Proiecte internationale

101099061 – REM – RFCS-2022-JT

Reduction of methane emissions from post mining goafs to minimise their inflow into VAM

(Reducerea emisiilor de metan din lucrările miniere închise pentru a minimiza afluxul lor în aerul de ventilație)

Acronim: REM

Data de început: 01.02.2023

Data de finalizare: 31.07.2027

Consorțiu:

Consorțiul de cercetare care dezvoltă proiectul REM cuprinde 6 parteneri, entități academice, institute de cercetare și agenți economici din Polonia, Spania și România, după cum urmează:

Coordonator (CO-P1): Institutul Central Minier – GIG Katowice (Polonia)

Partener 2 (P2): Institutul Național de Cercetare pentru Petrol și Gaze INIG-PIB din Cracovia (Polonia)

Partener 3 (P3): Compania minieră JSW SA (Polonia)

Partener 4 (P4): Institutul Național de Cercetare pentru Geologie PIG-PIB din Varșovia (Polonia)

Partener 5 (P5): Universitatea din Oviedo (Spania)

Partener 6 (P6): Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani (România).

Reducerea emisiilor de metan din lucrările miniere închise (Abandoned Mine Methane – AMM) pentru a minimiza afluxul lor în aerul de ventilație face parte din gestionarea sustenabilă și inteligentă a gazelor cu efect de seră (GES) provenite de la exploatările miniere către o economie ecologică, care este problema cheie atunci când se dorește reducerea la minimum a costurilor procesului de închidere a minelor de cărbune și atenuarea emisiilor de metan în atmosferă.  Proiectul pilot și demonstrativ REM urmează să demonstreze managementul inteligent al AMM cu conținut scăzut (mai puțin de 30% CH4) acumulat în spațiile miniere închise din cadrul minei „Pniówek”, prin determinarea zonelor de interes, etanșarea acestora și extragerea AMM cu conținut scăzut (LCAMM) utilizând cele mai recente tehnologii de extragere și transportându-l-la stația de compresoare de la suprafață și, în cele din urmă, alimentând motoare cu gaz special concepute, ajustate pentru LCAMM, pentru a produce energie electrică și termică. În plus, emisiile de VAM în atmosferă de la puțurile minelor de cărbune vor fi monitorizate și verificate prin aplicarea celei mai recente tehnologii de indicare optică a gazelor (OGI) și utilizarea sistemelor de aeronave fătă pilot (UAS). Acest management complet inovator al lanțului de emisii de metan după exploatare, cu scopul de a reduce substanțial VAM la minele de cărbune subterane gazoase din Polonia și România, va crește semnificativ nivelul de securitate al muncii și va reduce amprenta de carbon a minelor de cărbune. Va fi o contribuție realistă a minelor de cărbune obiectivele ambițioase ale Angajamentului Global pentru Metan stabilite pentru sectorul energetic. Tehnicile inovatoare propuse în REM vor face obiectul unor brevete internaționale și pot face obiectul repetabilității și redimensionării în minele de cărbune de la nivel global.

https://rem.gig.eu/


 

101112618-ProVAM-RFCS-01-2022-RPJ

Reduction of Ventilation Air Methane Emissions in the Coal Mining Transformation Process

(Reducerea emisiilor de metan din aerul de ventilație în procesul de transformare a mineritului de cărbune)

Acronim: ProVAM

Data de început: 01.10.2023

Data de finalizare: 30.09.2026

Consorțiu:

Consorțiul de cercetare care dezvoltă proiectul REM cuprinde 8 parteneri, entități academice, institute de cercetare și agenți economici din Polonia, Spania, România și Germania, după cum urmează:

Coordonator (CO-P1): Institutul Central Minier – GIG Katowice (Polonia)

Partener 2 (P2): Institutul de Cercetare Strata Mechanics – IMG-PAN Cracovia (Polonia)

Partener 3 (P2): Institutul pentru Tehnologie Minieră – KOMAG Gliwice (Polonia)

Partener 4 (P4): Institutul de Inginerie Chimică – IICH-PAN Gliwice (Polonia)

Partener 5 (P5): Universitatea din Oviedo (Spania)

