din domeniul auto, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Hunedoara – Universitatea Politehnică Timișoara, și se desfășoară în format hibrid (fizic și online), în incinta Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Editia a IV-a Inventcor s-a bucurat de o mare popularitate, aceasta însumând peste 300 de inscrieri din 29 de țări participante.
Evenimentul este dedicat educației non-formale pentru toate vârstele. INVENTCOR prezintă invenții, proiecte de cercetare, produse, programe educaționale, standuri didactice experimentale ale universităților, institutelor de cercetare, companiilor multinaționale și inventatorilor privați.
Salonul Internațional INVENTCOR acoperă următoarele domenii: protecția mediului, materiale, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectura, informatică, electronică, automotive, aeronautică, publicații, istorie, medicină, agricultură, textile, include KidsCorner și InnovativeART.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de brevete de inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriu cu un numar impresionat de 15 medalii de aur si 3 premii speciale. Unul din premiile speciale pentru extraordinara contribuție în domeniul inventicii a fost acordat de către WIIPA (World Invention Intellectual Property Associations), pentru recunoașterea meritelor INCD INSEMEX în domeniul R&D.
De asemenea, INCD INSEMEX Petroșani a acordat la rândul său 3 certificate de excelență pentru merite deosebite în domeniul cercetării, către:
- Victoria Larisa Ivascu- prof. univ. Universitatea Politehnica Timisoara, EXPERT EVALUATOR in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
- Madalin Ion Rusu-cercetator stiintific- Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Optoelectronica.
- Mihai Albert Vladescu -13 ani, elev gimnaziu la Ploiesti, tânăr cu preocupari in cercetare.
Obiectivul principal al INVENTCOR 2023 este importanța dezvoltării spiritului creativ–inovativ, prin implicarea tinerilor și promovarea județului Hunedoara.
INSEMEX în ”Topul Național al Firmelor – TNF 2022”
INSEMEX Petroșani a obținut Locul 3 la nivel național, în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Galei ”Topul Național al Firmelor – TNF 2022”, în domeniul ”Cercetare, Dezvoltare și High-Tech”, grupa ”Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”, categoria ”Întreprinderi Mijlocii”, premiul fiind acordat de către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru rezultatele economico-financiare deosebite ale institutului din anul 2021.
Evenimentul desfășurat în data 23 noiembrie 2022 la ROMEXPO, cel mai important centru expozițional din București și din România, a reunit peste 500 de reprezentanți ai celor mai performante companii din țară, ai camerelor de comerț și industrie județene, precum și ai autorităților publice centrale.
Gala ”Topul Național al Firmelor”, eveniment de tradiție și referință pentru mediul economic din România, este un clasament realizat în exclusivitate de către CCIR, reprezentând un barometru al performanței în afaceri.
Cele 7 domenii domenii de activitate în care activează companiile premiate sunt: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit, construcții.
În perioada 2 iulie – 11 iulie 2022 s-a desfasurat editia numarul 22 a Conferintei “International Multidisciplinary Scientific Geoconference SGEM 2018” din Albena, Bulgaria.
SGEM este unul dintre cele mai prestigioase evenimente din domeniul stiintei si cercetarii. Timp de 22 de ani, a reunit oameni de știință, cercetători, teoreticieni și practicieni din întreaga lume pentru a împărtăși, a face schimb și a promova noi descoperiri, abordări și tehnologii inovatoare în domeniile lor specifice. Unul dintre obiectivele principale ale SGEM GeoConferences este de a implica diverse instituții educaționale, de afaceri, non-profit și politice într-o conversație la scară largă pentru a iniția o nouă modalitate de cooperare științifică la nivel mondial. Pentru realizarea acestui ideal, oamenii de știință trebuie să-și extindă cooperarea dincolo de granițele geoștiințelor tradiționale.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de o delegatie comuna, s-a alaturat participantilor veniti din intreaga lume pentru a participa la crearea acestei platforme de cunoastere, inovatie, schimb de idei si cunostinte. Sectiunile stiintifice tratate in cadrul manifestarii au fost dintre cele mai diverse, din care amintim: Geologie, Hidrogeologie, Inginerie Geologică și Geotehnică, Energie verde, Minerit și Explorare, Informatica, Ecologie si Protectia Mediului etc.
Secțiunile mai sus menționate au prezentat deosebit interes pentru toti participanții înregistrați la conferința. Un numar de 30 dintre lucrarile participante aparțin Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani.
Conferinţa Internaţională Multidisciplinară SGEM 2022 a fost impartita pe mai multe activități stiintifice:
- prezentări orale;
- prezentări poster;
- prezentări ale doctoranzilor;
- workshop-uri:
Lucrările în extenso vor fi trimise spre evaluare și indexare în cele mai importante baze de date științifice internaționale: Clarivative Analytics ISI Web of Science/ Web of Knowledge, SCOPUS, Engineering Village/Compendex, CrossRef, Active DOI, ProQuest, EBSCOhost, British Library, Mendeley, Google Scholar, etc.
În concluzie, caracterul internațional al acestei conferințe a fost dat de prezența specialiștilor din intreaga lume, cu o bogată experiență în domeniile de interes, institute de cercetare, universități și agenți economici și a reprezentat o bună oportunitate pentru diseminarea rezultatelor cercetării și pentru acumularea de noi cunoștințe în domeniu.
În perioada 20-22 Noiembrie 2021, s-a desfășurat ONLINE unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca.
Salonul Internaţional al Cercetării Științifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca este înregistrat ca marcă proprie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.) de la București, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, având certificatul cu numărul 100.000.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu un numar de patru inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu patru Diplome de Excelență si patru medalii de aur.
INCD INSEMEX a obținut 5 medalii de aur pentru următoarele inventii
- Stand computerizat pentru prepararea unui amestec de gaze inflamabile/toxice/asfixiante.
- Metodă de determinare invazivă continuă a vitezei aerului.
- Sistem de determinare continuă a vitezei aerului.
- Sistem scalabil specializat pentru verificarea parametrilor de funcționare pentru articole pirotehnice de uz profesional – Categoria F4.
In perioada 12-14 octombrie 2021, Societatea Inventatorilor din Banat Timișoara, președinte ing. Remi Rădulescu, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, USAMVB, Continental Automotive și TVR Timișoara a organizat (online si mixt) Salonul International de Inventii si Inovatii “Traian Vuia” Timisoara 2021.
Anul acesta au fost expuse 350 de invenții din 14 clase: medicină, agricultură, mediu, alimentație, electronică și electrotehnică, tehnic, mecanic sau paramedicină etc., create de inventatori din 6 țări: Ungaria, Serbia, Germania, Siria, România și Moldova. Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă
Criteriile de departajare au fost: noutate, aplicații, avantaje, preț, protecția mediului, impact social și economic. Având în vedere situația actuală a pandemiei, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare mixta – online si cu prezenta fizica – a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 12 -14 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Ca in fiecare an, INCD INSEMEX Petrosani a participat la aceasta manifestare stiintifica cu 4 inventii, fiind premiat cu 2 medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz.
Inventiile castigatoare sunt:
- Stand computerizat pentru prepararea unui amestec de gaze inflamabile/toxice/asfixiante.
- Metodă de determinare invazivă continuă a vitezei aerului.
- Sistem de determinare continuă a vitezei aerului.
- Sistem scalabil specializat pentru verificarea parametrilor de funcționare pentru articole pirotehnice de uz profesional – Categoria F4.
În perioada 18-20 Noiembrie 2020, s-a desfășurat ONLINE unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei și Cercetării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 5 medalii de aur si Premiul Special al Salonului “Nicolae Vasilescu-Karpen” PRO INVENT 2020.
A XVIII-a ediţie a Salonului Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii ”PRO INVENT” Cluj Napoca (18-20 noiembrie 2020)
INCD INSEMEX a obținut 5 medalii de aur pentru următoarele cereri de brevet de invenție:
1. ”Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură
şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”
2. ”Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a
lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”
3. ”Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de
cărbune şi depozite de suprafaţă, prin termografie aplicată în
industria extractivă”
4. ”Sistem de monitorizare şi înregistrare continuă a parametrilor
exploziilor de gaze” – Autori: Dr. ing. Vlasin Nicolae-Ioan, Dr.
ing. Găman George Artur, Dr. ing. Ghicioi
5. ”Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf / aer prin
descărcări electrostatice capacitive”
+
Premiul Special ”Nicolae Vasilescu-Karpen” acordat INCD INSEMEX Petrosani
În perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu SC REMIR SRL, a organizat (ONLINE) Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara , ediția a VI -a. În cadrul salonului au fost acceptate invenții, mărci și proiecte de cercetare.
Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă.
Având în vedere situația actuală a pandemiei cu noul coronavirus Covid19, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare, online, a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 13 -15 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Dacă în 2019, au fost prezentate 300 de invenții din 22 de domenii din țară din Timișoara și din străinătate, cu multe prototipuri, produse comerciale, în 2020 sunt 432 de exponate, din 6 țări.
In urma jurizării celor peste 400 de invenţii prezentate în cadrul salonului, comisia de jurizare a decis acordarea către INCD INSEMEX Petroșani
-
4 medalii de aur
-
1 medalie de argint
-
1 medalie de bronz,
după cum urmează:
Stand de determinare a produsilor de reacţie generaţi de materiale solide combustibile
AUR
Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis.
ARGINT
Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată.
AUR
Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă.
AUR
Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze.
AUR
Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive.
BRONZ
În perioada 29 – 31 iulie 2020, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat a 24-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2020.
În cadrul acestei manifestări, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a prezentat șase invenții, acestea fiind apreciate și premiate de către organizatori cu șase medalii de aur, o diplomă de excelență și cinci diplome pentru activitățile realizate, după cum urmează:
– Medalie de Aur și Diploma de Excelență pentru invenția “Stand de determinare a produșilor de reacție generați de materiale solide combustibile”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand de încercări pentru testarea rezistenței la temperatură și inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă”.
În perioada 29 iunie 2019 – 06 iulie 2019, o delegație de cercetători din cadrul INSEMEX a participat la cea de-a 19-a Geoconferință Internațională Multidisciplinară SGEM 2019 – Albena – Bulgaria, eveniment științific care este printre cele mai importante organizate în partea central-estică a Europei. Această conferință are scopul de a reuni oameni de știință, cercetători, profesori și practicieni care reprezintă academii, universități, instituții de cercetare și educație, companii, agenții guvernamentale și organizații de consultanță din întreaga lume pentru a face schimb de idei și pentru a defini prioritățile de cercetare în domeniile Geo-Științelor.
Cercetătorii INSEMEX care au participat la eveniment au prezentat un număr de 16 articole științifice ale căror teme acoperă toate domeniile de activitate ale institutului și care au fost apreciate în rândul participanților la manifestarea științifică SGEM 2019. De menționat este faptul că pe lângă cele 16 articole prezentate, cercetătorii din cadrul institutului au transmis spre publicare încă 14 articole, care au fost acceptate și incluse în volumele de lucrări ale conferinței.
În plus față de activitatea de diseminare a rezultatelor cercetărilor științifice, pe parcursul evenimentului doi dintre cercetării INSEMEX au avut și calitatea de Președinți de Sesiune științifică, răspunzând de buna desfășurare a prezentărilor care au avut loc în cadrul sesiunilor pe care le-au condus, precum și de evaluarea calității articolelor prezentate.
Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, eforturile depuse de cercetătorii INSEMEX fiind răsplătite prin acordarea a două premii speciale din partea organizatorilor SGEM pentru doi cercetători ai institutului care s-au făcut remarcați prin calitatea prezentărilor efectuate și prin modul deosebit în care au reușit să capteze atenția și să interacționeze cu ceilalți specialiști prezenți în cadrul sesiunilor științifice.
Echipa de cercetători care a obținut performanțe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost premiată în cadru festiv la Palatul Victoria, joi, 18 aprilie, de către prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, şi de către ministrul cercetării şi inovării, domnul Nicolae Hurduc. Din această echipă a făcut parte și un reprezentant al institutului nostru.
„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai prestigios eveniment mondial în domeniul inventicii. Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor. (…) Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.
„Cercetarea reprezintă unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei țări, rezultatele acestei activități având un impact pozitiv asupra întregii societăți. Aceste momente de recunoaștere a muncii depuse, cum este festivitatea de astăzi, sunt necesare pentru un cercetător, încurajându-l astfel să-şi continue activitatea într-un ritm susținut. (…) În următoarea perioadă, Ministerul Cercetării şi Inovării va acorda o atenție deosebită activităților de inovare şi transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obținute să nu rămână doar la stadiul de brevete şi articole științifice, ci să poată fi transpuse cât mai repede în practică pentru binele nostru, al tuturor”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.
La cea de-a 47 ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva – ELVEŢIA, la care au participat peste 800 de expozanţi din 42 de ţări, ce a avut loc în perioada 10-14 aprilie a.c., cercetătorii români au obținut, pentru cele 30 de invenții prezentate la standul țării noastre, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint şi 31 de premii speciale decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
Reamintim faptul că INCD INSEMEX a participat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
In perioada 10-14 aprilie 2019, Geneva a gazduit cea de-a 47-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, un eveniment devenit reper la nivel mondial in domeniul inventicii și inovării. Salonul este organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală -OMPI.
Peste 800 de inventatori provenind din mediul universitar, centre de cercetare sau transfer tehnologic, cercetători, instituții și organizații de stat sau din mediul privat din întreaga lume, s-au reunit în spațiul expozițional Palexpo pentru a-si prezenta cele mai noi idei și realizări.
Standul de prezentare al României a fost realizat și in acest an sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și participarea acestora la Salon. Acesta a reunit un număr de 30 de invenții din diferite domenii. In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, delegația României s-a întors cu un palmares bogat de premii, constând in medalii de aur și argint precum și premii speciale, decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Marius Șuvar, cercetător științific gr. II, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
Dintre personalitățile marcante care au vizitat standul Romaniei pot fi menționate: dl. Jean-Luc Vincent – Președintele fondator al Salonului, dl. Robert Hensler – Președintele Palexpo, dl. Jinga Ion – Ambasadorul permanent al României la ONU, dl. Vlad Vasiliu – Ambasadorul României în Confederația Elvețiană, dl. Adrian Ștefanoiu – Secretar de Stat Ministerul Cercetării și Inovării, Ministrul Educației din Thailanda, etc.
In perioada 20-22 Martie 2019, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 350 de invenții din toate colturile lumii, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 2 medalii de aur, 2 medalii Pro Invent si Premiul Special al Salonului PRO INVENT 2019.
În perioada 27-29 iunie 2018, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”. Manifestările științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei Știinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS și a Ministerului Cercetării și Inovării. Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Polonia, Egipt, Canada, Taiwan, Statele Unite ale Americii și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (București, Cluj, Iași, Sibiu). Ca urmare a participării la cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018, INCD INSEMEX a primit 11 medalii de aur pentru toate lucrările prezentate și două premii speciale.
În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.
Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.
In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.
Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi mesaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi medaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.
În perioada 11-15 aprilie 2018, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cel de-al 46-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 36 de invenții din diferite domenii.In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, INCD INSEMEX Petroșani a obținut o medalie de aur, și un premiu special.
La acest eveniment, INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Cosmin Colda, cercetător științific gr. III, din cadrul Laboratului Echipamente Electrice Ex de Curenți Slabi, cu invenția “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”.
Lucrarea a fost medaliată cu Medalie de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Turkish Patent and Trademark Office
In perioada 21-23 Martie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 400 de invenții din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA, Canada, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele. Evenimentul a reunit universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu Diplome de Excelență. Două dintre cererile de brevet de invenție prezentate au obținut Medalia de Aur, respectiv Medalia de aur cu Mențiune Specială.
Este vorba despre Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, colectiv: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă, respectiv lucrarea Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive, colectiv: dr. ing. Cioclea Doru, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Lupu Constantin, dr. ing. Ghicioi Emilian, drd. ing. Gherghe Ion, dr. ing. Darie Marius, drd. ing. Rădoi Florin, drd. ing. Boantă Corneliu, dr. ing. Ianc Nicolae, drd. ing. Chiuzan Emeric, dr. ing. Tomescu Cristian, drd. ing. Matei Adrian, dr. ing. Morar Marius Simion.
In perioada 28-30 iunie 2017, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Expoziția Internațională de Invenții, a Cercetării, Inovării si Transferului Tehnologic, INVENTICA 2017. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”.
Cele două manifestări științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei ştiinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS.
Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Croația, Indonezia, Canada, Tailanda, Maroc, Malaiezia și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (Iași, Sibiu, București).