Partener 6 (P6): Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX Petroșani (România)

Partener 7 (P7): DURR SYSTEMS AG (Germania)

Partener 8 (P8): Compania minieră JSW SA (Polonia)

Reducerea emisiilor de metan în aerul de ventilație (VAM) în procesul de transformare al minelor de cărbune subterane europene poate fi realizată în mod eficient dacă patru obstacole majore (încărcarea de praf, umiditatea, debitele variabile de aer și metan, care creează condiții nefavorabile pentru implementarea eficientă a tehnologiilor de utilizare a VAM în subteranul minelor de cărbune) sunt gestionate corespunzător. DURR – cel mai mare producător mondial de instalații de utilizare a VAM, JSW SA cel mai mare producător de cărbune cocsificabil din UE și entități științifice cu experiență din Polonia, Spania și România și-au asumat această sarcină în cadrul proiectului de cercetare-dezvoltare ProVAM, ale căror rezultate vor fi verificate în condițiile in-situ ale Minei Experimentale ”Barbara” din cadrul GIG Polonia, ajungând la nivelul 6 de maturitate tehnologică (TRL 6). Modelarea numerică și simulările instalațiilor în exploatare din cadrul minelor vor ajuta la atingerea obiectivelor, iar datele reale preluate din minele de cărbune ca date de intrare vor permite validarea modelelor. Rezultatele așteptate după toate testele de laborator și cele din ”situ” vor conduce la parametrii de intrare VAM optimi, luând în considerare praful, umiditatea, debitele variabile de aer și metan,. Chiar și limitarea parțială a emisiilor de VAM va avea ca rezultat efecte extraordinare asupra mediului, ceea ce face ca obiectivele Angajamentului Global pentru Metan referitor la sectorul minier să fie realiste. Evaluarea economică preliminară a ProVAM pare suficient de promițătoare pentru a atrage atenția exploatărilor miniere de cărbune Rezultatele proiectului ProVAM pot fi diseminate în 23 de mine de cărbune din UE (41 de puțuri) și la nivel global, ceea ce este intenția consorțiului de proiect. Tehnicile inovatoare propuse în ProVAM vor face obiectul brevetelor internaționale și pot face obiectul implementării industriale în minele de cărbune de la nivel global.

https://provam.gig.eu/


 

COST Action CA22138 Recovery of Mining District Network

(Rețea pentru recuperarea districtelor miniere)

Acronim: REMINDNET

Data de început: 19.10.2023

Data de finalizare: 18.10.2027

Consorțiu:

Rețeaua de propunători cuprinde 74 de cercetători și specialiști din peste 60 de organizații de la nivelul uniunii Europene.Comitetul de management al acțiunii COST cuprinde peste 45 de specialiști, dintre care 1 din partea INSEMEX.

Managementul închiderii și post-închiderii minelor beneficiază de o atenție crescută, deoarece în Europa, precum și în întreaga lume, multe regiuni sunt afectate de probleme de mediu, cum ar fi sterilul, halde de deșeuri, subsidență, apă contaminată, rezultate ale non-performanței industriei miniere din trecut. Toate țările europene se confruntă cu aceste probleme și multe dintre aceste țări nu au fonduri și capacități în gestionarea acestor vechi situri miniere. Rețeaua de propunători către cuprinde 74 de oameni de știință și practicieni din peste 60 de organizații din 28 de țări UE se concentrează pe legislație, guvernanță și management al acestor moșteniri, finanțare, precum și tehnici de reabilitare și monitorizare pentru a îmbunătăți implementarea și a minimiza pericolele post-minerit. Această rețea va stabili o bază de date europeană post-minerit, va compara cadrul legal actual, structurile de guvernanță și abordările de management, va oferi informații autorităților miniere, autorităților de reglementare și instituțiilor financiare cu privire la un management social echilibrat și prietenos cu mediul al fostelor unități miniere, va armoniza cele mai bune practici, standardele și lecțiile deprinse, pentru a asigura un management cuprinzător și durabil al reziduurilor rezultate din extracția materiilor prime și diseminarea rezultatelor către public printr-o platformă cu acces deschis. Rețeaua reunește experți din domenii diverse (în prezent, geologi, economiști, ingineri, oameni de știință, metalurgiști, reprezentanți legali etc.) pentru a consolida cunoștințele și a promova schimbul reciproc de cunoștințe între cercetători.