Ca urmare a participării la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții – INVENTICA 2017, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 10 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: Maria Prodan, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Doru Cioclea, Vlad Mihai Păsculescu, Dan Gabor, Nicolae Vlasin, Adrian Jurca, Andrei Szollosi Moța, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Nicolae-Ioan Vlasin, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Vlad Mihai Păsculescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Nicoleta Călămar, Doru Cioclea, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar, Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Emeric Chiuzan, Cristian Tomescu, Corneliu Boantă, Marius Cornel Șuvar, Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Nicolae Ianc, Adrian Matei, Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: Doru Cioclea, Nicolae Ianc, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rădoi, Adrian Matei, Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de aur;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Emilian Ghicioi, Doru Cioclea, Ion Toth, Sorin Constantin Burian, George Artur Găman, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de aur;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Ion Gherghe, Corneliu Boantă, Emeric Chiuzan, Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de aur;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: Edward Jan Gheorghiosu, Emilian Ghicioi, Dragoș Vasilescu, Attila Kovacs, Ilie Ciprian Jitea, Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de aur.
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalațiilor de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – Autori: Darie Marius, Sorin Burian, Jeana Ionescu, Tiberiu Csaszar, Lucian Moldovan, Cosmin Colda, Adriana Andriș, Daniela Botar – cerere brevet de invenție A 2014 00943 – medalia de aur
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor – Autori: Emilian Ghicioi, George Artur Găman, Constantin Lupu, Sorin Burian, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Dan Gabor, Vlad Păsculescu, Nicolae Vlasin, Andrei Szollosi-Mota, Marius Șuvar, Irina Vasilica Nălboc – cerere de brevet de invenție A 2015 00739 – medalia de aur.
Suplimentar, activitatea de inovare a cercetătorilor INCD INSEMEX a fost recunoscută și recompensată printr-o serie de diplome de excelență și premii speciale, acordate în timpul festivității de premiere, astfel:
– Diploma de excelență pentru rezultatele științifice, cu premiu special, acordate de către Forumul Inventatorilor Români
– Diploma și premiu special THE POLITEHNICA INNOVATION AWARD, Universitatea Politehnică din București, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane;
– Diplomă de excelență și Trofeul INCDMTM, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării București, pentru invenția Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor;
– Diplomă de excelență cu mențiune specială, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane.
In perioada 7-9 iunie 2017, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional de Invenții și Inovații ,,Traian Vuia” – Ediția a III-a – 2017, manifestaţie organizată de Societatea Inventatorilor din Banat.
Evenimentul a reunit în spațiul expozițional al Casei Tineretului, inventatori din Italia, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Belarus, Moldova și România.
Multe din invențiile expuse au fost prezentate la saloane naționale si internaționale de profil, precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Geneva, Bruxelles, Nuernberg, Chișinău, Zagreb etc.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: mecanica, electronica, informatica, construcții, instalații, medicina, securitate-salvare, agricultura, protecția mediului etc. Au fost înscrise pentru jurizare circa 300 de invenţii, lucrări brevetate sau în curs de brevetare.
Ca urmare a participării la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, desfăşurat în perioada 7-9 iunie 2017, la Timişoara, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 8 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur și diplomă de excelență.
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, dr. ing. Nicolae Ianc, ing. Adrian Matei, drd. ing. Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de argint;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. Ion Toth, dr. ing. Sorin Constantin Burian, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Mihaela Părăian, chim. drd. Maria Prodan, dr. ing. Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de argint;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de bronz;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: dr. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Dragoș Vasilescu, dr. ing. Attila Kovacs, drd. ing. Ilie Ciprian Jitea, drd. ing. Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de bronz.
În perioada 4-6 mai 2017, România a participat la Salonul INNOVA BARCELONA – 2017.
România a câștigat MARELE PREMIU al Salonului INNOVA Barcelona 2017 cu invenția “Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
În total, au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
Participarea țării noastre a constat în 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării. Contribuția Romaniei la acest Salon s-a materializat în:
– 27 medalii de aur;
– 3 medalii de argint;
– 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).
INCD INSEMEX Petroșani a fost prezentă la Salonul INNOVA cu două invenții:
– STAND PENTRU CERCETAREA IMAGISTICĂ A EXPLOZIILOR DE GAZE, autori Vlasin Nicolae-Ioan, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Păsculescu Vlad Mihai, Pupăzan Gheorghe Daniel, Prodan Maria, Călămar Angelica Nicoleta, Cioclea Doru, Nălboc Irina, Şuvar Marius, Florea Gheorghe-Daniel
– STAND PENTRU DETERMINAREA LIMITELOR DE EXPLOZIE PENTRU VAPORII LICHIDELOR INFLAMABILE, autori Prodan Maria, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Cioclea Doru, Păsculescu Vlad Mihai, Gabor Dan, Vlasin Nicolae-Ioan, Jurca Adrian, Szollosi-Moţa Andrei, Nălboc Irina, Şuvar Marius
Ambele invenții au fost premiate cu medalia de aur, iar prima dintre acestea a obținut și un premiu special din partea “Technopol-Moscow” – The Science & Technology Association.
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente 4 invenții românești, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint.
În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.
Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenții din diferite domenii.
In urma jurizării celor peste 2000 de lucrări prezentate la Salon, membrii Juriului Internațional au decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. În urma participării la concurs, INSEMEX Petroșani a obținut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum și unul dintre cele 10 premii speciale.
La acest eveniment, delegația INSEMEX a fost condusă de domnul Dr.ing. George Artur Găman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Șef al Laboratorului Securitate Minieră și Ventilație Industrială, cercetătorii din Petroșani prezentând 3 invenții, toate acestea fiind apreciate și medaliate, după cum urmează:
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj”.
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”
– Medalie de Argint, pentru invenția “Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj”.
Pentru lucrarea “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporației pentru Știință și Parcuri Tehnologice din Hong Kong.
În perioada 22-24 martie 2017, la Cluj- Napoca, a avut loc cel mai mare salon de inventică din Transilvania de Nord, ProInvent 2017. Devenit deja o tradiție în viața științifică românească, salonul, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Academiei de Științe Tehnice din România, Filiala Cluj, a sărbătorit în acest an a XV-a ediție.
Evenimentul a reunit peste 70 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Au fost înscrise pentru jurizare peste 370 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la produse agricole, proteze ortopedice, mecatronică, securitate industrială, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la roboți, noi derivați chimici, produse naturiste, produse cosmetice și altele.
În afara evenimentelor expoziționale, s-au desfășurat în paralel o serie de workshop-uri și prezentări: sesiuni demonstrative ale creativității studenților, prezentare proiecte de cercetare Orizont 2020, prelegeri despre invenții, înregistrarea lor, protecția juridică, dreptul de proprietate intelectuală, atât în România, cât și in spațiul european, in viziunea Oficiului de Stat, Invenții si Mărci OSIM, atât pentru studenți, cât și pentru cercetători, lansări de carte.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788;
– Metodă de rezolvare apriori a unei rețele de aeraj afectată de un fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, dr. ing. Cristian Tomescu, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, drd. ing. Marius Morar – cerere brevet de invenţie A 2014 00953;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163.
Dintre inovațiile prezentate de către cercetătorii INCD INSEMEX și enumerate mai sus, primele două au fost medaliate cu Diploma de Excelență și Medalia de Aur Pro Invent.
În perioada 25-27 mai 2016, Casa Tineretului din Timişoara a găzduit cea de a doua ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “TRAIAN VUIA”, la această ediţie participând 222 de proiecte de inventică, din 12 ţări.
La evenimentul organizat de Societatea Inventatorilor din Banat au participat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, prezentând rezultatele cercetărilor efectuate în ultimii ani , care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele patru invenţii prezentate de cercetătorii din Petroşani în cadrul salonului ai fost apreciate şi premiate, după cum urmează:
– Medalie de Aur şi Diplomă de Excelenţă pentru invenţia “Metodă de determinare a eficienţei reţelelor complexe de aeraj”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Ing. Ion Gherghe, Drd. ing. Florin Rădoi, Ing. Corneliu Boantă, Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Cristian Tomescu, Ing. Emeric Chiuzan, Drd. ing. Marius Morar
– Medalie de Aur pentru invenţia “Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării şi a undei de presiune în cazul exploziilor”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Lupu Constantin, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Mihaela Părăian, Drd. chim. Maria Prodan, Ing. Dan Sorin Gabor, Dr. ing. Vlad Păsculescu, Drd. ing. Nicolae Vlasin, Drd. chim. Andrei Szollosi Mota, Drd. ing. Marius Şuvar, Drd. ing. chim. Irina Vasilica Nălboc
– Medalie de Argint şi Premiu Special pentru invenţia “Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”, elaborată de Dr. ing. Daniel Pupăzan, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Cosmin Ilie, Drd. ing. Marius Şuvar
– Medalie de Bronz şi Premiu Special pentru invenţia “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”, elaborată de Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Jeana Ionescu, Dr. ing. Tiberiu Csaszar, Dr. ing. Lucian Moldovan, Ing. Adriana Andriş, Ing. Daniela Botar
Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii “Pro Invent” 2016 – 23-25 martie 2016
In perioada 23-25 martie 2016, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” – Ediția a XIV-a – 2016, manifestaţie organizată de Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică.
Marcă înregistrată a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, salonul a reunit peste 60 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Peste 350 de invenţii au fost înscrise pentru jurizare şi acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la noi specii de plante, protecţia mediului, tehnică de calcul, telecomunicaţii, securitate industrială, automatizări şi până la recuperarea metalelor rare din haldele de steril şi implanturi ortopedice.
Au fost prezentate lucrări brevetate sau în curs de brevetare (cu documentația depusă), elaborate în ultimii cinci ani, care nu au mai fost premiate la edițiile anterioare.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele șase cereri de brevet au fost apreciate și premiate de către comisia de jurizare, astfel:
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2014 00943, premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială ;
– Metodă de determinare cantitativă a debitului de aer pierdut prin spațiul exploatat, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2012 00039 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00740 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00739 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodologie de evaluare a interfețelor de protecție cu caracteristică liniară pentru instalațiile de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2011 00356 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent.
25-27 martie 2015 – Cluj-Napoca – Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”
INCD INSEMEX Petroşani a participat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”- Editia a XIII-a, care a avut loc la Cluj Napoca, în perioada 25 – 27 martie 2015, cu următoarele invenţii:
1. METODĂ DE DETERMINARE A PARAMETRILOR AERODINAMICI Hse şi Rse, SPECIFICI SPAŢIULUI EXPLOATAT
– Autori: dr.ing. Doru Cioclea, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Ion Toth, ing. Ion Gherghe, drd.ing. Cristian Tomescu, ing. Corneliu Boantă, drd.ing. Florin Rădoi
2. SISTEM DE ÎNCHIDERE RAPIDĂ PENTRU LUCRĂRILE MINIERE SUBTERANE
– Autori: dr.ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Cioclea Doru, dr.ing. Ion Toth, dr.ing. Sorin Burian, dr.ing. Artur George Găman, dr.ing. Mihaela Părăian, drd.chim. Maria Prodan, dr.ing. Jeana Ionescu
3. STAND PENTRU CONDIŢIONAREA CAPSELOR DETONANTE ELECTRICE / NEELECTRICE LA PRESIUNE HIDROSTATICĂ ŞI TEMPERATURĂ
– Autori: drd. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Dragoş Vasilescu, dr.ing. Attila Kovacs, ing. Ilici Ştefan, drd.ing. Ilie – Ciprian Jitea
4. SURSĂ DE IMPULSURI SCURTE DREPTUNGHIULARE PROGRAMABILE DE CURENT PENTRU ÎNCERCAREA COMPONENTELOR BARIERELOR DE SECURITATE DIN CADRUL INSTALAŢIILOR DE CURENŢI SLABI DIN SPAŢIILE CU PERICOL DE ATMOSFERĂ EXPLOZIVĂ
– Autori: dr. ing. Marius Darie, dr. ing. Sorin Burian, dr. ing. Jeana Ionescu, dr. ing. Tiberiu Csaszar, dr. ing. Lucian Moldovan, ing. Adriana Andriş, ing. Daniela Botar
5. METODĂ DE DETERMINARE A DISPERSIEI GAZELOR LA NIVELUL ABATAJELOR DUPĂ PRODUCEREA UNUI FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaş
6. METODĂ DE DETERMINARE A STRUCTURII UNEI REŢELE DE VENTILAŢIE AFECTATE DE UN FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr.ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Florin Rădoi, ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Şuvar
În urma jurizării, INCD INSEMEX a obținut 3 medalii de aur.
În perioada 14-16 septembrie 2023 s-a desfasurat la Deva cea de-a IV-a ediție a Salonului Internațional „INVENTCOR” 2023.
Evenimentul este organizat de renumitul inventator Corneliu Birtok Băneasă, cunoscut și apreciat pentru invenţiile sale din domeniul auto, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Facultatea de Inginerie Hunedoara – Universitatea Politehnică Timișoara, și se desfășoară în format hibrid (fizic și online), în incinta Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Editia a IV-a Inventcor s-a bucurat de o mare popularitate, aceasta însumând peste 300 de inscrieri din 29 de țări participante.
Evenimentul este dedicat educației non-formale pentru toate vârstele. INVENTCOR prezintă invenții, proiecte de cercetare, produse, programe educaționale, standuri didactice experimentale ale universităților, institutelor de cercetare, companiilor multinaționale și inventatorilor privați.
Salonul Internațional INVENTCOR acoperă următoarele domenii: protecția mediului, materiale, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectura, informatică, electronică, automotive, aeronautică, publicații, istorie, medicină, agricultură, textile, include KidsCorner și InnovativeART.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de brevete de inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriu cu un numar impresionat de 15 medalii de aur si 3 premii speciale. Unul din premiile speciale pentru extraordinara contribuție în domeniul inventicii a fost acordat de către WIIPA (World Invention Intellectual Property Associations), pentru recunoașterea meritelor INCD INSEMEX în domeniul R&D.
De asemenea, INCD INSEMEX Petroșani a acordat la rândul său 3 certificate de excelență pentru merite deosebite în domeniul cercetării, către:
- Victoria Larisa Ivascu- prof. univ. Universitatea Politehnica Timisoara, EXPERT EVALUATOR in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii
- Madalin Ion Rusu-cercetator stiintific- Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Optoelectronica.
- Mihai Albert Vladescu -13 ani, elev gimnaziu la Ploiesti, tânăr cu preocupari in cercetare.
Obiectivul principal al INVENTCOR 2023 este importanța dezvoltării spiritului creativ–inovativ, prin implicarea tinerilor și promovarea județului Hunedoara.
INSEMEX în ”Topul Național al Firmelor – TNF 2022”
INSEMEX Petroșani a obținut Locul 3 la nivel național, în cadrul celei de-a XXIX-a ediții a Galei ”Topul Național al Firmelor – TNF 2022”, în domeniul ”Cercetare, Dezvoltare și High-Tech”, grupa ”Cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie”, categoria ”Întreprinderi Mijlocii”, premiul fiind acordat de către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) pentru rezultatele economico-financiare deosebite ale institutului din anul 2021.
Evenimentul desfășurat în data 23 noiembrie 2022 la ROMEXPO, cel mai important centru expozițional din București și din România, a reunit peste 500 de reprezentanți ai celor mai performante companii din țară, ai camerelor de comerț și industrie județene, precum și ai autorităților publice centrale.
Gala ”Topul Național al Firmelor”, eveniment de tradiție și referință pentru mediul economic din România, este un clasament realizat în exclusivitate de către CCIR, reprezentând un barometru al performanței în afaceri.
Cele 7 domenii domenii de activitate în care activează companiile premiate sunt: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit, construcții.
În perioada 2 iulie – 11 iulie 2022 s-a desfasurat editia numarul 22 a Conferintei “International Multidisciplinary Scientific Geoconference SGEM 2018” din Albena, Bulgaria.
SGEM este unul dintre cele mai prestigioase evenimente din domeniul stiintei si cercetarii. Timp de 22 de ani, a reunit oameni de știință, cercetători, teoreticieni și practicieni din întreaga lume pentru a împărtăși, a face schimb și a promova noi descoperiri, abordări și tehnologii inovatoare în domeniile lor specifice. Unul dintre obiectivele principale ale SGEM GeoConferences este de a implica diverse instituții educaționale, de afaceri, non-profit și politice într-o conversație la scară largă pentru a iniția o nouă modalitate de cooperare științifică la nivel mondial. Pentru realizarea acestui ideal, oamenii de știință trebuie să-și extindă cooperarea dincolo de granițele geoștiințelor tradiționale.
Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroşani, reprezentat de o delegatie comuna, s-a alaturat participantilor veniti din intreaga lume pentru a participa la crearea acestei platforme de cunoastere, inovatie, schimb de idei si cunostinte. Sectiunile stiintifice tratate in cadrul manifestarii au fost dintre cele mai diverse, din care amintim: Geologie, Hidrogeologie, Inginerie Geologică și Geotehnică, Energie verde, Minerit și Explorare, Informatica, Ecologie si Protectia Mediului etc.
Secțiunile mai sus menționate au prezentat deosebit interes pentru toti participanții înregistrați la conferința. Un numar de 30 dintre lucrarile participante aparțin Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă INSEMEX Petroșani.
Conferinţa Internaţională Multidisciplinară SGEM 2022 a fost impartita pe mai multe activități stiintifice:
- prezentări orale;
- prezentări poster;
- prezentări ale doctoranzilor;
- workshop-uri:
Lucrările în extenso vor fi trimise spre evaluare și indexare în cele mai importante baze de date științifice internaționale: Clarivative Analytics ISI Web of Science/ Web of Knowledge, SCOPUS, Engineering Village/Compendex, CrossRef, Active DOI, ProQuest, EBSCOhost, British Library, Mendeley, Google Scholar, etc.
În concluzie, caracterul internațional al acestei conferințe a fost dat de prezența specialiștilor din intreaga lume, cu o bogată experiență în domeniile de interes, institute de cercetare, universități și agenți economici și a reprezentat o bună oportunitate pentru diseminarea rezultatelor cercetării și pentru acumularea de noi cunoștințe în domeniu.
În perioada 20-22 Noiembrie 2021, s-a desfășurat ONLINE unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XIX-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca.
Salonul Internaţional al Cercetării Științifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT de la Cluj-Napoca este înregistrat ca marcă proprie la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (O.S.I.M.) de la București, titular fiind Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, având certificatul cu numărul 100.000.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu un numar de patru inventii în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu patru Diplome de Excelență si patru medalii de aur.
INCD INSEMEX a obținut 5 medalii de aur pentru următoarele inventii
- Stand computerizat pentru prepararea unui amestec de gaze inflamabile/toxice/asfixiante.
- Metodă de determinare invazivă continuă a vitezei aerului.
- Sistem de determinare continuă a vitezei aerului.
- Sistem scalabil specializat pentru verificarea parametrilor de funcționare pentru articole pirotehnice de uz profesional – Categoria F4.
In perioada 12-14 octombrie 2021, Societatea Inventatorilor din Banat Timișoara, președinte ing. Remi Rădulescu, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, USAMVB, Continental Automotive și TVR Timișoara a organizat (online si mixt) Salonul International de Inventii si Inovatii “Traian Vuia” Timisoara 2021.
Anul acesta au fost expuse 350 de invenții din 14 clase: medicină, agricultură, mediu, alimentație, electronică și electrotehnică, tehnic, mecanic sau paramedicină etc., create de inventatori din 6 țări: Ungaria, Serbia, Germania, Siria, România și Moldova. Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă
Criteriile de departajare au fost: noutate, aplicații, avantaje, preț, protecția mediului, impact social și economic. Având în vedere situația actuală a pandemiei, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare mixta – online si cu prezenta fizica – a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 12 -14 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Ca in fiecare an, INCD INSEMEX Petrosani a participat la aceasta manifestare stiintifica cu 4 inventii, fiind premiat cu 2 medalii de aur, o medalie de argint si o medalie de bronz.
Inventiile castigatoare sunt:
- Stand computerizat pentru prepararea unui amestec de gaze inflamabile/toxice/asfixiante.
- Metodă de determinare invazivă continuă a vitezei aerului.
- Sistem de determinare continuă a vitezei aerului.
- Sistem scalabil specializat pentru verificarea parametrilor de funcționare pentru articole pirotehnice de uz profesional – Categoria F4.
În perioada 18-20 Noiembrie 2020, s-a desfășurat ONLINE unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei și Cercetării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 5 medalii de aur si Premiul Special al Salonului “Nicolae Vasilescu-Karpen” PRO INVENT 2020.
A XVIII-a ediţie a Salonului Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii ”PRO INVENT” Cluj Napoca (18-20 noiembrie 2020)
INCD INSEMEX a obținut 5 medalii de aur pentru următoarele cereri de brevet de invenție:
1. ”Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură
şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”
2. ”Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a
lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”
3. ”Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de
cărbune şi depozite de suprafaţă, prin termografie aplicată în
industria extractivă”
4. ”Sistem de monitorizare şi înregistrare continuă a parametrilor
exploziilor de gaze” – Autori: Dr. ing. Vlasin Nicolae-Ioan, Dr.
ing. Găman George Artur, Dr. ing. Ghicioi
5. ”Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf / aer prin
descărcări electrostatice capacitive”
+
Premiul Special ”Nicolae Vasilescu-Karpen” acordat INCD INSEMEX Petrosani
În perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu SC REMIR SRL, a organizat (ONLINE) Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara , ediția a VI -a. În cadrul salonului au fost acceptate invenții, mărci și proiecte de cercetare.
Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă.
Având în vedere situația actuală a pandemiei cu noul coronavirus Covid19, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare, online, a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 13 -15 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Dacă în 2019, au fost prezentate 300 de invenții din 22 de domenii din țară din Timișoara și din străinătate, cu multe prototipuri, produse comerciale, în 2020 sunt 432 de exponate, din 6 țări.
In urma jurizării celor peste 400 de invenţii prezentate în cadrul salonului, comisia de jurizare a decis acordarea către INCD INSEMEX Petroșani
-
4 medalii de aur
-
1 medalie de argint
-
1 medalie de bronz,
după cum urmează:
Stand de determinare a produsilor de reacţie generaţi de materiale solide combustibile
AUR
Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis.
ARGINT
Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată.
AUR
Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă.
AUR
Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze.
AUR
Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive.
BRONZ
În perioada 29 – 31 iulie 2020, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat a 24-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2020.
În cadrul acestei manifestări, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a prezentat șase invenții, acestea fiind apreciate și premiate de către organizatori cu șase medalii de aur, o diplomă de excelență și cinci diplome pentru activitățile realizate, după cum urmează:
– Medalie de Aur și Diploma de Excelență pentru invenția “Stand de determinare a produșilor de reacție generați de materiale solide combustibile”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand de încercări pentru testarea rezistenței la temperatură și inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă”.
În perioada 29 iunie 2019 – 06 iulie 2019, o delegație de cercetători din cadrul INSEMEX a participat la cea de-a 19-a Geoconferință Internațională Multidisciplinară SGEM 2019 – Albena – Bulgaria, eveniment științific care este printre cele mai importante organizate în partea central-estică a Europei. Această conferință are scopul de a reuni oameni de știință, cercetători, profesori și practicieni care reprezintă academii, universități, instituții de cercetare și educație, companii, agenții guvernamentale și organizații de consultanță din întreaga lume pentru a face schimb de idei și pentru a defini prioritățile de cercetare în domeniile Geo-Științelor.
Cercetătorii INSEMEX care au participat la eveniment au prezentat un număr de 16 articole științifice ale căror teme acoperă toate domeniile de activitate ale institutului și care au fost apreciate în rândul participanților la manifestarea științifică SGEM 2019. De menționat este faptul că pe lângă cele 16 articole prezentate, cercetătorii din cadrul institutului au transmis spre publicare încă 14 articole, care au fost acceptate și incluse în volumele de lucrări ale conferinței.
În plus față de activitatea de diseminare a rezultatelor cercetărilor științifice, pe parcursul evenimentului doi dintre cercetării INSEMEX au avut și calitatea de Președinți de Sesiune științifică, răspunzând de buna desfășurare a prezentărilor care au avut loc în cadrul sesiunilor pe care le-au condus, precum și de evaluarea calității articolelor prezentate.
Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, eforturile depuse de cercetătorii INSEMEX fiind răsplătite prin acordarea a două premii speciale din partea organizatorilor SGEM pentru doi cercetători ai institutului care s-au făcut remarcați prin calitatea prezentărilor efectuate și prin modul deosebit în care au reușit să capteze atenția și să interacționeze cu ceilalți specialiști prezenți în cadrul sesiunilor științifice.
Echipa de cercetători care a obținut performanțe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost premiată în cadru festiv la Palatul Victoria, joi, 18 aprilie, de către prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, şi de către ministrul cercetării şi inovării, domnul Nicolae Hurduc. Din această echipă a făcut parte și un reprezentant al institutului nostru.
„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai prestigios eveniment mondial în domeniul inventicii. Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor. (…) Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.
„Cercetarea reprezintă unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei țări, rezultatele acestei activități având un impact pozitiv asupra întregii societăți. Aceste momente de recunoaștere a muncii depuse, cum este festivitatea de astăzi, sunt necesare pentru un cercetător, încurajându-l astfel să-şi continue activitatea într-un ritm susținut. (…) În următoarea perioadă, Ministerul Cercetării şi Inovării va acorda o atenție deosebită activităților de inovare şi transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obținute să nu rămână doar la stadiul de brevete şi articole științifice, ci să poată fi transpuse cât mai repede în practică pentru binele nostru, al tuturor”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.
La cea de-a 47 ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva – ELVEŢIA, la care au participat peste 800 de expozanţi din 42 de ţări, ce a avut loc în perioada 10-14 aprilie a.c., cercetătorii români au obținut, pentru cele 30 de invenții prezentate la standul țării noastre, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint şi 31 de premii speciale decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
Reamintim faptul că INCD INSEMEX a participat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
In perioada 10-14 aprilie 2019, Geneva a gazduit cea de-a 47-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, un eveniment devenit reper la nivel mondial in domeniul inventicii și inovării. Salonul este organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală -OMPI.
Peste 800 de inventatori provenind din mediul universitar, centre de cercetare sau transfer tehnologic, cercetători, instituții și organizații de stat sau din mediul privat din întreaga lume, s-au reunit în spațiul expozițional Palexpo pentru a-si prezenta cele mai noi idei și realizări.
Standul de prezentare al României a fost realizat și in acest an sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și participarea acestora la Salon. Acesta a reunit un număr de 30 de invenții din diferite domenii. In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, delegația României s-a întors cu un palmares bogat de premii, constând in medalii de aur și argint precum și premii speciale, decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Marius Șuvar, cercetător științific gr. II, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
Dintre personalitățile marcante care au vizitat standul Romaniei pot fi menționate: dl. Jean-Luc Vincent – Președintele fondator al Salonului, dl. Robert Hensler – Președintele Palexpo, dl. Jinga Ion – Ambasadorul permanent al României la ONU, dl. Vlad Vasiliu – Ambasadorul României în Confederația Elvețiană, dl. Adrian Ștefanoiu – Secretar de Stat Ministerul Cercetării și Inovării, Ministrul Educației din Thailanda, etc.
In perioada 20-22 Martie 2019, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 350 de invenții din toate colturile lumii, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 2 medalii de aur, 2 medalii Pro Invent si Premiul Special al Salonului PRO INVENT 2019.
În perioada 27-29 iunie 2018, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”. Manifestările științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei Știinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS și a Ministerului Cercetării și Inovării. Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Polonia, Egipt, Canada, Taiwan, Statele Unite ale Americii și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (București, Cluj, Iași, Sibiu). Ca urmare a participării la cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018, INCD INSEMEX a primit 11 medalii de aur pentru toate lucrările prezentate și două premii speciale.
În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.
Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.
In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.
Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi mesaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi medaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.
În perioada 11-15 aprilie 2018, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cel de-al 46-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 36 de invenții din diferite domenii.In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, INCD INSEMEX Petroșani a obținut o medalie de aur, și un premiu special.
La acest eveniment, INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Cosmin Colda, cercetător științific gr. III, din cadrul Laboratului Echipamente Electrice Ex de Curenți Slabi, cu invenția “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”.
Lucrarea a fost medaliată cu Medalie de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Turkish Patent and Trademark Office
In perioada 21-23 Martie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 400 de invenții din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA, Canada, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele. Evenimentul a reunit universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu Diplome de Excelență. Două dintre cererile de brevet de invenție prezentate au obținut Medalia de Aur, respectiv Medalia de aur cu Mențiune Specială.
Este vorba despre Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, colectiv: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă, respectiv lucrarea Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive, colectiv: dr. ing. Cioclea Doru, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Lupu Constantin, dr. ing. Ghicioi Emilian, drd. ing. Gherghe Ion, dr. ing. Darie Marius, drd. ing. Rădoi Florin, drd. ing. Boantă Corneliu, dr. ing. Ianc Nicolae, drd. ing. Chiuzan Emeric, dr. ing. Tomescu Cristian, drd. ing. Matei Adrian, dr. ing. Morar Marius Simion.
In perioada 28-30 iunie 2017, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Expoziția Internațională de Invenții, a Cercetării, Inovării si Transferului Tehnologic, INVENTICA 2017. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”.
Cele două manifestări științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei ştiinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS.
Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Croația, Indonezia, Canada, Tailanda, Maroc, Malaiezia și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (Iași, Sibiu, București).
Ca urmare a participării la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții – INVENTICA 2017, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 10 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: Maria Prodan, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Doru Cioclea, Vlad Mihai Păsculescu, Dan Gabor, Nicolae Vlasin, Adrian Jurca, Andrei Szollosi Moța, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Nicolae-Ioan Vlasin, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Vlad Mihai Păsculescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Nicoleta Călămar, Doru Cioclea, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar, Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Emeric Chiuzan, Cristian Tomescu, Corneliu Boantă, Marius Cornel Șuvar, Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Nicolae Ianc, Adrian Matei, Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: Doru Cioclea, Nicolae Ianc, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rădoi, Adrian Matei, Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de aur;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Emilian Ghicioi, Doru Cioclea, Ion Toth, Sorin Constantin Burian, George Artur Găman, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de aur;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Ion Gherghe, Corneliu Boantă, Emeric Chiuzan, Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de aur;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: Edward Jan Gheorghiosu, Emilian Ghicioi, Dragoș Vasilescu, Attila Kovacs, Ilie Ciprian Jitea, Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de aur.
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalațiilor de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – Autori: Darie Marius, Sorin Burian, Jeana Ionescu, Tiberiu Csaszar, Lucian Moldovan, Cosmin Colda, Adriana Andriș, Daniela Botar – cerere brevet de invenție A 2014 00943 – medalia de aur
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor – Autori: Emilian Ghicioi, George Artur Găman, Constantin Lupu, Sorin Burian, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Dan Gabor, Vlad Păsculescu, Nicolae Vlasin, Andrei Szollosi-Mota, Marius Șuvar, Irina Vasilica Nălboc – cerere de brevet de invenție A 2015 00739 – medalia de aur.
Suplimentar, activitatea de inovare a cercetătorilor INCD INSEMEX a fost recunoscută și recompensată printr-o serie de diplome de excelență și premii speciale, acordate în timpul festivității de premiere, astfel:
– Diploma de excelență pentru rezultatele științifice, cu premiu special, acordate de către Forumul Inventatorilor Români
– Diploma și premiu special THE POLITEHNICA INNOVATION AWARD, Universitatea Politehnică din București, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane;
– Diplomă de excelență și Trofeul INCDMTM, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării București, pentru invenția Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor;
– Diplomă de excelență cu mențiune specială, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane.
In perioada 7-9 iunie 2017, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional de Invenții și Inovații ,,Traian Vuia” – Ediția a III-a – 2017, manifestaţie organizată de Societatea Inventatorilor din Banat.
Evenimentul a reunit în spațiul expozițional al Casei Tineretului, inventatori din Italia, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Belarus, Moldova și România.
Multe din invențiile expuse au fost prezentate la saloane naționale si internaționale de profil, precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Geneva, Bruxelles, Nuernberg, Chișinău, Zagreb etc.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: mecanica, electronica, informatica, construcții, instalații, medicina, securitate-salvare, agricultura, protecția mediului etc. Au fost înscrise pentru jurizare circa 300 de invenţii, lucrări brevetate sau în curs de brevetare.
Ca urmare a participării la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, desfăşurat în perioada 7-9 iunie 2017, la Timişoara, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 8 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur și diplomă de excelență.
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, dr. ing. Nicolae Ianc, ing. Adrian Matei, drd. ing. Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de argint;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. Ion Toth, dr. ing. Sorin Constantin Burian, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Mihaela Părăian, chim. drd. Maria Prodan, dr. ing. Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de argint;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de bronz;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: dr. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Dragoș Vasilescu, dr. ing. Attila Kovacs, drd. ing. Ilie Ciprian Jitea, drd. ing. Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de bronz.
În perioada 4-6 mai 2017, România a participat la Salonul INNOVA BARCELONA – 2017.