https://www.cost.eu/actions/CA22138/


 Proiect international AVENTO

RFCR – CT – 2012 – 00004 „Instrumente Moderne pentru Controlul Ventilaţiei şi Emisiilor de Metan”

Prestigiul de care se bucură, de ani buni, INCD INSEMEX Petroşani nu numai la nivel naţional, ci şi internaţional este deja un fapt de notorietate publică. O confirmare în plus a acestui lucru a venit odata cu angrenarea intr-un proiect de cercetare referitor la controlul ventilatiei si managementul emisiilor de gaze in minele de carbune, proiect finantat prin Fondul de Cercetare pentru Carbune si Otel (FCCO), aceasta fiind prima participare a unei institutii din Romania in acest program al Comisiei Europene. Proiectul este dezvoltat de catre un consortiu format din 8 parteneri reprezentand agenti economici, unitati de cercetare si universitati din 5 tari diferite: Spania, Marea Britanie, Germania, Polonia si Romania.

Asigurarea unui grad de ventilaţie corespunzător reprezintă protecţia primară în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în subteran, având ca scop principal asigurarea conţinutului de oxigen la valorile prescrise de reglementările în vigoare, precum şi pentru a diminua valoarea concentraţiilor de gaze în vederea evitării formării de atmosfere explozive.

În cadrul acestui proiect INCD INSEMEX are doua sarcini principale:

  1. dezvoltarea și testarea unui sistem de inchidere rapidă pentru lucrările miniere afectate de producerea evenimentelor de tip explozie în minele grizutuoase, în vederea restabilirii traseelor critice de ventilație;
  2. dezvoltarea unui sistem de suport al deciziilor pentru managementul post-incident.

www.aventoproject.com

Proiecte nationale

PLANUL NAȚIONAL DE CDI 2015-2020

(PNCDI III)

  1. Simulator complex pentru dezvoltarea, testarea și validarea metodelor și mijloacelor de reacție, specifice forțelor de intervenție, în cazul amenințărilor și riscurilor asimetrice care se produc în zone urbane. Cod proiect: PN-III-P2-2.1-SOL-2021-2-0167 Programul 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare. Denumirea Subprogramului: Subprogramul 2.1 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare și inovare
  2. Siguranta la explozie a peretilor de inchidere ai cladirilor SAFE-WALL, Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2019-1765- Program 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Subprogram 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare (2020-2022)
  3. Fabricarea, calibrarea şi testarea de sisteme integrate avansate de senzori pentru aplicatii în securitate societală (Fabrication, calibration, and testing of advanced integrated sensor systems aiming at applications in peoples’ security) – TESTES, Cod Proiect: PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0172, Program 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2. Performanţă instituţională, Proiecte de dezvoltare instituţională – Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI (PCCDI), (2018-2021)
  4. Sistem integrat pentru intervenţia rapidă la incidente CBRNE, Cod proiect: PN-III-P2-2.1-SOL-2017-07-0086, Program 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Subprogram 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Instrument de finanțare: Soluţii (SOL), (2017-2020)
  5. Metodă computerizată de evaluare a extinderii zonei de periculozitate în cazul exploziilor cauzate de scurgeri de gaze în spaţii închise (Computational method for assessing the hazardous area extent in case of gas leak explosions in confined spaces) – COMALEX, PN-III-P2-2.1-PED-2016-0089, Contract 200 PED / 2017, Program 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Subprogram 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Instrument de finanțare: Proiect experimental demonstrativ (PED), (2017-2018)
  6. Validarea experimentala a raspunsului unei cladiri in cadre supusa actiunii exploziilor  (Experimental validation of the response of a full scale frame building subjected to blast load) – FRAMEBLAST, Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2016-0962, Contract 39 PED / 2017, Program 2 – Creșterea competitivității economiei românești prin CDI, Subprogram 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare, Instrument de finanțare: Proiect experimental demonstrativ (PED), (2017-2018)

Proiecte CEEX