România a câștigat MARELE PREMIU al Salonului INNOVA Barcelona 2017 cu invenția “Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
În total, au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
Participarea țării noastre a constat în 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării. Contribuția Romaniei la acest Salon s-a materializat în:
– 27 medalii de aur;
– 3 medalii de argint;
– 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).
INCD INSEMEX Petroșani a fost prezentă la Salonul INNOVA cu două invenții:
– STAND PENTRU CERCETAREA IMAGISTICĂ A EXPLOZIILOR DE GAZE, autori Vlasin Nicolae-Ioan, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Păsculescu Vlad Mihai, Pupăzan Gheorghe Daniel, Prodan Maria, Călămar Angelica Nicoleta, Cioclea Doru, Nălboc Irina, Şuvar Marius, Florea Gheorghe-Daniel
– STAND PENTRU DETERMINAREA LIMITELOR DE EXPLOZIE PENTRU VAPORII LICHIDELOR INFLAMABILE, autori Prodan Maria, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Cioclea Doru, Păsculescu Vlad Mihai, Gabor Dan, Vlasin Nicolae-Ioan, Jurca Adrian, Szollosi-Moţa Andrei, Nălboc Irina, Şuvar Marius
Ambele invenții au fost premiate cu medalia de aur, iar prima dintre acestea a obținut și un premiu special din partea “Technopol-Moscow” – The Science & Technology Association.
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente 4 invenții românești, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint.
În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.
Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenții din diferite domenii.
In urma jurizării celor peste 2000 de lucrări prezentate la Salon, membrii Juriului Internațional au decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. În urma participării la concurs, INSEMEX Petroșani a obținut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum și unul dintre cele 10 premii speciale.
La acest eveniment, delegația INSEMEX a fost condusă de domnul Dr.ing. George Artur Găman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Șef al Laboratorului Securitate Minieră și Ventilație Industrială, cercetătorii din Petroșani prezentând 3 invenții, toate acestea fiind apreciate și medaliate, după cum urmează:
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj”.
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”
– Medalie de Argint, pentru invenția “Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj”.
Pentru lucrarea “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporației pentru Știință și Parcuri Tehnologice din Hong Kong.
În perioada 22-24 martie 2017, la Cluj- Napoca, a avut loc cel mai mare salon de inventică din Transilvania de Nord, ProInvent 2017. Devenit deja o tradiție în viața științifică românească, salonul, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Academiei de Științe Tehnice din România, Filiala Cluj, a sărbătorit în acest an a XV-a ediție.
Evenimentul a reunit peste 70 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Au fost înscrise pentru jurizare peste 370 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la produse agricole, proteze ortopedice, mecatronică, securitate industrială, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la roboți, noi derivați chimici, produse naturiste, produse cosmetice și altele.
În afara evenimentelor expoziționale, s-au desfășurat în paralel o serie de workshop-uri și prezentări: sesiuni demonstrative ale creativității studenților, prezentare proiecte de cercetare Orizont 2020, prelegeri despre invenții, înregistrarea lor, protecția juridică, dreptul de proprietate intelectuală, atât în România, cât și in spațiul european, in viziunea Oficiului de Stat, Invenții si Mărci OSIM, atât pentru studenți, cât și pentru cercetători, lansări de carte.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788;
– Metodă de rezolvare apriori a unei rețele de aeraj afectată de un fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, dr. ing. Cristian Tomescu, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, drd. ing. Marius Morar – cerere brevet de invenţie A 2014 00953;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163.
Dintre inovațiile prezentate de către cercetătorii INCD INSEMEX și enumerate mai sus, primele două au fost medaliate cu Diploma de Excelență și Medalia de Aur Pro Invent.
În perioada 25-27 mai 2016, Casa Tineretului din Timişoara a găzduit cea de a doua ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “TRAIAN VUIA”, la această ediţie participând 222 de proiecte de inventică, din 12 ţări.
La evenimentul organizat de Societatea Inventatorilor din Banat au participat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, prezentând rezultatele cercetărilor efectuate în ultimii ani , care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele patru invenţii prezentate de cercetătorii din Petroşani în cadrul salonului ai fost apreciate şi premiate, după cum urmează:
– Medalie de Aur şi Diplomă de Excelenţă pentru invenţia “Metodă de determinare a eficienţei reţelelor complexe de aeraj”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Ing. Ion Gherghe, Drd. ing. Florin Rădoi, Ing. Corneliu Boantă, Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Cristian Tomescu, Ing. Emeric Chiuzan, Drd. ing. Marius Morar
– Medalie de Aur pentru invenţia “Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării şi a undei de presiune în cazul exploziilor”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Lupu Constantin, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Mihaela Părăian, Drd. chim. Maria Prodan, Ing. Dan Sorin Gabor, Dr. ing. Vlad Păsculescu, Drd. ing. Nicolae Vlasin, Drd. chim. Andrei Szollosi Mota, Drd. ing. Marius Şuvar, Drd. ing. chim. Irina Vasilica Nălboc
– Medalie de Argint şi Premiu Special pentru invenţia “Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”, elaborată de Dr. ing. Daniel Pupăzan, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Cosmin Ilie, Drd. ing. Marius Şuvar
– Medalie de Bronz şi Premiu Special pentru invenţia “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”, elaborată de Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Jeana Ionescu, Dr. ing. Tiberiu Csaszar, Dr. ing. Lucian Moldovan, Ing. Adriana Andriş, Ing. Daniela Botar
Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii “Pro Invent” 2016 – 23-25 martie 2016
In perioada 23-25 martie 2016, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” – Ediția a XIV-a – 2016, manifestaţie organizată de Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică.
Marcă înregistrată a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, salonul a reunit peste 60 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Peste 350 de invenţii au fost înscrise pentru jurizare şi acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la noi specii de plante, protecţia mediului, tehnică de calcul, telecomunicaţii, securitate industrială, automatizări şi până la recuperarea metalelor rare din haldele de steril şi implanturi ortopedice.
Au fost prezentate lucrări brevetate sau în curs de brevetare (cu documentația depusă), elaborate în ultimii cinci ani, care nu au mai fost premiate la edițiile anterioare.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele șase cereri de brevet au fost apreciate și premiate de către comisia de jurizare, astfel:
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2014 00943, premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială ;
– Metodă de determinare cantitativă a debitului de aer pierdut prin spațiul exploatat, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2012 00039 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00740 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00739 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodologie de evaluare a interfețelor de protecție cu caracteristică liniară pentru instalațiile de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2011 00356 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent.
25-27 martie 2015 – Cluj-Napoca – Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”
INCD INSEMEX Petroşani a participat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”- Editia a XIII-a, care a avut loc la Cluj Napoca, în perioada 25 – 27 martie 2015, cu următoarele invenţii:
1. METODĂ DE DETERMINARE A PARAMETRILOR AERODINAMICI Hse şi Rse, SPECIFICI SPAŢIULUI EXPLOATAT
– Autori: dr.ing. Doru Cioclea, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Ion Toth, ing. Ion Gherghe, drd.ing. Cristian Tomescu, ing. Corneliu Boantă, drd.ing. Florin Rădoi
2. SISTEM DE ÎNCHIDERE RAPIDĂ PENTRU LUCRĂRILE MINIERE SUBTERANE
– Autori: dr.ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Cioclea Doru, dr.ing. Ion Toth, dr.ing. Sorin Burian, dr.ing. Artur George Găman, dr.ing. Mihaela Părăian, drd.chim. Maria Prodan, dr.ing. Jeana Ionescu
3. STAND PENTRU CONDIŢIONAREA CAPSELOR DETONANTE ELECTRICE / NEELECTRICE LA PRESIUNE HIDROSTATICĂ ŞI TEMPERATURĂ
– Autori: drd. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Dragoş Vasilescu, dr.ing. Attila Kovacs, ing. Ilici Ştefan, drd.ing. Ilie – Ciprian Jitea
4. SURSĂ DE IMPULSURI SCURTE DREPTUNGHIULARE PROGRAMABILE DE CURENT PENTRU ÎNCERCAREA COMPONENTELOR BARIERELOR DE SECURITATE DIN CADRUL INSTALAŢIILOR DE CURENŢI SLABI DIN SPAŢIILE CU PERICOL DE ATMOSFERĂ EXPLOZIVĂ
– Autori: dr. ing. Marius Darie, dr. ing. Sorin Burian, dr. ing. Jeana Ionescu, dr. ing. Tiberiu Csaszar, dr. ing. Lucian Moldovan, ing. Adriana Andriş, ing. Daniela Botar
5. METODĂ DE DETERMINARE A DISPERSIEI GAZELOR LA NIVELUL ABATAJELOR DUPĂ PRODUCEREA UNUI FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaş
6. METODĂ DE DETERMINARE A STRUCTURII UNEI REŢELE DE VENTILAŢIE AFECTATE DE UN FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr.ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Florin Rădoi, ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Şuvar
În urma jurizării, INCD INSEMEX a obținut 3 medalii de aur.
În perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu SC REMIR SRL, a organizat (ONLINE) Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara , ediția a VI -a. În cadrul salonului au fost acceptate invenții, mărci și proiecte de cercetare.
Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă.
Având în vedere situația actuală a pandemiei cu noul coronavirus Covid19, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare, online, a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 13 -15 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Dacă în 2019, au fost prezentate 300 de invenții din 22 de domenii din țară din Timișoara și din străinătate, cu multe prototipuri, produse comerciale, în 2020 sunt 432 de exponate, din 6 țări.
In urma jurizării celor peste 400 de invenţii prezentate în cadrul salonului, comisia de jurizare a decis acordarea către INCD INSEMEX Petroșani
-
4 medalii de aur
-
1 medalie de argint
-
1 medalie de bronz,
după cum urmează:
Stand de determinare a produsilor de reacţie generaţi de materiale solide combustibile
AUR
Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis.
ARGINT
Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată.
AUR
Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă.
AUR
Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze.
AUR
Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive.
BRONZ
În perioada 29 – 31 iulie 2020, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat a 24-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2020.
În cadrul acestei manifestări, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a prezentat șase invenții, acestea fiind apreciate și premiate de către organizatori cu șase medalii de aur, o diplomă de excelență și cinci diplome pentru activitățile realizate, după cum urmează:
– Medalie de Aur și Diploma de Excelență pentru invenția “Stand de determinare a produșilor de reacție generați de materiale solide combustibile”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand de încercări pentru testarea rezistenței la temperatură și inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă”.
În perioada 29 iunie 2019 – 06 iulie 2019, o delegație de cercetători din cadrul INSEMEX a participat la cea de-a 19-a Geoconferință Internațională Multidisciplinară SGEM 2019 – Albena – Bulgaria, eveniment științific care este printre cele mai importante organizate în partea central-estică a Europei. Această conferință are scopul de a reuni oameni de știință, cercetători, profesori și practicieni care reprezintă academii, universități, instituții de cercetare și educație, companii, agenții guvernamentale și organizații de consultanță din întreaga lume pentru a face schimb de idei și pentru a defini prioritățile de cercetare în domeniile Geo-Științelor.
Cercetătorii INSEMEX care au participat la eveniment au prezentat un număr de 16 articole științifice ale căror teme acoperă toate domeniile de activitate ale institutului și care au fost apreciate în rândul participanților la manifestarea științifică SGEM 2019. De menționat este faptul că pe lângă cele 16 articole prezentate, cercetătorii din cadrul institutului au transmis spre publicare încă 14 articole, care au fost acceptate și incluse în volumele de lucrări ale conferinței.
În plus față de activitatea de diseminare a rezultatelor cercetărilor științifice, pe parcursul evenimentului doi dintre cercetării INSEMEX au avut și calitatea de Președinți de Sesiune științifică, răspunzând de buna desfășurare a prezentărilor care au avut loc în cadrul sesiunilor pe care le-au condus, precum și de evaluarea calității articolelor prezentate.
Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, eforturile depuse de cercetătorii INSEMEX fiind răsplătite prin acordarea a două premii speciale din partea organizatorilor SGEM pentru doi cercetători ai institutului care s-au făcut remarcați prin calitatea prezentărilor efectuate și prin modul deosebit în care au reușit să capteze atenția și să interacționeze cu ceilalți specialiști prezenți în cadrul sesiunilor științifice.
Echipa de cercetători care a obținut performanțe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost premiată în cadru festiv la Palatul Victoria, joi, 18 aprilie, de către prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, şi de către ministrul cercetării şi inovării, domnul Nicolae Hurduc. Din această echipă a făcut parte și un reprezentant al institutului nostru.
„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai prestigios eveniment mondial în domeniul inventicii. Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor. (…) Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.
„Cercetarea reprezintă unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei țări, rezultatele acestei activități având un impact pozitiv asupra întregii societăți. Aceste momente de recunoaștere a muncii depuse, cum este festivitatea de astăzi, sunt necesare pentru un cercetător, încurajându-l astfel să-şi continue activitatea într-un ritm susținut. (…) În următoarea perioadă, Ministerul Cercetării şi Inovării va acorda o atenție deosebită activităților de inovare şi transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obținute să nu rămână doar la stadiul de brevete şi articole științifice, ci să poată fi transpuse cât mai repede în practică pentru binele nostru, al tuturor”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.
La cea de-a 47 ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva – ELVEŢIA, la care au participat peste 800 de expozanţi din 42 de ţări, ce a avut loc în perioada 10-14 aprilie a.c., cercetătorii români au obținut, pentru cele 30 de invenții prezentate la standul țării noastre, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint şi 31 de premii speciale decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
Reamintim faptul că INCD INSEMEX a participat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
In perioada 10-14 aprilie 2019, Geneva a gazduit cea de-a 47-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, un eveniment devenit reper la nivel mondial in domeniul inventicii și inovării. Salonul este organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală -OMPI.
Peste 800 de inventatori provenind din mediul universitar, centre de cercetare sau transfer tehnologic, cercetători, instituții și organizații de stat sau din mediul privat din întreaga lume, s-au reunit în spațiul expozițional Palexpo pentru a-si prezenta cele mai noi idei și realizări.
Standul de prezentare al României a fost realizat și in acest an sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și participarea acestora la Salon. Acesta a reunit un număr de 30 de invenții din diferite domenii. In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, delegația României s-a întors cu un palmares bogat de premii, constând in medalii de aur și argint precum și premii speciale, decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Marius Șuvar, cercetător științific gr. II, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
Dintre personalitățile marcante care au vizitat standul Romaniei pot fi menționate: dl. Jean-Luc Vincent – Președintele fondator al Salonului, dl. Robert Hensler – Președintele Palexpo, dl. Jinga Ion – Ambasadorul permanent al României la ONU, dl. Vlad Vasiliu – Ambasadorul României în Confederația Elvețiană, dl. Adrian Ștefanoiu – Secretar de Stat Ministerul Cercetării și Inovării, Ministrul Educației din Thailanda, etc.
In perioada 20-22 Martie 2019, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 350 de invenții din toate colturile lumii, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 2 medalii de aur, 2 medalii Pro Invent si Premiul Special al Salonului PRO INVENT 2019.
În perioada 27-29 iunie 2018, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”. Manifestările științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei Știinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS și a Ministerului Cercetării și Inovării. Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Polonia, Egipt, Canada, Taiwan, Statele Unite ale Americii și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (București, Cluj, Iași, Sibiu). Ca urmare a participării la cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018, INCD INSEMEX a primit 11 medalii de aur pentru toate lucrările prezentate și două premii speciale.
În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.
Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.
In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.
Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi mesaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi medaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.
În perioada 11-15 aprilie 2018, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cel de-al 46-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 36 de invenții din diferite domenii.In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, INCD INSEMEX Petroșani a obținut o medalie de aur, și un premiu special.
La acest eveniment, INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Cosmin Colda, cercetător științific gr. III, din cadrul Laboratului Echipamente Electrice Ex de Curenți Slabi, cu invenția “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”.
Lucrarea a fost medaliată cu Medalie de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Turkish Patent and Trademark Office
In perioada 21-23 Martie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 400 de invenții din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA, Canada, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele. Evenimentul a reunit universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu Diplome de Excelență. Două dintre cererile de brevet de invenție prezentate au obținut Medalia de Aur, respectiv Medalia de aur cu Mențiune Specială.
Este vorba despre Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, colectiv: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă, respectiv lucrarea Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive, colectiv: dr. ing. Cioclea Doru, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Lupu Constantin, dr. ing. Ghicioi Emilian, drd. ing. Gherghe Ion, dr. ing. Darie Marius, drd. ing. Rădoi Florin, drd. ing. Boantă Corneliu, dr. ing. Ianc Nicolae, drd. ing. Chiuzan Emeric, dr. ing. Tomescu Cristian, drd. ing. Matei Adrian, dr. ing. Morar Marius Simion.
In perioada 28-30 iunie 2017, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Expoziția Internațională de Invenții, a Cercetării, Inovării si Transferului Tehnologic, INVENTICA 2017. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”.
Cele două manifestări științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei ştiinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS.
Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Croația, Indonezia, Canada, Tailanda, Maroc, Malaiezia și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (Iași, Sibiu, București).
Ca urmare a participării la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții – INVENTICA 2017, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 10 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: Maria Prodan, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Doru Cioclea, Vlad Mihai Păsculescu, Dan Gabor, Nicolae Vlasin, Adrian Jurca, Andrei Szollosi Moța, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Nicolae-Ioan Vlasin, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Vlad Mihai Păsculescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Nicoleta Călămar, Doru Cioclea, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar, Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Emeric Chiuzan, Cristian Tomescu, Corneliu Boantă, Marius Cornel Șuvar, Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Nicolae Ianc, Adrian Matei, Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: Doru Cioclea, Nicolae Ianc, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rădoi, Adrian Matei, Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de aur;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Emilian Ghicioi, Doru Cioclea, Ion Toth, Sorin Constantin Burian, George Artur Găman, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de aur;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Ion Gherghe, Corneliu Boantă, Emeric Chiuzan, Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de aur;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: Edward Jan Gheorghiosu, Emilian Ghicioi, Dragoș Vasilescu, Attila Kovacs, Ilie Ciprian Jitea, Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de aur.
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalațiilor de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – Autori: Darie Marius, Sorin Burian, Jeana Ionescu, Tiberiu Csaszar, Lucian Moldovan, Cosmin Colda, Adriana Andriș, Daniela Botar – cerere brevet de invenție A 2014 00943 – medalia de aur
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor – Autori: Emilian Ghicioi, George Artur Găman, Constantin Lupu, Sorin Burian, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Dan Gabor, Vlad Păsculescu, Nicolae Vlasin, Andrei Szollosi-Mota, Marius Șuvar, Irina Vasilica Nălboc – cerere de brevet de invenție A 2015 00739 – medalia de aur.
Suplimentar, activitatea de inovare a cercetătorilor INCD INSEMEX a fost recunoscută și recompensată printr-o serie de diplome de excelență și premii speciale, acordate în timpul festivității de premiere, astfel:
– Diploma de excelență pentru rezultatele științifice, cu premiu special, acordate de către Forumul Inventatorilor Români
– Diploma și premiu special THE POLITEHNICA INNOVATION AWARD, Universitatea Politehnică din București, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane;
– Diplomă de excelență și Trofeul INCDMTM, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării București, pentru invenția Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor;
– Diplomă de excelență cu mențiune specială, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane.
In perioada 7-9 iunie 2017, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional de Invenții și Inovații ,,Traian Vuia” – Ediția a III-a – 2017, manifestaţie organizată de Societatea Inventatorilor din Banat.
Evenimentul a reunit în spațiul expozițional al Casei Tineretului, inventatori din Italia, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Belarus, Moldova și România.
Multe din invențiile expuse au fost prezentate la saloane naționale si internaționale de profil, precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Geneva, Bruxelles, Nuernberg, Chișinău, Zagreb etc.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: mecanica, electronica, informatica, construcții, instalații, medicina, securitate-salvare, agricultura, protecția mediului etc. Au fost înscrise pentru jurizare circa 300 de invenţii, lucrări brevetate sau în curs de brevetare.
Ca urmare a participării la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, desfăşurat în perioada 7-9 iunie 2017, la Timişoara, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 8 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur și diplomă de excelență.
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, dr. ing. Nicolae Ianc, ing. Adrian Matei, drd. ing. Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de argint;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. Ion Toth, dr. ing. Sorin Constantin Burian, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Mihaela Părăian, chim. drd. Maria Prodan, dr. ing. Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de argint;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de bronz;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: dr. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Dragoș Vasilescu, dr. ing. Attila Kovacs, drd. ing. Ilie Ciprian Jitea, drd. ing. Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de bronz.
În perioada 4-6 mai 2017, România a participat la Salonul INNOVA BARCELONA – 2017.
România a câștigat MARELE PREMIU al Salonului INNOVA Barcelona 2017 cu invenția “Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
În total, au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
Participarea țării noastre a constat în 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării. Contribuția Romaniei la acest Salon s-a materializat în:
– 27 medalii de aur;
– 3 medalii de argint;
– 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).
INCD INSEMEX Petroșani a fost prezentă la Salonul INNOVA cu două invenții:
– STAND PENTRU CERCETAREA IMAGISTICĂ A EXPLOZIILOR DE GAZE, autori Vlasin Nicolae-Ioan, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Păsculescu Vlad Mihai, Pupăzan Gheorghe Daniel, Prodan Maria, Călămar Angelica Nicoleta, Cioclea Doru, Nălboc Irina, Şuvar Marius, Florea Gheorghe-Daniel
– STAND PENTRU DETERMINAREA LIMITELOR DE EXPLOZIE PENTRU VAPORII LICHIDELOR INFLAMABILE, autori Prodan Maria, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Cioclea Doru, Păsculescu Vlad Mihai, Gabor Dan, Vlasin Nicolae-Ioan, Jurca Adrian, Szollosi-Moţa Andrei, Nălboc Irina, Şuvar Marius
Ambele invenții au fost premiate cu medalia de aur, iar prima dintre acestea a obținut și un premiu special din partea “Technopol-Moscow” – The Science & Technology Association.
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente 4 invenții românești, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint.
În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.
Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenții din diferite domenii.
In urma jurizării celor peste 2000 de lucrări prezentate la Salon, membrii Juriului Internațional au decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. În urma participării la concurs, INSEMEX Petroșani a obținut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum și unul dintre cele 10 premii speciale.
La acest eveniment, delegația INSEMEX a fost condusă de domnul Dr.ing. George Artur Găman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Șef al Laboratorului Securitate Minieră și Ventilație Industrială, cercetătorii din Petroșani prezentând 3 invenții, toate acestea fiind apreciate și medaliate, după cum urmează:
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj”.
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”
– Medalie de Argint, pentru invenția “Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj”.
Pentru lucrarea “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporației pentru Știință și Parcuri Tehnologice din Hong Kong.
În perioada 22-24 martie 2017, la Cluj- Napoca, a avut loc cel mai mare salon de inventică din Transilvania de Nord, ProInvent 2017. Devenit deja o tradiție în viața științifică românească, salonul, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Academiei de Științe Tehnice din România, Filiala Cluj, a sărbătorit în acest an a XV-a ediție.
Evenimentul a reunit peste 70 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Au fost înscrise pentru jurizare peste 370 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la produse agricole, proteze ortopedice, mecatronică, securitate industrială, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la roboți, noi derivați chimici, produse naturiste, produse cosmetice și altele.
În afara evenimentelor expoziționale, s-au desfășurat în paralel o serie de workshop-uri și prezentări: sesiuni demonstrative ale creativității studenților, prezentare proiecte de cercetare Orizont 2020, prelegeri despre invenții, înregistrarea lor, protecția juridică, dreptul de proprietate intelectuală, atât în România, cât și in spațiul european, in viziunea Oficiului de Stat, Invenții si Mărci OSIM, atât pentru studenți, cât și pentru cercetători, lansări de carte.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788;
– Metodă de rezolvare apriori a unei rețele de aeraj afectată de un fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, dr. ing. Cristian Tomescu, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, drd. ing. Marius Morar – cerere brevet de invenţie A 2014 00953;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163.
Dintre inovațiile prezentate de către cercetătorii INCD INSEMEX și enumerate mai sus, primele două au fost medaliate cu Diploma de Excelență și Medalia de Aur Pro Invent.
În perioada 25-27 mai 2016, Casa Tineretului din Timişoara a găzduit cea de a doua ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “TRAIAN VUIA”, la această ediţie participând 222 de proiecte de inventică, din 12 ţări.
La evenimentul organizat de Societatea Inventatorilor din Banat au participat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, prezentând rezultatele cercetărilor efectuate în ultimii ani , care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele patru invenţii prezentate de cercetătorii din Petroşani în cadrul salonului ai fost apreciate şi premiate, după cum urmează:
– Medalie de Aur şi Diplomă de Excelenţă pentru invenţia “Metodă de determinare a eficienţei reţelelor complexe de aeraj”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Ing. Ion Gherghe, Drd. ing. Florin Rădoi, Ing. Corneliu Boantă, Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Cristian Tomescu, Ing. Emeric Chiuzan, Drd. ing. Marius Morar
– Medalie de Aur pentru invenţia “Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării şi a undei de presiune în cazul exploziilor”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Lupu Constantin, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Mihaela Părăian, Drd. chim. Maria Prodan, Ing. Dan Sorin Gabor, Dr. ing. Vlad Păsculescu, Drd. ing. Nicolae Vlasin, Drd. chim. Andrei Szollosi Mota, Drd. ing. Marius Şuvar, Drd. ing. chim. Irina Vasilica Nălboc
– Medalie de Argint şi Premiu Special pentru invenţia “Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”, elaborată de Dr. ing. Daniel Pupăzan, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Cosmin Ilie, Drd. ing. Marius Şuvar
– Medalie de Bronz şi Premiu Special pentru invenţia “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”, elaborată de Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Jeana Ionescu, Dr. ing. Tiberiu Csaszar, Dr. ing. Lucian Moldovan, Ing. Adriana Andriş, Ing. Daniela Botar
Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii “Pro Invent” 2016 – 23-25 martie 2016
In perioada 23-25 martie 2016, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” – Ediția a XIV-a – 2016, manifestaţie organizată de Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică.
Marcă înregistrată a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, salonul a reunit peste 60 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Peste 350 de invenţii au fost înscrise pentru jurizare şi acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la noi specii de plante, protecţia mediului, tehnică de calcul, telecomunicaţii, securitate industrială, automatizări şi până la recuperarea metalelor rare din haldele de steril şi implanturi ortopedice.
Au fost prezentate lucrări brevetate sau în curs de brevetare (cu documentația depusă), elaborate în ultimii cinci ani, care nu au mai fost premiate la edițiile anterioare.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele șase cereri de brevet au fost apreciate și premiate de către comisia de jurizare, astfel:
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2014 00943, premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială ;
– Metodă de determinare cantitativă a debitului de aer pierdut prin spațiul exploatat, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2012 00039 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00740 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00739 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodologie de evaluare a interfețelor de protecție cu caracteristică liniară pentru instalațiile de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2011 00356 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent.
25-27 martie 2015 – Cluj-Napoca – Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”
INCD INSEMEX Petroşani a participat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”- Editia a XIII-a, care a avut loc la Cluj Napoca, în perioada 25 – 27 martie 2015, cu următoarele invenţii:
1. METODĂ DE DETERMINARE A PARAMETRILOR AERODINAMICI Hse şi Rse, SPECIFICI SPAŢIULUI EXPLOATAT
– Autori: dr.ing. Doru Cioclea, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Ion Toth, ing. Ion Gherghe, drd.ing. Cristian Tomescu, ing. Corneliu Boantă, drd.ing. Florin Rădoi
2. SISTEM DE ÎNCHIDERE RAPIDĂ PENTRU LUCRĂRILE MINIERE SUBTERANE
– Autori: dr.ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Cioclea Doru, dr.ing. Ion Toth, dr.ing. Sorin Burian, dr.ing. Artur George Găman, dr.ing. Mihaela Părăian, drd.chim. Maria Prodan, dr.ing. Jeana Ionescu
3. STAND PENTRU CONDIŢIONAREA CAPSELOR DETONANTE ELECTRICE / NEELECTRICE LA PRESIUNE HIDROSTATICĂ ŞI TEMPERATURĂ
– Autori: drd. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Dragoş Vasilescu, dr.ing. Attila Kovacs, ing. Ilici Ştefan, drd.ing. Ilie – Ciprian Jitea
4. SURSĂ DE IMPULSURI SCURTE DREPTUNGHIULARE PROGRAMABILE DE CURENT PENTRU ÎNCERCAREA COMPONENTELOR BARIERELOR DE SECURITATE DIN CADRUL INSTALAŢIILOR DE CURENŢI SLABI DIN SPAŢIILE CU PERICOL DE ATMOSFERĂ EXPLOZIVĂ
– Autori: dr. ing. Marius Darie, dr. ing. Sorin Burian, dr. ing. Jeana Ionescu, dr. ing. Tiberiu Csaszar, dr. ing. Lucian Moldovan, ing. Adriana Andriş, ing. Daniela Botar
5. METODĂ DE DETERMINARE A DISPERSIEI GAZELOR LA NIVELUL ABATAJELOR DUPĂ PRODUCEREA UNUI FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaş
6. METODĂ DE DETERMINARE A STRUCTURII UNEI REŢELE DE VENTILAŢIE AFECTATE DE UN FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr.ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Florin Rădoi, ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Şuvar
În urma jurizării, INCD INSEMEX a obținut 3 medalii de aur.
În perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu SC REMIR SRL, a organizat (ONLINE) Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara , ediția a VI -a. În cadrul salonului au fost acceptate invenții, mărci și proiecte de cercetare.
Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă.
Având în vedere situația actuală a pandemiei cu noul coronavirus Covid19, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare, online, a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 13 -15 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Dacă în 2019, au fost prezentate 300 de invenții din 22 de domenii din țară din Timișoara și din străinătate, cu multe prototipuri, produse comerciale, în 2020 sunt 432 de exponate, din 6 țări.
In urma jurizării celor peste 400 de invenţii prezentate în cadrul salonului, comisia de jurizare a decis acordarea către INCD INSEMEX Petroșani
-
4 medalii de aur
-
1 medalie de argint
-
1 medalie de bronz,
după cum urmează:
Stand de determinare a produsilor de reacţie generaţi de materiale solide combustibile
AUR
Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis.
ARGINT
Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată.
AUR
Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă.
AUR
Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze.
AUR
Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive.
BRONZ
În perioada 29 – 31 iulie 2020, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat a 24-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2020.
În cadrul acestei manifestări, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a prezentat șase invenții, acestea fiind apreciate și premiate de către organizatori cu șase medalii de aur, o diplomă de excelență și cinci diplome pentru activitățile realizate, după cum urmează:
– Medalie de Aur și Diploma de Excelență pentru invenția “Stand de determinare a produșilor de reacție generați de materiale solide combustibile”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand de încercări pentru testarea rezistenței la temperatură și inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă”.
În perioada 29 iunie 2019 – 06 iulie 2019, o delegație de cercetători din cadrul INSEMEX a participat la cea de-a 19-a Geoconferință Internațională Multidisciplinară SGEM 2019 – Albena – Bulgaria, eveniment științific care este printre cele mai importante organizate în partea central-estică a Europei. Această conferință are scopul de a reuni oameni de știință, cercetători, profesori și practicieni care reprezintă academii, universități, instituții de cercetare și educație, companii, agenții guvernamentale și organizații de consultanță din întreaga lume pentru a face schimb de idei și pentru a defini prioritățile de cercetare în domeniile Geo-Științelor.
Cercetătorii INSEMEX care au participat la eveniment au prezentat un număr de 16 articole științifice ale căror teme acoperă toate domeniile de activitate ale institutului și care au fost apreciate în rândul participanților la manifestarea științifică SGEM 2019. De menționat este faptul că pe lângă cele 16 articole prezentate, cercetătorii din cadrul institutului au transmis spre publicare încă 14 articole, care au fost acceptate și incluse în volumele de lucrări ale conferinței.
În plus față de activitatea de diseminare a rezultatelor cercetărilor științifice, pe parcursul evenimentului doi dintre cercetării INSEMEX au avut și calitatea de Președinți de Sesiune științifică, răspunzând de buna desfășurare a prezentărilor care au avut loc în cadrul sesiunilor pe care le-au condus, precum și de evaluarea calității articolelor prezentate.
Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, eforturile depuse de cercetătorii INSEMEX fiind răsplătite prin acordarea a două premii speciale din partea organizatorilor SGEM pentru doi cercetători ai institutului care s-au făcut remarcați prin calitatea prezentărilor efectuate și prin modul deosebit în care au reușit să capteze atenția și să interacționeze cu ceilalți specialiști prezenți în cadrul sesiunilor științifice.
Echipa de cercetători care a obținut performanțe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost premiată în cadru festiv la Palatul Victoria, joi, 18 aprilie, de către prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, şi de către ministrul cercetării şi inovării, domnul Nicolae Hurduc. Din această echipă a făcut parte și un reprezentant al institutului nostru.
„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai prestigios eveniment mondial în domeniul inventicii. Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor. (…) Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.
„Cercetarea reprezintă unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei țări, rezultatele acestei activități având un impact pozitiv asupra întregii societăți. Aceste momente de recunoaștere a muncii depuse, cum este festivitatea de astăzi, sunt necesare pentru un cercetător, încurajându-l astfel să-şi continue activitatea într-un ritm susținut. (…) În următoarea perioadă, Ministerul Cercetării şi Inovării va acorda o atenție deosebită activităților de inovare şi transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obținute să nu rămână doar la stadiul de brevete şi articole științifice, ci să poată fi transpuse cât mai repede în practică pentru binele nostru, al tuturor”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.
La cea de-a 47 ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva – ELVEŢIA, la care au participat peste 800 de expozanţi din 42 de ţări, ce a avut loc în perioada 10-14 aprilie a.c., cercetătorii români au obținut, pentru cele 30 de invenții prezentate la standul țării noastre, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint şi 31 de premii speciale decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
Reamintim faptul că INCD INSEMEX a participat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
In perioada 10-14 aprilie 2019, Geneva a gazduit cea de-a 47-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, un eveniment devenit reper la nivel mondial in domeniul inventicii și inovării. Salonul este organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală -OMPI.
Peste 800 de inventatori provenind din mediul universitar, centre de cercetare sau transfer tehnologic, cercetători, instituții și organizații de stat sau din mediul privat din întreaga lume, s-au reunit în spațiul expozițional Palexpo pentru a-si prezenta cele mai noi idei și realizări.
Standul de prezentare al României a fost realizat și in acest an sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și participarea acestora la Salon. Acesta a reunit un număr de 30 de invenții din diferite domenii. In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, delegația României s-a întors cu un palmares bogat de premii, constând in medalii de aur și argint precum și premii speciale, decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Marius Șuvar, cercetător științific gr. II, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
Dintre personalitățile marcante care au vizitat standul Romaniei pot fi menționate: dl. Jean-Luc Vincent – Președintele fondator al Salonului, dl. Robert Hensler – Președintele Palexpo, dl. Jinga Ion – Ambasadorul permanent al României la ONU, dl. Vlad Vasiliu – Ambasadorul României în Confederația Elvețiană, dl. Adrian Ștefanoiu – Secretar de Stat Ministerul Cercetării și Inovării, Ministrul Educației din Thailanda, etc.
In perioada 20-22 Martie 2019, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 350 de invenții din toate colturile lumii, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 2 medalii de aur, 2 medalii Pro Invent si Premiul Special al Salonului PRO INVENT 2019.
În perioada 27-29 iunie 2018, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”. Manifestările științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei Știinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS și a Ministerului Cercetării și Inovării. Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Polonia, Egipt, Canada, Taiwan, Statele Unite ale Americii și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (București, Cluj, Iași, Sibiu). Ca urmare a participării la cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018, INCD INSEMEX a primit 11 medalii de aur pentru toate lucrările prezentate și două premii speciale.
În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.
Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.
In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.
Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi mesaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi medaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.
În perioada 11-15 aprilie 2018, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cel de-al 46-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 36 de invenții din diferite domenii.In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, INCD INSEMEX Petroșani a obținut o medalie de aur, și un premiu special.
La acest eveniment, INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Cosmin Colda, cercetător științific gr. III, din cadrul Laboratului Echipamente Electrice Ex de Curenți Slabi, cu invenția “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”.
Lucrarea a fost medaliată cu Medalie de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Turkish Patent and Trademark Office
In perioada 21-23 Martie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 400 de invenții din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA, Canada, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele. Evenimentul a reunit universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu Diplome de Excelență. Două dintre cererile de brevet de invenție prezentate au obținut Medalia de Aur, respectiv Medalia de aur cu Mențiune Specială.
Este vorba despre Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, colectiv: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă, respectiv lucrarea Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive, colectiv: dr. ing. Cioclea Doru, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Lupu Constantin, dr. ing. Ghicioi Emilian, drd. ing. Gherghe Ion, dr. ing. Darie Marius, drd. ing. Rădoi Florin, drd. ing. Boantă Corneliu, dr. ing. Ianc Nicolae, drd. ing. Chiuzan Emeric, dr. ing. Tomescu Cristian, drd. ing. Matei Adrian, dr. ing. Morar Marius Simion.
In perioada 28-30 iunie 2017, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Expoziția Internațională de Invenții, a Cercetării, Inovării si Transferului Tehnologic, INVENTICA 2017. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”.
Cele două manifestări științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei ştiinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS.
Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Croația, Indonezia, Canada, Tailanda, Maroc, Malaiezia și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (Iași, Sibiu, București).
Ca urmare a participării la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții – INVENTICA 2017, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 10 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: Maria Prodan, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Doru Cioclea, Vlad Mihai Păsculescu, Dan Gabor, Nicolae Vlasin, Adrian Jurca, Andrei Szollosi Moța, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Nicolae-Ioan Vlasin, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Vlad Mihai Păsculescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Nicoleta Călămar, Doru Cioclea, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar, Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Emeric Chiuzan, Cristian Tomescu, Corneliu Boantă, Marius Cornel Șuvar, Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Nicolae Ianc, Adrian Matei, Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: Doru Cioclea, Nicolae Ianc, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rădoi, Adrian Matei, Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de aur;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Emilian Ghicioi, Doru Cioclea, Ion Toth, Sorin Constantin Burian, George Artur Găman, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de aur;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Ion Gherghe, Corneliu Boantă, Emeric Chiuzan, Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de aur;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: Edward Jan Gheorghiosu, Emilian Ghicioi, Dragoș Vasilescu, Attila Kovacs, Ilie Ciprian Jitea, Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de aur.
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalațiilor de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – Autori: Darie Marius, Sorin Burian, Jeana Ionescu, Tiberiu Csaszar, Lucian Moldovan, Cosmin Colda, Adriana Andriș, Daniela Botar – cerere brevet de invenție A 2014 00943 – medalia de aur
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor – Autori: Emilian Ghicioi, George Artur Găman, Constantin Lupu, Sorin Burian, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Dan Gabor, Vlad Păsculescu, Nicolae Vlasin, Andrei Szollosi-Mota, Marius Șuvar, Irina Vasilica Nălboc – cerere de brevet de invenție A 2015 00739 – medalia de aur.
Suplimentar, activitatea de inovare a cercetătorilor INCD INSEMEX a fost recunoscută și recompensată printr-o serie de diplome de excelență și premii speciale, acordate în timpul festivității de premiere, astfel:
– Diploma de excelență pentru rezultatele științifice, cu premiu special, acordate de către Forumul Inventatorilor Români
– Diploma și premiu special THE POLITEHNICA INNOVATION AWARD, Universitatea Politehnică din București, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane;
– Diplomă de excelență și Trofeul INCDMTM, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării București, pentru invenția Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor;
– Diplomă de excelență cu mențiune specială, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane.
In perioada 7-9 iunie 2017, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional de Invenții și Inovații ,,Traian Vuia” – Ediția a III-a – 2017, manifestaţie organizată de Societatea Inventatorilor din Banat.
Evenimentul a reunit în spațiul expozițional al Casei Tineretului, inventatori din Italia, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Belarus, Moldova și România.
Multe din invențiile expuse au fost prezentate la saloane naționale si internaționale de profil, precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Geneva, Bruxelles, Nuernberg, Chișinău, Zagreb etc.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: mecanica, electronica, informatica, construcții, instalații, medicina, securitate-salvare, agricultura, protecția mediului etc. Au fost înscrise pentru jurizare circa 300 de invenţii, lucrări brevetate sau în curs de brevetare.
Ca urmare a participării la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, desfăşurat în perioada 7-9 iunie 2017, la Timişoara, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 8 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur și diplomă de excelență.
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, dr. ing. Nicolae Ianc, ing. Adrian Matei, drd. ing. Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de argint;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. Ion Toth, dr. ing. Sorin Constantin Burian, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Mihaela Părăian, chim. drd. Maria Prodan, dr. ing. Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de argint;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de bronz;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: dr. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Dragoș Vasilescu, dr. ing. Attila Kovacs, drd. ing. Ilie Ciprian Jitea, drd. ing. Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de bronz.
În perioada 4-6 mai 2017, România a participat la Salonul INNOVA BARCELONA – 2017.
România a câștigat MARELE PREMIU al Salonului INNOVA Barcelona 2017 cu invenția “Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
În total, au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
Participarea țării noastre a constat în 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării. Contribuția Romaniei la acest Salon s-a materializat în:
– 27 medalii de aur;
– 3 medalii de argint;
– 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).
INCD INSEMEX Petroșani a fost prezentă la Salonul INNOVA cu două invenții:
– STAND PENTRU CERCETAREA IMAGISTICĂ A EXPLOZIILOR DE GAZE, autori Vlasin Nicolae-Ioan, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Păsculescu Vlad Mihai, Pupăzan Gheorghe Daniel, Prodan Maria, Călămar Angelica Nicoleta, Cioclea Doru, Nălboc Irina, Şuvar Marius, Florea Gheorghe-Daniel
– STAND PENTRU DETERMINAREA LIMITELOR DE EXPLOZIE PENTRU VAPORII LICHIDELOR INFLAMABILE, autori Prodan Maria, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Cioclea Doru, Păsculescu Vlad Mihai, Gabor Dan, Vlasin Nicolae-Ioan, Jurca Adrian, Szollosi-Moţa Andrei, Nălboc Irina, Şuvar Marius
Ambele invenții au fost premiate cu medalia de aur, iar prima dintre acestea a obținut și un premiu special din partea “Technopol-Moscow” – The Science & Technology Association.
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente 4 invenții românești, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint.
În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.
Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenții din diferite domenii.
In urma jurizării celor peste 2000 de lucrări prezentate la Salon, membrii Juriului Internațional au decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. În urma participării la concurs, INSEMEX Petroșani a obținut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum și unul dintre cele 10 premii speciale.
La acest eveniment, delegația INSEMEX a fost condusă de domnul Dr.ing. George Artur Găman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Șef al Laboratorului Securitate Minieră și Ventilație Industrială, cercetătorii din Petroșani prezentând 3 invenții, toate acestea fiind apreciate și medaliate, după cum urmează:
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj”.
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”
– Medalie de Argint, pentru invenția “Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj”.
Pentru lucrarea “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporației pentru Știință și Parcuri Tehnologice din Hong Kong.
În perioada 22-24 martie 2017, la Cluj- Napoca, a avut loc cel mai mare salon de inventică din Transilvania de Nord, ProInvent 2017. Devenit deja o tradiție în viața științifică românească, salonul, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Academiei de Științe Tehnice din România, Filiala Cluj, a sărbătorit în acest an a XV-a ediție.
Evenimentul a reunit peste 70 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Au fost înscrise pentru jurizare peste 370 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la produse agricole, proteze ortopedice, mecatronică, securitate industrială, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la roboți, noi derivați chimici, produse naturiste, produse cosmetice și altele.
În afara evenimentelor expoziționale, s-au desfășurat în paralel o serie de workshop-uri și prezentări: sesiuni demonstrative ale creativității studenților, prezentare proiecte de cercetare Orizont 2020, prelegeri despre invenții, înregistrarea lor, protecția juridică, dreptul de proprietate intelectuală, atât în România, cât și in spațiul european, in viziunea Oficiului de Stat, Invenții si Mărci OSIM, atât pentru studenți, cât și pentru cercetători, lansări de carte.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788;
– Metodă de rezolvare apriori a unei rețele de aeraj afectată de un fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, dr. ing. Cristian Tomescu, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, drd. ing. Marius Morar – cerere brevet de invenţie A 2014 00953;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163.
Dintre inovațiile prezentate de către cercetătorii INCD INSEMEX și enumerate mai sus, primele două au fost medaliate cu Diploma de Excelență și Medalia de Aur Pro Invent.
În perioada 25-27 mai 2016, Casa Tineretului din Timişoara a găzduit cea de a doua ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “TRAIAN VUIA”, la această ediţie participând 222 de proiecte de inventică, din 12 ţări.
La evenimentul organizat de Societatea Inventatorilor din Banat au participat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, prezentând rezultatele cercetărilor efectuate în ultimii ani , care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele patru invenţii prezentate de cercetătorii din Petroşani în cadrul salonului ai fost apreciate şi premiate, după cum urmează:
– Medalie de Aur şi Diplomă de Excelenţă pentru invenţia “Metodă de determinare a eficienţei reţelelor complexe de aeraj”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Ing. Ion Gherghe, Drd. ing. Florin Rădoi, Ing. Corneliu Boantă, Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Cristian Tomescu, Ing. Emeric Chiuzan, Drd. ing. Marius Morar
– Medalie de Aur pentru invenţia “Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării şi a undei de presiune în cazul exploziilor”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Lupu Constantin, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Mihaela Părăian, Drd. chim. Maria Prodan, Ing. Dan Sorin Gabor, Dr. ing. Vlad Păsculescu, Drd. ing. Nicolae Vlasin, Drd. chim. Andrei Szollosi Mota, Drd. ing. Marius Şuvar, Drd. ing. chim. Irina Vasilica Nălboc
– Medalie de Argint şi Premiu Special pentru invenţia “Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”, elaborată de Dr. ing. Daniel Pupăzan, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Cosmin Ilie, Drd. ing. Marius Şuvar
– Medalie de Bronz şi Premiu Special pentru invenţia “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”, elaborată de Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Jeana Ionescu, Dr. ing. Tiberiu Csaszar, Dr. ing. Lucian Moldovan, Ing. Adriana Andriş, Ing. Daniela Botar
Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii “Pro Invent” 2016 – 23-25 martie 2016
In perioada 23-25 martie 2016, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” – Ediția a XIV-a – 2016, manifestaţie organizată de Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică.
Marcă înregistrată a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, salonul a reunit peste 60 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Peste 350 de invenţii au fost înscrise pentru jurizare şi acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la noi specii de plante, protecţia mediului, tehnică de calcul, telecomunicaţii, securitate industrială, automatizări şi până la recuperarea metalelor rare din haldele de steril şi implanturi ortopedice.
Au fost prezentate lucrări brevetate sau în curs de brevetare (cu documentația depusă), elaborate în ultimii cinci ani, care nu au mai fost premiate la edițiile anterioare.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele șase cereri de brevet au fost apreciate și premiate de către comisia de jurizare, astfel:
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2014 00943, premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială ;
– Metodă de determinare cantitativă a debitului de aer pierdut prin spațiul exploatat, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2012 00039 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00740 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00739 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodologie de evaluare a interfețelor de protecție cu caracteristică liniară pentru instalațiile de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2011 00356 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent.
25-27 martie 2015 – Cluj-Napoca – Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”
INCD INSEMEX Petroşani a participat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”- Editia a XIII-a, care a avut loc la Cluj Napoca, în perioada 25 – 27 martie 2015, cu următoarele invenţii:
1. METODĂ DE DETERMINARE A PARAMETRILOR AERODINAMICI Hse şi Rse, SPECIFICI SPAŢIULUI EXPLOATAT
– Autori: dr.ing. Doru Cioclea, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Ion Toth, ing. Ion Gherghe, drd.ing. Cristian Tomescu, ing. Corneliu Boantă, drd.ing. Florin Rădoi
2. SISTEM DE ÎNCHIDERE RAPIDĂ PENTRU LUCRĂRILE MINIERE SUBTERANE
– Autori: dr.ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Cioclea Doru, dr.ing. Ion Toth, dr.ing. Sorin Burian, dr.ing. Artur George Găman, dr.ing. Mihaela Părăian, drd.chim. Maria Prodan, dr.ing. Jeana Ionescu
3. STAND PENTRU CONDIŢIONAREA CAPSELOR DETONANTE ELECTRICE / NEELECTRICE LA PRESIUNE HIDROSTATICĂ ŞI TEMPERATURĂ
– Autori: drd. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Dragoş Vasilescu, dr.ing. Attila Kovacs, ing. Ilici Ştefan, drd.ing. Ilie – Ciprian Jitea
4. SURSĂ DE IMPULSURI SCURTE DREPTUNGHIULARE PROGRAMABILE DE CURENT PENTRU ÎNCERCAREA COMPONENTELOR BARIERELOR DE SECURITATE DIN CADRUL INSTALAŢIILOR DE CURENŢI SLABI DIN SPAŢIILE CU PERICOL DE ATMOSFERĂ EXPLOZIVĂ
– Autori: dr. ing. Marius Darie, dr. ing. Sorin Burian, dr. ing. Jeana Ionescu, dr. ing. Tiberiu Csaszar, dr. ing. Lucian Moldovan, ing. Adriana Andriş, ing. Daniela Botar
5. METODĂ DE DETERMINARE A DISPERSIEI GAZELOR LA NIVELUL ABATAJELOR DUPĂ PRODUCEREA UNUI FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaş
6. METODĂ DE DETERMINARE A STRUCTURII UNEI REŢELE DE VENTILAŢIE AFECTATE DE UN FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr.ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Florin Rădoi, ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Şuvar
În urma jurizării, INCD INSEMEX a obținut 3 medalii de aur.
În perioada 13-15 octombrie 2020 în Timișoara, Societatea Inventatorilor din Banat în parteneriat cu SC REMIR SRL, a organizat (ONLINE) Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,TRAIAN VUIA” Timișoara , ediția a VI -a. În cadrul salonului au fost acceptate invenții, mărci și proiecte de cercetare.
Componența juriului a fost alcătuită din inventatori și cercetători, specializați pe fiecare clasă.
Având în vedere situația actuală a pandemiei cu noul coronavirus Covid19, a fost organizat un preambul al Salonului de invenții și inovații “Traian Vuia” 2020, miercuri 7 octombrie.
Astfel, a avut loc o prezentare, online, a invențiilor și inovațiilor ce au fost expuse ulterior, în perioada 13 -15 octombrie, în cadrul salonului de la Timișoara.
Deschiderea salonului, prezentarea invențiilor, jurizarea și festivitatea de premiere a avut loc online și a fost televizată în direct pe un post de televiziune local.
Dacă în 2019, au fost prezentate 300 de invenții din 22 de domenii din țară din Timișoara și din străinătate, cu multe prototipuri, produse comerciale, în 2020 sunt 432 de exponate, din 6 țări.
In urma jurizării celor peste 400 de invenţii prezentate în cadrul salonului, comisia de jurizare a decis acordarea către INCD INSEMEX Petroșani
-
4 medalii de aur
-
1 medalie de argint
-
1 medalie de bronz,
după cum urmează:
Stand de determinare a produsilor de reacţie generaţi de materiale solide combustibile
AUR
Stand de încercări pentru testarea rezistenţei la temperatură şi inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis.
ARGINT
Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată.
AUR
Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă.
AUR
Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze.
AUR
Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive.
BRONZ
În perioada 29 – 31 iulie 2020, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat a 24-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2020.
În cadrul acestei manifestări, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani a prezentat șase invenții, acestea fiind apreciate și premiate de către organizatori cu șase medalii de aur, o diplomă de excelență și cinci diplome pentru activitățile realizate, după cum urmează:
– Medalie de Aur și Diploma de Excelență pentru invenția “Stand de determinare a produșilor de reacție generați de materiale solide combustibile”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru determinarea temperaturii de autoaprindere Ti a lichidelor inflamabile cu vâscozitate ridicată”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand pentru aprinderea atmosferei explozive praf/aer prin descărcări electrostatice capacitive”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Stand de încercări pentru testarea rezistenței la temperatură și inflamabilitate a aparatelor izolante cu circuit deschis”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Sistem de monitorizare și înregistrare continuă a parametrilor exploziilor de gaze”;
– Medalie de Aur și Diploma de Realizare pentru invenția “Metodă de prevenire a combustiilor spontane în minele de cărbune și depozite de suprafață, prin termografie aplicată în industria extractivă”.
În perioada 29 iunie 2019 – 06 iulie 2019, o delegație de cercetători din cadrul INSEMEX a participat la cea de-a 19-a Geoconferință Internațională Multidisciplinară SGEM 2019 – Albena – Bulgaria, eveniment științific care este printre cele mai importante organizate în partea central-estică a Europei. Această conferință are scopul de a reuni oameni de știință, cercetători, profesori și practicieni care reprezintă academii, universități, instituții de cercetare și educație, companii, agenții guvernamentale și organizații de consultanță din întreaga lume pentru a face schimb de idei și pentru a defini prioritățile de cercetare în domeniile Geo-Științelor.
Cercetătorii INSEMEX care au participat la eveniment au prezentat un număr de 16 articole științifice ale căror teme acoperă toate domeniile de activitate ale institutului și care au fost apreciate în rândul participanților la manifestarea științifică SGEM 2019. De menționat este faptul că pe lângă cele 16 articole prezentate, cercetătorii din cadrul institutului au transmis spre publicare încă 14 articole, care au fost acceptate și incluse în volumele de lucrări ale conferinței.
În plus față de activitatea de diseminare a rezultatelor cercetărilor științifice, pe parcursul evenimentului doi dintre cercetării INSEMEX au avut și calitatea de Președinți de Sesiune științifică, răspunzând de buna desfășurare a prezentărilor care au avut loc în cadrul sesiunilor pe care le-au condus, precum și de evaluarea calității articolelor prezentate.
Înmânarea certificatelor de participare la acest eveniment științific s-a făcut în cadru festiv, eforturile depuse de cercetătorii INSEMEX fiind răsplătite prin acordarea a două premii speciale din partea organizatorilor SGEM pentru doi cercetători ai institutului care s-au făcut remarcați prin calitatea prezentărilor efectuate și prin modul deosebit în care au reușit să capteze atenția și să interacționeze cu ceilalți specialiști prezenți în cadrul sesiunilor științifice.
Echipa de cercetători care a obținut performanțe la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva a fost premiată în cadru festiv la Palatul Victoria, joi, 18 aprilie, de către prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, şi de către ministrul cercetării şi inovării, domnul Nicolae Hurduc. Din această echipă a făcut parte și un reprezentant al institutului nostru.
„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cel mai prestigios eveniment mondial în domeniul inventicii. Comunitatea pe care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dumneavoastră contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor. (…) Guvernul și Ministerul Cercetării şi Inovării înțeleg pe deplin contribuția pe care activitatea dumneavoastră o are la dezvoltarea României. De aceea, în Programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor și să stimuleze investițiile în acest domeniu”, a declarat Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.
„Cercetarea reprezintă unul dintre principalele motoare de cercetare ale unei țări, rezultatele acestei activități având un impact pozitiv asupra întregii societăți. Aceste momente de recunoaștere a muncii depuse, cum este festivitatea de astăzi, sunt necesare pentru un cercetător, încurajându-l astfel să-şi continue activitatea într-un ritm susținut. (…) În următoarea perioadă, Ministerul Cercetării şi Inovării va acorda o atenție deosebită activităților de inovare şi transfer tehnologic, astfel încât rezultatele obținute să nu rămână doar la stadiul de brevete şi articole științifice, ci să poată fi transpuse cât mai repede în practică pentru binele nostru, al tuturor”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.
La cea de-a 47 ediție a Salonului Internațional de Invenții de la Geneva – ELVEŢIA, la care au participat peste 800 de expozanţi din 42 de ţări, ce a avut loc în perioada 10-14 aprilie a.c., cercetătorii români au obținut, pentru cele 30 de invenții prezentate la standul țării noastre, 19 medalii de aur, 11 medalii de argint şi 31 de premii speciale decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
Reamintim faptul că INCD INSEMEX a participat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
In perioada 10-14 aprilie 2019, Geneva a gazduit cea de-a 47-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, un eveniment devenit reper la nivel mondial in domeniul inventicii și inovării. Salonul este organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală -OMPI.
Peste 800 de inventatori provenind din mediul universitar, centre de cercetare sau transfer tehnologic, cercetători, instituții și organizații de stat sau din mediul privat din întreaga lume, s-au reunit în spațiul expozițional Palexpo pentru a-si prezenta cele mai noi idei și realizări.
Standul de prezentare al României a fost realizat și in acest an sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și participarea acestora la Salon. Acesta a reunit un număr de 30 de invenții din diferite domenii. In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, delegația României s-a întors cu un palmares bogat de premii, constând in medalii de aur și argint precum și premii speciale, decernate de către comisiile de jurizare internaționale .
INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Marius Șuvar, cercetător științific gr. II, cu invenția “Stand experimental pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile”, elaborată de un colectiv multidisciplinar de cercetători din cadrul institutului. Lucrarea a fost medaliată cu Medalia de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Association of Polish Inventors and Rationalizers.
Dintre personalitățile marcante care au vizitat standul Romaniei pot fi menționate: dl. Jean-Luc Vincent – Președintele fondator al Salonului, dl. Robert Hensler – Președintele Palexpo, dl. Jinga Ion – Ambasadorul permanent al României la ONU, dl. Vlad Vasiliu – Ambasadorul României în Confederația Elvețiană, dl. Adrian Ștefanoiu – Secretar de Stat Ministerul Cercetării și Inovării, Ministrul Educației din Thailanda, etc.
In perioada 20-22 Martie 2019, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVII-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
Salonul a reunit, şi în acest an, universităţi, institute, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, precum şi inventatori individuali din ţară şi din străinătate.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 350 de invenții din toate colturile lumii, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu 5 Diplome de Excelență, 2 medalii de aur, 2 medalii Pro Invent si Premiul Special al Salonului PRO INVENT 2019.
În perioada 27-29 iunie 2018, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”. Manifestările științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei Știinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS și a Ministerului Cercetării și Inovării. Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Polonia, Egipt, Canada, Taiwan, Statele Unite ale Americii și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (București, Cluj, Iași, Sibiu). Ca urmare a participării la cea de-a XXII-a ediție a Salonului Internaţional al Invenţiilor, Cercetării, Inovării şi Transferului Tehnologic – INVENTICA 2018, INCD INSEMEX a primit 11 medalii de aur pentru toate lucrările prezentate și două premii speciale.
În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.
Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.
In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.
Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi mesaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.În perioada 13 – 15 iunie 2018 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, manifestare care s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Timişoara.Această ediţie este cea mai amplă de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente. La salon au participat peste 300 de expozanţi din 10 ţări: Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia Ungaria, Turcia, China şi România.In urma jurizării celor peste 300 de invenţii prezentate la salon, comisia de jurizare a decis acordarea a 3 medalii de aur, 2 medalii de argint şi două 2 medalii de bronz pentru invenţiile prezentate de INSEMEX Petroşani, precum şi o Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, respectiv o Diplomă de Excelenţă şi un Premiu Special din partea asociaţiei Corneligroup Romania.Astfel, invenţiile prezentate de INCD INSEMEX Petroşani în cadrul celei de-a treia ediţii a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” Timişoara au fost apreciate şi medaliate după cum urmează:
- Medalie de Aur, pentru invenția ”Sistem universal pentru determinarea energiei minime de aprindere a amestecurilor explozive aer-substanţe inflamabile”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Dispozitiv de izolare ultra-rapidă a galeriilor miniere”.
- Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de eliminare a caracterului critic asociat construcţiilor de aeraj la nivelul unei reţele complexe”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Corneligroup România, pentru invenția “Stand de încercare la aprindere a componentelor mici din echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive”.
- Medalie de Argint şi Diplomă de Excelenţă din partea Universității de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, pentru invenția “Metodă de determinare a timpului critic specific unei atmosfere potenţial explozive”.
- Medalie de Bronz şi Premiu Special din partea Corneligroup România, pentru invenția “Avertizor prezenţă în proximitate a terminalelor mobile aflate în emisie utilizabil în atmosfere explozive”.
- Medalie de Bronz, pentru invenția “Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive”.
În perioada 11-15 aprilie 2018, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la cel de-al 46-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 36 de invenții din diferite domenii.In urma jurizării celor peste 1000 de lucrări prezentate la Salon, INCD INSEMEX Petroșani a obținut o medalie de aur, și un premiu special.
La acest eveniment, INCD INSEMEX a fost reprezentat prin domnul Dr. ing. Cosmin Colda, cercetător științific gr. III, din cadrul Laboratului Echipamente Electrice Ex de Curenți Slabi, cu invenția “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”.
Lucrarea a fost medaliată cu Medalie de Aur și premiată cu un Premiu Special din partea Turkish Patent and Trademark Office
In perioada 21-23 Martie 2018, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente din sfera cercetării și inovării românești din zona de vest, și anume Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii “PRO INVENT”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, salonul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale și Ministerului Cercetării și Inovării.
În cele trei zile de salon, publicul și specialiștii au putut vedea peste 400 de invenții din România, Republica Moldova, Iran, Polonia, Malaezia, Taiwan, Indonezia, Coreea, SUA, Canada, invenții din toate domeniile de activitate, de la produse agricole, proteze ortopedice, protecția mediului, securitate industrială, mecatronică, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la produse cosmetice, mobilier din plăci compozite și multe altele. Evenimentul a reunit universităţi, institute de cercetare-dezvoltare, centre şi staţiuni de cercetare, firme, asociaţii ale inventatorilor, persoane fizice din ţară şi din străinătate.
Institutul Național pentru Securitate Minieră și Protecție Explozivă, INCD INSEMEX Petroșani, a participat la acest eveniment cu o serie de inovații în domeniul de activitate specific, toate acestea fiind recompensate de către juriul salonului cu Diplome de Excelență. Două dintre cererile de brevet de invenție prezentate au obținut Medalia de Aur, respectiv Medalia de aur cu Mențiune Specială.
Este vorba despre Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, colectiv: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă, respectiv lucrarea Metodă de caracterizare tridimensională a atmosferelor explozive, colectiv: dr. ing. Cioclea Doru, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Lupu Constantin, dr. ing. Ghicioi Emilian, drd. ing. Gherghe Ion, dr. ing. Darie Marius, drd. ing. Rădoi Florin, drd. ing. Boantă Corneliu, dr. ing. Ianc Nicolae, drd. ing. Chiuzan Emeric, dr. ing. Tomescu Cristian, drd. ing. Matei Adrian, dr. ing. Morar Marius Simion.
In perioada 28-30 iunie 2017, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, împreună cu Institutul Național de Inventică au organizat Expoziția Internațională de Invenții, a Cercetării, Inovării si Transferului Tehnologic, INVENTICA 2017. Prestigiosul eveniment s-a desfășurat în paralel cu lucrările Conferinței Internaționale de Inventică, în corpul A al clădirii Universității Tehnice, Sala “Pașilor Pierduți”.
Cele două manifestări științifice au fost derulate cu suportul Fundaţiei ştiinţifice şi a Culturii Inovaţionale pentru Performanţă “Institutul Român de Inventică – IRIIS.
Evenimentele au reunit în spațiul expozițional inventatori din Republica Moldova, Rusia, Croația, Indonezia, Canada, Tailanda, Maroc, Malaiezia și România.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: Fundamente in Performantele Umane, Creație Psiho-Tehnică, Metode de Creație Tehnică, Cercetare Interdisciplinara a Optimizării Performanțelor Umane, Inginerie Informațională și a Cunoașterii, Știință si Artă etc.
Comisia internațională de jurizare a fost compusă din personalități ale mediului universitar și științific din Taiwan, Rusia, Ucraina, Serbia, Iran, Moldova, Romania (Iași, Sibiu, București).
Ca urmare a participării la cea de-a XXI-a ediție a Expoziției Internaționale de Invenții – INVENTICA 2017, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 10 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: Maria Prodan, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Doru Cioclea, Vlad Mihai Păsculescu, Dan Gabor, Nicolae Vlasin, Adrian Jurca, Andrei Szollosi Moța, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Nicolae-Ioan Vlasin, George Artur Găman, Emilian Ghicioi, Constantin Lupu, Vlad Mihai Păsculescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Nicoleta Călămar, Doru Cioclea, Irina Nălboc, Marius Cornel Șuvar, Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Emeric Chiuzan, Cristian Tomescu, Corneliu Boantă, Marius Cornel Șuvar, Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Nicolae Ianc, Adrian Matei, Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: Doru Cioclea, Nicolae Ianc, George Artur Găman, Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Ion Gherghe, Florin Rădoi, Adrian Matei, Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de aur;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Emilian Ghicioi, Doru Cioclea, Ion Toth, Sorin Constantin Burian, George Artur Găman, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de aur;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: Doru Cioclea, George Artur Găman, Ion Gherghe, Corneliu Boantă, Emeric Chiuzan, Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de aur;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: Edward Jan Gheorghiosu, Emilian Ghicioi, Dragoș Vasilescu, Attila Kovacs, Ilie Ciprian Jitea, Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de aur.
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalațiilor de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – Autori: Darie Marius, Sorin Burian, Jeana Ionescu, Tiberiu Csaszar, Lucian Moldovan, Cosmin Colda, Adriana Andriș, Daniela Botar – cerere brevet de invenție A 2014 00943 – medalia de aur
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor – Autori: Emilian Ghicioi, George Artur Găman, Constantin Lupu, Sorin Burian, Mihaela Părăian, Maria Prodan, Dan Gabor, Vlad Păsculescu, Nicolae Vlasin, Andrei Szollosi-Mota, Marius Șuvar, Irina Vasilica Nălboc – cerere de brevet de invenție A 2015 00739 – medalia de aur.
Suplimentar, activitatea de inovare a cercetătorilor INCD INSEMEX a fost recunoscută și recompensată printr-o serie de diplome de excelență și premii speciale, acordate în timpul festivității de premiere, astfel:
– Diploma de excelență pentru rezultatele științifice, cu premiu special, acordate de către Forumul Inventatorilor Români
– Diploma și premiu special THE POLITEHNICA INNOVATION AWARD, Universitatea Politehnică din București, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane;
– Diplomă de excelență și Trofeul INCDMTM, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării București, pentru invenția Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor;
– Diplomă de excelență cu mențiune specială, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova, pentru invenția Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane.
In perioada 7-9 iunie 2017, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional de Invenții și Inovații ,,Traian Vuia” – Ediția a III-a – 2017, manifestaţie organizată de Societatea Inventatorilor din Banat.
Evenimentul a reunit în spațiul expozițional al Casei Tineretului, inventatori din Italia, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Belarus, Moldova și România.
Multe din invențiile expuse au fost prezentate la saloane naționale si internaționale de profil, precum: București, Cluj-Napoca, Iași, Geneva, Bruxelles, Nuernberg, Chișinău, Zagreb etc.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: mecanica, electronica, informatica, construcții, instalații, medicina, securitate-salvare, agricultura, protecția mediului etc. Au fost înscrise pentru jurizare circa 300 de invenţii, lucrări brevetate sau în curs de brevetare.
Ca urmare a participării la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, desfăşurat în perioada 7-9 iunie 2017, la Timişoara, INCD INSEMEX a primit medalii și distincții pentru toate cele 8 lucrări prezentate, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750 – medalia de aur;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788 – medalia de aur;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163 – medalia de aur și diplomă de excelență.
– Metodă de determinare a parametrilor funcționali la nivelul stației principale de aeraj, după producerea unui fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, dr. ing. Nicolae Ianc, ing. Adrian Matei, drd. ing. Nicolae Vlasin – cerere brevet de invenţie A 2014 00842- medalia de aur;
– Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Nicolae Ianc, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, ing. Adrian Matei, ing. Corneliu Boantă – cerere brevet de invenţie A 2016 00391- medalia de argint;
– Sistem de închidere rapidă pentru lucrările miniere subterane, Autori: Dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. Ion Toth, dr. ing. Sorin Constantin Burian, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Mihaela Părăian, chim. drd. Maria Prodan, dr. ing. Jeana Ionescu – cerere brevet de invenţie A 2013 00197 – medalia de argint;
– Metodă de determinare a dispersiei gazelor la nivelul abatajelor după producerea unui fenomen de explozie, Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaș – cerere brevet de invenţie A 2014 00952 – medalia de bronz;
– Stand pentru condiționarea capselor detonante electrice / neelectrice la presiune hidrostatică și temperatură – Autori: dr. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Dragoș Vasilescu, dr. ing. Attila Kovacs, drd. ing. Ilie Ciprian Jitea, drd. ing. Ștefan Ilici – cerere brevet de invenţie A 2014 00841 – medalia de bronz.
În perioada 4-6 mai 2017, România a participat la Salonul INNOVA BARCELONA – 2017.
România a câștigat MARELE PREMIU al Salonului INNOVA Barcelona 2017 cu invenția “Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
În total, au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
Participarea țării noastre a constat în 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării. Contribuția Romaniei la acest Salon s-a materializat în:
– 27 medalii de aur;
– 3 medalii de argint;
– 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).
INCD INSEMEX Petroșani a fost prezentă la Salonul INNOVA cu două invenții:
– STAND PENTRU CERCETAREA IMAGISTICĂ A EXPLOZIILOR DE GAZE, autori Vlasin Nicolae-Ioan, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Păsculescu Vlad Mihai, Pupăzan Gheorghe Daniel, Prodan Maria, Călămar Angelica Nicoleta, Cioclea Doru, Nălboc Irina, Şuvar Marius, Florea Gheorghe-Daniel
– STAND PENTRU DETERMINAREA LIMITELOR DE EXPLOZIE PENTRU VAPORII LICHIDELOR INFLAMABILE, autori Prodan Maria, Găman George Artur, Ghicioi Emilian, Lupu Constantin, Cioclea Doru, Păsculescu Vlad Mihai, Gabor Dan, Vlasin Nicolae-Ioan, Jurca Adrian, Szollosi-Moţa Andrei, Nălboc Irina, Şuvar Marius
Ambele invenții au fost premiate cu medalia de aur, iar prima dintre acestea a obținut și un premiu special din partea “Technopol-Moscow” – The Science & Technology Association.
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente 4 invenții românești, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint.
În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani a participat la al 45-lea Salon Internațional de Invenții de la Geneva, Elveția, considerat a fi cel mai prestigios eveniment la nivel mondial în domeniul inventicii.
Salonul a fost organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, Statul şi Oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI.
Standul de prezentare al României realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, care a asigurat selecția invențiilor și plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenții din diferite domenii.
In urma jurizării celor peste 2000 de lucrări prezentate la Salon, membrii Juriului Internațional au decis acordarea a 34 de medalii de aur și a 8 medalii de argint pentru invențiile românești, cărora li s-au adăugat și 10 premii speciale. În urma participării la concurs, INSEMEX Petroșani a obținut 2 medalii de aur, o medalie de argint precum și unul dintre cele 10 premii speciale.
La acest eveniment, delegația INSEMEX a fost condusă de domnul Dr.ing. George Artur Găman – Director General, cu participarea domnilor Dr ing. Emilian Ghicioi – Director Tehnic, respectiv Dr.ing. Doru Cioclea – Șef al Laboratorului Securitate Minieră și Ventilație Industrială, cercetătorii din Petroșani prezentând 3 invenții, toate acestea fiind apreciate și medaliate, după cum urmează:
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de identificare a construcțiilor de aeraj critice la nivelul unei rețele complexe de aeraj”.
– Medalie de Aur, pentru invenția “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”
– Medalie de Argint, pentru invenția “Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj”.
Pentru lucrarea “Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice”, echipa INSEMEX a primit de asemenea un premiu special din partea Corporației pentru Știință și Parcuri Tehnologice din Hong Kong.
În perioada 22-24 martie 2017, la Cluj- Napoca, a avut loc cel mai mare salon de inventică din Transilvania de Nord, ProInvent 2017. Devenit deja o tradiție în viața științifică românească, salonul, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educației Naționale, Ministerului Cercetării și Inovării și Academiei de Științe Tehnice din România, Filiala Cluj, a sărbătorit în acest an a XV-a ediție.
Evenimentul a reunit peste 70 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Au fost înscrise pentru jurizare peste 370 de invenţii care acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la produse agricole, proteze ortopedice, mecatronică, securitate industrială, industrie alimentară, sisteme de climatizare a habitatului, filtre de aer, la roboți, noi derivați chimici, produse naturiste, produse cosmetice și altele.
În afara evenimentelor expoziționale, s-au desfășurat în paralel o serie de workshop-uri și prezentări: sesiuni demonstrative ale creativității studenților, prezentare proiecte de cercetare Orizont 2020, prelegeri despre invenții, înregistrarea lor, protecția juridică, dreptul de proprietate intelectuală, atât în România, cât și in spațiul european, in viziunea Oficiului de Stat, Invenții si Mărci OSIM, atât pentru studenți, cât și pentru cercetători, lansări de carte.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional, astfel:
– Stand pentru determinarea limitelor de explozie pentru vaporii lichidelor inflamabile, autori: drd. chim. Maria Prodan, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, ing. Dan Gabor, drd. ing. Nicolae Vlasin, dr. ing. Adrian Jurca, drd. ing. Andrei Szollosi Moța, drd. ing. chim. Irina Nălboc, drd. ing. Marius Cornel Șuvar – cerere brevet de invenţie A2016 00750;
– Stand pentru cercetarea imagistică a exploziilor de gaze, autori: Drd. ing. Nicolae-Ioan Vlasin, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, Dr. ing. Daniel Pupăzan, Drd. chim. Maria Prodan, Dr. ing. Angelica Nicoleta Călămar, Dr. ing. Doru Cioclea, Drd. ing. chim. Irina Nălboc, Drd. ing. Marius Cornel Șuvar, Ing. Gheorghe – Daniel Florea – cerere brevet de invenţie A 2016 00788;
– Metodă de rezolvare apriori a unei rețele de aeraj afectată de un fenomen de explozie, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Florin Rădoi, dr. ing. Cristian Tomescu, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu, drd. ing. Marius Morar – cerere brevet de invenţie A 2014 00953;
– Metodă de restabilire a unei rețele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice, autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, drd. ing. Ion Gherghe, drd. ing. Emeric Chiuzan, dr. ing. Cristian Tomescu, drd. ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Cornel Șuvar, dr. ing. Vlad Mihai Păsculescu – cerere brevet de invenţie A 2015 00163.
Dintre inovațiile prezentate de către cercetătorii INCD INSEMEX și enumerate mai sus, primele două au fost medaliate cu Diploma de Excelență și Medalia de Aur Pro Invent.
În perioada 25-27 mai 2016, Casa Tineretului din Timişoara a găzduit cea de a doua ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “TRAIAN VUIA”, la această ediţie participând 222 de proiecte de inventică, din 12 ţări.
La evenimentul organizat de Societatea Inventatorilor din Banat au participat şi cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX Petroşani, prezentând rezultatele cercetărilor efectuate în ultimii ani , care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele patru invenţii prezentate de cercetătorii din Petroşani în cadrul salonului ai fost apreciate şi premiate, după cum urmează:
– Medalie de Aur şi Diplomă de Excelenţă pentru invenţia “Metodă de determinare a eficienţei reţelelor complexe de aeraj”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Doru Cioclea, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. Emilian Ghicioi, Ing. Ion Gherghe, Drd. ing. Florin Rădoi, Ing. Corneliu Boantă, Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Cristian Tomescu, Ing. Emeric Chiuzan, Drd. ing. Marius Morar
– Medalie de Aur pentru invenţia “Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării şi a undei de presiune în cazul exploziilor”, elaborată de colectivul format din Dr. ing. Emilian Ghicioi, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Lupu Constantin, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Mihaela Părăian, Drd. chim. Maria Prodan, Ing. Dan Sorin Gabor, Dr. ing. Vlad Păsculescu, Drd. ing. Nicolae Vlasin, Drd. chim. Andrei Szollosi Mota, Drd. ing. Marius Şuvar, Drd. ing. chim. Irina Vasilica Nălboc
– Medalie de Argint şi Premiu Special pentru invenţia “Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”, elaborată de Dr. ing. Daniel Pupăzan, Dr. ing. Constantin Lupu, Dr. ing. George Artur Găman, Dr. ing. Cosmin Ilie, Drd. ing. Marius Şuvar
– Medalie de Bronz şi Premiu Special pentru invenţia “Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă”, elaborată de Dr. ing. Marius Darie, Dr. ing. Sorin Burian, Dr. ing. Jeana Ionescu, Dr. ing. Tiberiu Csaszar, Dr. ing. Lucian Moldovan, Ing. Adriana Andriş, Ing. Daniela Botar
Salonul Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii “Pro Invent” 2016 – 23-25 martie 2016
In perioada 23-25 martie 2016, INCD INSEMEX a participat, in calitate de expozant, la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii “Pro Invent” – Ediția a XIV-a – 2016, manifestaţie organizată de Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică.
Marcă înregistrată a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, salonul a reunit peste 60 de entităţi participante: universități, institute, centre și stațiuni de cercetare, firme, asociații ale inventatorilor, persoane fizice din țară și din străinătate (Republica Moldova, Belarus și Iran) și reprezintă anual un prilej de întâlnire cu potenţialii utilizatori şi cu publicul larg.
Tematica Salonului a fost diversificată, cuprinzând invenții și inovații din diverse sfere de interes: materiale, procese si produse inovative (energie, mediu, sănătate, agricultura, resurse, etc.). Peste 350 de invenţii au fost înscrise pentru jurizare şi acoperă variate domenii ale ştiinţei şi tehnicii, de la noi specii de plante, protecţia mediului, tehnică de calcul, telecomunicaţii, securitate industrială, automatizări şi până la recuperarea metalelor rare din haldele de steril şi implanturi ortopedice.
Au fost prezentate lucrări brevetate sau în curs de brevetare (cu documentația depusă), elaborate în ultimii cinci ani, care nu au mai fost premiate la edițiile anterioare.
INSEMEX a prezentat cele mai noi rezultate ale cercetărilor efectuate în decursul ultimilor ani, rezultate care au fost diseminate atât prin cereri de brevet de invenție, cât și prin participarea și publicarea de articole la diverse manifestări științifice pe plan național și internațional. Toate cele șase cereri de brevet au fost apreciate și premiate de către comisia de jurizare, astfel:
– Sursă de impulsuri scurte dreptunghiulare programabile de curent pentru încercarea componentelor barierelor de securitate din cadrul instalaţiilor de curenţi slabi din spaţiile cu pericol de atmosferă explozivă, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2014 00943, premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială ;
– Metodă de determinare cantitativă a debitului de aer pierdut prin spațiul exploatat, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2012 00039 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Metodă de determinare a eficienței rețelelor complexe de aeraj, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00740 – premiată cu Diplomă de Excelență și Medalia de Aur cu Mențiune Specială;
– Sistem integrat de măsurare simultană a vitezelor de propagare a frontului flăcării și a undei de presiune în cazul exploziilor, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2015 00739 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodologie de evaluare a interfețelor de protecție cu caracteristică liniară pentru instalațiile de curenți slabi din spațiile cu pericol de atmosferă explozivă – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent;
– Metodă de simulare a intervențiilor formațiilor de salvare în medii toxice / explozive / inflamabile, cerere de brevet înregistrată la OSIM cu nr. A 2011 00356 – premiată cu Diplomă de Excelență Pro Invent.
25-27 martie 2015 – Cluj-Napoca – Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”
INCD INSEMEX Petroşani a participat la Salonul Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii „PRO INVENT”- Editia a XIII-a, care a avut loc la Cluj Napoca, în perioada 25 – 27 martie 2015, cu următoarele invenţii:
1. METODĂ DE DETERMINARE A PARAMETRILOR AERODINAMICI Hse şi Rse, SPECIFICI SPAŢIULUI EXPLOATAT
– Autori: dr.ing. Doru Cioclea, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Ion Toth, ing. Ion Gherghe, drd.ing. Cristian Tomescu, ing. Corneliu Boantă, drd.ing. Florin Rădoi
2. SISTEM DE ÎNCHIDERE RAPIDĂ PENTRU LUCRĂRILE MINIERE SUBTERANE
– Autori: dr.ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Constantin Lupu, dr.ing. Cioclea Doru, dr.ing. Ion Toth, dr.ing. Sorin Burian, dr.ing. Artur George Găman, dr.ing. Mihaela Părăian, drd.chim. Maria Prodan, dr.ing. Jeana Ionescu
3. STAND PENTRU CONDIŢIONAREA CAPSELOR DETONANTE ELECTRICE / NEELECTRICE LA PRESIUNE HIDROSTATICĂ ŞI TEMPERATURĂ
– Autori: drd. ing. Edward Jan Gheorghiosu, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi, dr.ing. Dragoş Vasilescu, dr.ing. Attila Kovacs, ing. Ilici Ştefan, drd.ing. Ilie – Ciprian Jitea
4. SURSĂ DE IMPULSURI SCURTE DREPTUNGHIULARE PROGRAMABILE DE CURENT PENTRU ÎNCERCAREA COMPONENTELOR BARIERELOR DE SECURITATE DIN CADRUL INSTALAŢIILOR DE CURENŢI SLABI DIN SPAŢIILE CU PERICOL DE ATMOSFERĂ EXPLOZIVĂ
– Autori: dr. ing. Marius Darie, dr. ing. Sorin Burian, dr. ing. Jeana Ionescu, dr. ing. Tiberiu Csaszar, dr. ing. Lucian Moldovan, ing. Adriana Andriş, ing. Daniela Botar
5. METODĂ DE DETERMINARE A DISPERSIEI GAZELOR LA NIVELUL ABATAJELOR DUPĂ PRODUCEREA UNUI FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr. ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Corneliu Boantă, ing. Emeric Chiuzan, ing. Dorel Tamaş
6. METODĂ DE DETERMINARE A STRUCTURII UNEI REŢELE DE VENTILAŢIE AFECTATE DE UN FENOMEN DE EXPLOZIE
– Autori: dr. ing. Doru Cioclea, dr. ing. George Artur Găman, dr. ing. Constantin Lupu, dr.ing. Emilian Ghicioi,
ing. Ion Gherghe, ing. Florin Rădoi, ing. Corneliu Boantă, drd. ing. Marius Şuvar